Brooklyn werd gelezen door Veer

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  September 7, 2011  |  Geen reacties


September 7, 2011


‘Brooklyn’ speelt zich af in de jaren ’50 en vertelt over een scharniermoment in het leven van Eilis, een jonge Ierse vrouw. Eilis vindt in haar eigen dorp in Ierland geen goede job en emigreert op aanraden van haar moeder en oudere zus Rose naar naar Brooklyn. Eilis heeft het daar aanvankelijk niet naar haar zin. Ze werkt er als verkoopster in een groot warenhuis en woont samen met een aantal andere jongere vrouwen, met wie ze het niet goed kan vinden. Haar leven lijkt een aaneenschakeling van routines, ze heeft niemand met wie ze echt kan praten en ze krijgt veel last van heimwee. Eilis begint zich een beetje beter te voelen als ze een avondcursus boekhouden gaat volgen en als ze tijdens een dansavond van de plaatselijke parochie Tony leert kennen; een knappe, attente Italiaanse jongen. Tony en Eilis beginnen een relatie, die zich steeds verder en verder ontwikkelt. Net als Eilis echt een toekomst voor zichzelf begint te zien in Amerika, krijgt ze bericht van thuis: haar zus Rose is overleden. Eilis keert  terug naar Ierland en merkt dat de mensen van haar geboortedorp haar anders zien dan vroeger. Haar vertrek naar Amerika lijkt haar een soort glans te hebben gegeven. Ze ziet in haar dorp ook Jim terug, een jongen die eerst niets van haar leek te willen weten, maar die nu erg geïnteresseerd in haar is. Eilis krijgt ook gevoelens voor hem, maar ze beseft dat ze zal moeten kiezen: een voorspelbaar leven met Jim in het vertrouwde Ierland of teruggaan naar Brooklyn en Tony.

Ik heb enorm genoten van dit boek; de schrijver neemt je moeiteloos mee naar het leven van een jonge vrouw in Ierland en Brooklyn in de jaren ’50. Ik heb het bijna in één ruk uitgelezen; ik zat helemaal in het verhaal en was zo benieuwd naar wat er met Eilis zou gebeuren. Wat ik apart vond, is dat het hoofdpersonage in dit boek geen klassieke heldin is, maar een voorzichtig, afwachtend meisje dat haar leven vooral laat bepalen door de keuzes en acties van anderen. Wanneer haar moeder en zus laten blijken dat emigreren naar Brooklyn een goed idee is, stemt Eilis hiermee in, ook al heeft ze hier helemaal geen zin in. De wil en gevoelens van anderen hebben een grote invloed op haar, het lijkt alsof ze in het begin van het boek bijna geen stem heeft. Haar verblijf in Brooklyn verandert Eilis, ze wordt sterker en onafhankelijker. De keuze die ze aan het einde van het boek maakt, maakt ze dan ook bewust helemaal voor zichzelf, ook al weet ze dat ze andere mensen ermee zal kwetsen. Een aanrader voor wie houdt van sfeervolle, psychologische romans!

Deze recensie werd gemaakt door Veer Willaert uit Vlaanderen

Brooklyn / Colm Toíbín / vertaald door Anneke Bok / Uitgeverij De Geus / 2010 / pag. / ISBN 9789044514292Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een ongewoon huwelijk gaat over Roy en Celestial, ze zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zij zijn een Afro-Amerikaans stel. Ze timmeren...

 • De onschuld zelve – Amy Lloyd
  May 24, 2019

  De Onschuld Zelve is geschreven door Amy Lloyd en vertelt het verhaal van Sam en Dennis. Dennis Danson is het onderwerp...

 • Skydancer – Lotte Kok
  April 24, 2019

  Oscar woont in het stadje Dingle met nog 74 andere inwoners. Op een dag komt Agnes met haar moeder in Dingle wonen en iedereen...

 • De ondergrondse rivier – Martha Conway
  January 25, 2019
  Martha Conway groeide op in een groot gezin in Ohio. Nu doceert ze creatief schrijven aan de Stanford University. Eerdere romans, waaronder Thieving Forest...
 • Lean on Pete – Willy Vlautin
  November 26, 2018
  Het verhaal volgt de vijftienjarige Charley Thompson, die samen met zijn vader vertrokken is naar de stad Portland in Oregon. Zijn vader is altijd weg,...
 • -->  Comments Closed