Wie wordt er niet betoverd door de Twilight Saga?

Geplaatst door:     Tags:  , , , ,     Datum geplaatst:  October 19, 2011  |  Geen reacties


October 19, 2011


De boeken van Stephenie Meyer doen iets met me. Ze grijpen me vast en laten me niet meer los. Zelfs niet als ik ze uit heb. Dan wil ik ze weer lezen, en nog eens. Maar waarom weten de boeken uit de Twilight Saga me zo vast te houden? Ik weet het zelf ook niet precies. Ik denk dat het te maken heeft met identificatie. Bella is een doorsnee meisje dat eigenlijk altijd pech heeft. Ze heeft niet zo’n goed evenwichtsgevoel en maakt daardoor vaak gênante momenten mee. Als er ijs ligt, dan valt ze. Over elke drempel struikelt ze. En als er een knappe jongen voor haar staat, dan weet ze niet hoe ze op hem moet reageren. Aangezien iedereen wel eens zoiets meemaakt, is het niet moeilijk om Bella’s gênante situaties te herkennen. Je zou alles zelf mee kunnen maken, wat het gemakkelijk maakt om je te identificeren met Bella.

Bella is eigenlijk een ontzettend kwetsbaar meisje. Juist die kwetsbaarheid is een enorme tegenstelling met de kracht van Edward. Ze lijken perfect bij elkaar te passen, terwijl het eigenlijk niet zou mogen. Deze verboden liefde spreekt me heel erg aan. Doordat het eigenlijk niet mag, gaan geliefden juist tot het uiterste om elkaar te krijgen. Stephenie Meyer heeft deze liefde zo realistisch op papier gezet, dat het lijkt alsof je zelf hunkert naar Edward en twijfelt tussen je gevoelens voor Jacob en Edward. Team Edward of team Jacob? Ik heb er lang over nagedacht en ik denk dat ik toch voor team Edward ben. Bella heeft zichzelf overtuigd, en daarmee heeft ze mij ook overtuigd.

En dan is er natuurlijk nog de fantasie. Het ondenkbare gebeurt in een realistische omgeving. Hoe zou het zijn als vampiers en weerwolven echt bestonden? Ik denk dat het zo zou zijn als in Twilight. Het zou een wereld zijn waarin vampiers en weerwolven verborgen leven, en dus zo bij jou op school zouden kunnen zitten. Zou het niet fantastisch zijn als zo’n wereld echt bestond? Een wereld die niet zo saai is als de onze, maar waar mysterieuze dingen gebeuren en waar je echt verliefd kan worden op een vampier? Een wereld waarin niet alles vaststaat, maar waar ook nog dingen gebeuren die niemand voor mogelijk houdt?

Al deze dingen bij elkaar zorgen ervoor dat ik de boeken van Stephenie Meyer wil lezen. Meyer heeft de kracht om precies op papier te zetten wat er in een mens omgaat. Ze weet hoe iemand zoals jij en ik zou reageren als hij of zij een vampier tegenkwam. Ze beschrijft alles zo realistisch dat er een sprankje hoop in je opkomt dat het misschien echt zou kunnen. Dat is de magie van de Twilight Saga.

Dit zijn echter maar enkele redenen waarom ik de boeken van Stephenie Meyer zo geweldig vind. Mijn eigen voorbeelden maken me nieuwsgierig naar waarom anderen deze boeken graag lezen. Hoe weet Stephenie Meyer jullie te betoveren? En als je juist niet van de Twilight-boeken houdt: waarom dan niet?

Twilight / Stephanie Meyer / vertaling door Maria Postma /2003-heden / Uitgeverij De Boekerij

Deze leeservaring wordt met je gedeeld door Marije Kok, student journalistiek aan de Chr. Hogeschool Windesheim in ZwolleBijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Al langere tijd ben ik fan van de romans van Christophe Vekeman. Een jaar of wat geleden zag ik hem optreden met de Night Writers...

 • De Mitford moorden – Jessica Fellows
  October 7, 2019

  Engeland, 1920. Florence Nightingale Shores neemt de trein naar de kust, maar stapt er nooit meer van af. De politie ontdekt dat de oorlogsverpleegster...

 • Icarië – Uwe Timm
  July 31, 2019

  Het is april 1945. Het einde van de Tweede Wereldoorlog is een feit en de platgebombardeerde Duitse steden moeten stilaan weer...

 • Verlangen – Erin Watt
  June 28, 2019
  Verlangen is het vierde deel in de verslavende serie over de familie Royal. Terwijl in de eerste drie delen we het verhaal volgen van Ella Harper...
 • De jongen en de zee – Denis Thériault
  March 22, 2019
  Twee jongens met een tragisch verhaal: de ene verliest zijn vader, de ander zijn moeder. Hoe wordt met zo’n verlies omgegaan door jonge tieners? Denis...
 • -->  Comments Closed