De boodschapper – eindelijk een nieuw boek van Marcus Zusak!

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  February 23, 2012  |  Geen reacties


February 23, 2012


Onze hoofdpersoon, Ed Kennedy, is de belichaming van gemiddeld. Een jonge man van begin twintig die een voorbeeld is van wat niemand wil zijn en uiteindelijk bijna iedereen word; een taxichauffeur, verknocht aan zijn aartsluie hond en gezellige vrienden maar verder grotendeels een man zonder groter doel in zijn leven. Dat verandert natuurlijk de seconde dat lezer het boek openslaat.

Ed is in een bankoverval beland en de auteur beschrijft een hilarische eerste tien pagina’s waarin een mislukte bankrover een poging doet om weg te komen met of zonder het geld. Door een leuke samenloop van omstandigheden krijgt Ed de rol van held toebedeeld en hij zorgt voor de opsluiting van de overvaller. Vlak na de bankroof ontvangt Ed een brief. In die brief zit een speelkaart, de ruiten aas. Op de speelkaart staan drie adressen geschreven samen met een tijdstip. Hij kan het niet laten om te gaan kijken en vanaf daar raakt het hele verhaal in een stroomversnelling.

Met zijn karakteristieke en grappige vrienden leeft hij zijn normale leven waarin hij hopeloos verliefd is op Audrey en altijd maar de tirades van zijn moeder moet ondergaan. Tegelijkertijd is hij met de kaarten bezig. Iets of iemand stuurt hem de brieven en geeft Ed instructies geschreven op azen, hij moet het verschil maken, niet in zijn eigen leven maar in het leven van anderen. Onbekende mensen die hij nooit eerder heeft gezien hebben iemands hulp nodig en Ed is uitgekozen om die hulp te geven.

In deze grappige, ontroerende, verterende en vrolijke roman heeft Markus Zusak zichzelf overtroffen. Vele mensen vinden ‘De Boekendief’ zijn beste boek maar dit was een perfecte mix tussen een vrolijk en treurig boek met een veel diepere laag dan je aanvankelijk ziet. Niet alleen de dialogen met zijn vrienden en de monologen die Ed met zijn hond voert zijn leuk, het hele boek maakt je gelukkig terwijl en nog lang nadat je het leest. Ieder personage is goed gekozen, past precies en zegt geen woord te veel. Het is mooi om te zien hoe de schrijver niet zijn best doet om alles precies in elkaar te laten passen maar soms een zijspoor neemt, puur om de lezer even te laten lachen. ‘De boodschapper’ is makkelijk geschreven, met een opbouw die op een prachtige manier is vervlochten met de kaarten.

Deze recensie is geschreven door Wessel Sandtke. Wessel schrijft blogs op ABCYourself, hij is een 17 jarige scholier en woont in Dordrecht. Hieronder de ‘officiële’ booktrailer en eentje door een fan van Zusak.


De boodschapper / Marcus Zusak / vertaling door Eefje Bosch / Uitgeverij The House of Books /2011 / 352 pag. / ISBN: 9789044332476Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

In mei 2019 publiceerde het CBS cijfers over de mentale gezondheid van jongeren. Hieruit bleek dat één of de twaalf jongeren...

 • Normale mensen – Sally Rooney
  August 5, 2019

  ‘Waarom kan ik niet zo zijn als normale mensen?’ Marianne vraagt zich dit al haar hele leven af, maar verwoordt het pas later...

 • The Eight Mountains – Paolo Cognetti
  May 27, 2019

  Mijn hele boekenkast durf ik erop te verwedden: dit boek heb je ongetwijfeld wel eens in de boekhandel zien liggen. De Nederlandse...

 • Winger – Andrew Smith
  June 8, 2018
  Winger, het eerste deel van de gelijknamige serie geschreven door Andrew Smith, kreeg in de Engelstalige gemeenschap heel wat lovende woorden. Ik daarentegen...
 • Spiegel – Cara Delevigne en Rowan Coleman
  February 27, 2018
  Cara Delevigne is een multitalent volgens velen, en een rasaansteller volgens anderen. Maar één ding moeten we haar nageven:...
 • -->  Comments Closed