Niet zonder liefde – Marita de Sterck

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  April 6, 2012  |  Geen reacties


April 6, 2012


Arjun is een getraind traceur en gaat geen hindernis uit de weg. Hij klautert, zwiert, vliegt en duikelt erover. Hij is bezeten door parkour, de kunst van het bewegen. Op het perron van Antwerpen Centraal wacht hij op Juma. Hij dringt erop aan dat ze het eindelijk tegen hun ouders vertellen dat ze samen zijn. Dat ze het geheim hielden, daar hebben ze elk hun eigen reden voor… Maar wanneer Juma gedwongen wordt, doet ze wat ze wel vaker doet: ze vlucht weg, de metro in. Een plek waar Arjun haar niet zal volgen; dat weet ze wel zeker. Terwijl Juma ondergronds de stad doorkruist, volgt Arjun haar bovengronds. Zal hij haar zover krijgen dat ze samen over alle obstakels heen springen?

Toen ik het boek zag, viel de cover me meteen op. Ik was benieuwd welk verhaal er achter schuil ging en wat de titel eigenlijk betekende. Met enige nieuwsgierigheid begon ik in Niet zonder liefde. Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken met elk een prachtige titel. En elk hoofdstuk brengt je even bij een ander personage. Zo leer je steeds weer nieuwe mensen kennen doorheen het verhaal. Niet dat ik alle hoofdstukken en personages even interessant vond, maar ze gaven wel elk hun eigen betekenis aan de titel en dat is toch de bedoeling.

Het boek is een puzzel waar je je aandacht zeker bij moet houden. Als je dat niet doet, raak je draad van het verhaal een beetje kwijt. Na elk hoofdstuk valt er weer een stukje van de puzzel op zijn plek en op het einde van het boek heb je een perfect totaalbeeld van de liefde tussen Arjun en Juma. Marita de Sterck onderbreekt het verhaal met flashbacks en flashforwards, wat soms voor verwarring zorgt.

Op het einde van het boek staat een parabel: de parabel van de stekelvarkens. Ik heb nog nooit eerder een parabel gelezen in een jeugdroman (dat kan natuurlijk aan mij liggen) en ik vond het zeer leuk. En het past in het totaal plaatje. Uit deze roman valt zeker wat te ‘leren’ als je alles even op een rijtje zet. Prachtig gedaan van de auteur!

Niet zonder liefde is een speciale roman over hindernissen. Ga je problemen niet uit de weg, maar zoek naar een oplossing. Of zoals Marita de Sterck het zou zeggen: Hindernissen gaan we niet uit de weg. We némen ze. We kunnen er niet bovenover. We kunnen er niet onderdoor. We kunnen er wel dwars doorheen!

De trailer voor het boek zie je hierbeneden!!!

Deze recensie is geschreven door Valérie Vaes, 15 jaar, scholier aan het Pius X Collge Tessenderlo
Niet zonder liefde / Marita de Sterck / Uitgeverij Querido / 2012 / 176 pag. / ISBN 9789045113197Bijdrage van:


Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.
Comments Closed