Vloed – Roderik Six

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  October 19, 2012  |  Geen reacties


October 19, 2012


Ik verwachtte dat dit boek zou gaan over overleven. Zorgen voor eten en warmte en een slaapplaats. Dit verhaal gaat echter over een ander soort overleven. Over doorgaan als alles om je heen instort en je niemand meer kunt vertrouwen. Overleven door confrontatie uit te stellen.

Het boek gaat over vier jongeren, twee jongens en twee meisjes. Het is geschreven vanuit Victor, een van deze jongens. Ze wonen in een studentenflat met veel andere jongeren, maar zonderen zich af. Ze leven met zijn vieren samen, in hun eigen wereld, afgesloten van de buitenwereld. Ze gebruiken regelmatig drugs, ‘Ultra’, drinken veel, gaan niet meer naar colleges. Op een gegeven moment gaat het regenen. En het blijft regenen, het stopt niet meer. De stad begint onder te lopen, en de inwoners vertrekken. Ook de andere studenten uit de flat gaan weg. Ze blijven met zijn vieren over en trekken zich weinig aan van de regen.

Dit kan natuurlijk niet lang goed gaan. Een van de jongens, Michael, raakt dodelijk gewond, oorzaak onbekend. Er zijn geen middelen om hem te genezen, en hij sterft. De andere drie beginnen langzamerhand de uitzichtloosheid van de situatie in te zien. Ze stellen het maken van een plan, een uitweg, echter steeds uit. De dood van Michael heeft ze niet dichter bij elkaar gebracht, maar eerder een afkeer voor elkaar doen ontstaan. Van de hechte vriendschap is niets meer, over ze zijn alleen nog bij elkaar uit noodzaak. En alles stort langzaam in.

Het verhaal is in chronologische volgorde, maar heeft veel flashbacks. In het begin is het een beetje onduidelijk, maar door de terugblikken begin je de beginsituatie steeds beter te begrijpen. In de loop van het boek komt dus steeds meer informatie naar boven. Maar op de naam van de hoofdpersoon moet lang worden gewacht, deze wordt namelijk pas in de allerlaatste zin van het boek genoemd. De ervaringen onder invloed van Ultra worden regelmatig beschreven. Dit werkt af en toe verwarrend, maar was niet storend tijdens het lezen van het boek. Ook zijn sommige (seksuele) fantasieën van de hoofdpersoon vrij uitgebreid uitgewerkt. Dit had, naar mijn mening, niet gehoeven. Het taalgebruik in het boek is opvallend. Nu en dan metaforisch, en soms wat ingewikkeld. De regen wordt op minstens twintig verschillende manieren beschreven. Dit maakt het lezen niet moeilijker, door de variatie leest het juist wel vlot.

Dit is eigenlijk niet het soort boek dat ik doorgaans lees, maar het viel absoluut niet tegen. Ik heb het al aan verschillende mensen aangeraden.

Deze recensie is geschreven door Eelke van de Weerd,16 jaar, 5VWO op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda
Vloed / Roderik Six / Uitgeverij De Arbeiderspers / 2012 / 262 pagina’s / ISBN 978 90 295 8499 9Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Mijn hele boekenkast durf ik erop te verwedden: dit boek heb je ongetwijfeld wel eens in de boekhandel zien liggen. De Nederlandse...

 • Winger – Andrew Smith
  June 8, 2018
  Winger, het eerste deel van de gelijknamige serie geschreven door Andrew Smith, kreeg in de Engelstalige gemeenschap heel wat lovende woorden. Ik daarentegen...
 • Spiegel – Cara Delevigne en Rowan Coleman
  February 27, 2018
  Cara Delevigne is een multitalent volgens velen, en een rasaansteller volgens anderen. Maar één ding moeten we haar nageven:...
 • Onder een hemel van sproeten – Alex Boogers
  December 18, 2017
  Het is altijd fijn als een boek je meteen pakt en Alex Boogers lukt dat met Onder een hemel van sproeten. Een van de redenen waarom ik zo betrokken...
 • De dagboeken van Cassandra Mortmain – Dodie Smith
  November 30, 2017
  Cassandra Mortmain is 17 jaar en woont met haar excentrieke familie in de ruïne van een middeleeuws kasteel waar ze zonder inkomen proberen te overleven....
 • -->  Comments Closed