Rotmoevie – Marian De Smet

Geplaatst door:     Tags:  , , , ,     Datum geplaatst:  December 12, 2012  |  Geen reacties


December 12, 2012


Het was laat in de namiddag. Het landschap strekte zich glooiend langs beide zijden van de weg uit, er was niet veel verkeer. Tabby neuriede mee met liedjes die ze kende; ik volgde de horizon met mijn ogen, tot ik plots versteende. Van binnenuit.
Ik herkende het meteen. Ondanks het feit dat de presentator Frans gewauwel over de intro smeerde. Zonder enige waarschuwing werd het lied de ether in gestuurd, losgelaten in mijn oren waar de muziek meedogenloos alle herinneringen lospeuterde die ik zorgvuldig en met de grootste moeite in de verste hoeken van mijn hoofd verstopt had. De tijd die me dat gekost had werd in seconden tenietgedaan.
IJs stroomde door mijn aderen, het lukte me niet eens meer de radio uit te zetten. De lichte tonen vielen als kiezels in mijn maag.

Een van de ontroerende en breekbare momenten die in deze roadnovel van Marian de Smet beschreven worden. Eppo is door zijn ouders op een roadtrip gestuurd om aan zijn verdriet te ontsnappen. Belachelijk vindt hij dat, want waar je ook heengaat je neemt jezelf en je gedachten mee. Zijn roadtrip doet Eppo in gezelschap van Tabby, die haar eigen problemen lijkt te hebben. Geen van beiden hebben ze een bestemming voor ogen. Weg, dat is het belangrijkste. Tabby probeert Eppo zijn geheim te ontfutselen, maar Eppo wil zijn emoties en gevoelens niet delen. Veilig ingemetseld in zijn binnenste is de pijn tenminste nog enigszins draaglijk. Tabby op haar beurt praat heel veel, maar zegt niets en wil ook haar geheim niet delen. Eppo en Tabby werken elkaar tijdens de reis op de zenuwen, maar willen ook niet zonder elkaar verder reizen naar waar het ook maar is. Ze begrijpen elkaar op een bepaalde manier.

Langzaamaan krijg je als lezer steeds meer stukjes van Eppo’s verhaal te zien. Dit wordt mooi verteld door middel van flashbacks, die door verschillende triggers worden opgewekt, zoals het hierboven genoemde liedje op de radio. Ook Tabby’s verhaal wordt bij elk hoofdstuk wat helderder. Toch lijkt haar verhaal wat ondergeschikt aan dat van Eppo. Een ontroerend verhaal, maar Tabby is toch vooral degene die Eppo aan het denken zet en hem terugvoert naar herinneringen, die hij tegelijkertijd zou willen vergeten en nooit wil vergeten.

Rotmoevie / Marian De Smet / Uitgeverij Moon / 2012 / 224 pag. / ISBN 9789048813469Bijdrage van:


Mijn leeshonger is tegelijkertijd met mij geboren: altijd en overal is er plaats om te verdwijnen in andere werelden en andere levens. Dat heerlijke gevoel van uitkijken naar een nieuw verhaal, een nieuwe ontdekking, is voor mij het mooiste wat er is. Daarom breng ik, als bibliothecaresse, graag het juiste verhaal bij de juiste persoon.

Sinds Hartley Easton heeft ontmoet, staat haar leven op zijn kop. Easton is onweerstaanbaar, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk....

 • Verlangen – Erin Watt
  June 17, 2019
  Easton Royal heeft het allemaal: aantrekkelijk, intelligent en rijk. Hij wil zoveel mogelijk lol maken in zijn leven. Over consequenties denkt hij niet...
 • Geheimen – Erin Watt
  April 29, 2019
  Ella is tot over haar oren verliefd op Reed, de badboy van de Royal familie. Ondanks al zijn streken gelooft ze nog steeds in hem, maar zelfs voor Ella...
 • Gebr. – Ted van Lieshout
  January 23, 2019
  “Kun je nog wel iemands broer zijn als die iemand niet meer bestaat?” Na de dood van Marius besluit de moeder van Luuk zijn spullen te verbranden....
 • Zomervacht – Jaap Robben
  January 4, 2019
  Als één van de eersten mocht ik dit boek lezen: ik kreeg het binnen nog voor het in de winkel lag! Zomervacht vertelt het verhaal van Brian, 13 jaar...
 • -->  Comments Closed