Schroder – Amity Gaige – Een tweede mening

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  March 28, 2013  |  Geen reacties


March 28, 2013


Zoals al eerder werd vermeld, krijgt Schroder ongelooflijk goede kritieken en wordt het heel goed ontvangen bij het lezerspubliek. Er zit zo’n goed idee achter het verhaal en het is zo goed uitgewerkt dat dit boek wel moest aanslaan.

Erik Schroder, een jonge Duitser, verandert zijn leven en toekomst volledig door zich in te schrijven voor een exclusief schoolkamp in New England onder de naam Eric Kennedy. Alleen besefte hij op dat moment niet wat voor tragische afloop dit leugentje om bestwil zou veroorzaken… Hij begint een leven te leiden als gewone Amerikaan en trouwt met Laura. Samen krijgen ze een dochter, Meadow, die eigenlijk te slim is voor haar leeftijd. Eric leert haar lezen en schrijven. Wanneer Eric een dode vos in het tuinhuisje legt en het elke dag bekijkt samen met Meadow, die alles wil weten over de ontbinding van een dood lichaam, is dit voor Laura de zoveelste druppel. Laura heeft er meer dan genoeg van en vraagt de scheiding aan. Ze beschuldigt Eric ervan dat hij een slechte vader voor Meadow is en Eric mag zijn dochter slechts om de twee weken een weekend bij zich hebben. Niet dat hij dat lang volhoudt. Hij neemt haar mee, ver weg van huis en blijft veel te lang weg. Later schrijft hij, onder dwang van zijn advocaat, zijn hele jeugd, zijn leven met Laura en zijn leven in de gevangenis op.

Ook al is Eric niet onmiddellijk een normale man en gebruikt hij, volgens Laura, te moeilijke woorden, voel je vanaf het begin sympathie en leef je met hem mee. Hij is geen voorbeeld of beroemdheid, maar hij wil het beste voor zijn dochter en leert haar alles wat ze wil weten. Eric is gewoon ontzettend menselijk en het lijkt alsof hij zijn verhaal echt tegen jou persoonlijk zit te vertellen. Een boek een geloofwaardige, acceptabele emotionele waarde geven is niet gemakkelijk, maar het is toch gelukt. Dit bewijst hoe goed Amity Gaige kan schrijven. Het is fantastisch hoe ze de plaatsen en personages beschrijft en alles echt tot leven wekt. Ik geef wel toe dat ik het in het begin niet zo eenvoudig vond, maar na een aantal bladzijden zit je volledig in het verhaal. De woorden lijken één voor één zorgvuldig uitgekozen. Onbeschrijfbaar, het gevoel dat je krijgt bij het lezen van dit boek…

Eigenlijk vond ik het best wel jammer dat het boek bijna uit was, klinkt dat gek? Misschien is dat wel gewoon het mooiste aan een geweldig boek; dat je beseft dat je zit te glimlachen en dat je hebt meegelachen, meegeleefd en mee hebt lief gehad.

En achteraf zit je te denken wat Eric Kennedy (of Erik Schroder) je nu precies heeft verteld en zelfs, geloof het of niet, heeft geleerd. Schroder is een boek dat je na het lezen niet loslaat.

 

Schroder / Amity Gaige / vertaald door Mieke Trouw en Wim Scherpenisse / Uitgeverij Agathon / 2013 / 301 pag. / ISBN 9789000316670Bijdrage van:


Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.

Francine Day is een jonge, ambitieuze echtscheidingsadvocate die leeft voor haar werk. Ze heeft al een indrukwekkende carrière...

 • Winter in Amerika – Rob van Essen
  October 3, 2018
  Katja Ouwehand werkt als redacteur voor uitgeverij Vreugdenhil. De uitgeverij gaat er langzaam op achteruit, aangezien steeds minder en minder mensen boeken...
 • Uit het licht – M.O. Walsh
  October 2, 2015
  Uit het licht is een boek geschreven vanuit het perspectief van een volwassen man, die vertelt over zijn jeugd in Baton Rouge, Louisiana....
 • De circusvrouw – Jelmer Jepsen
  July 3, 2015
  Margriet Alberda lijkt haar leven helemaal op de rit te hebben als moeder van de kleine Pim met een eigen bakkersbedrijfje op Elba. Hoe meer tijd verstrijkt,...
 • Alsof het voorbij is – Julian Barnes
  March 22, 2013
  Kunnen we eigenlijk wel vertrouwen op ons eigen geheugen? Is onze geschiedenis, ons levensverhaal zoals we dat aan onszelf en aan anderen vertellen, wel een juiste...
 • -->  Comments Closed