Blinde wereld – Ellen Heijmerikx

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  May 20, 2013  |  Geen reacties


May 20, 2013


Blinde wereld van Ellen Heijmerikx vertelt over een streng gelovige gemeenschap die zichzelf de Noorse Broeders, ook wel de Christelijke Gemeente Nederland, noemt. In Blinde wereld krijg je het verhaal van Kieke te horen. Als jong meisje aanvaardde Kieke haar situatie in de Gemeente, maar nu ze voor zichzelf begint te denken, ziet ze de vele fouten in de gedachtegang van de Gemeente. De reactionaire gedachtes over taboes en het geloof in God dat zou leiden tot een beter leven ziet Kieke als een rem in haar ontwikkeling. Ze wil zich los maken van de Gemeente en meedoen in de ‘gewone’ wereld, waar meisjes zelf bepalen wat ze doen en niet, zoals in de Gemeente, onderdanig zijn aan hun man en aan God. Kieke’s drang om uit de Gemeenschap te treden, wordt niet goed ontvangen door haar familie. Haar vader is een vooraanstaande Broeder en hij verwacht volle steun voor zijn standpunten van zijn hele familie. Hij keurt Kieke’s beslissingen af en ze wordt verstoten door de rest van de familie en de Broeders. Kieke’s beslissing om afstand te nemen van de Gemeente mengen zich met de beschuldiging van het in gang zetten van de zelfmoord van een geliefde jonge Zuster. Samen met haar progressieve vriendin Liv, wiens zuster de geliefde jonge Zuster was die zelfmoord pleegde, probeert ze op te gaan in de ‘gewone’ wereld en probeert ze zich zo goed mogelijk aan te passen aan haar nieuwe leven.

Ik weet niet zo goed wat ik over dit boek kan vertellen. Het leek me op het eerste gezicht een leuk boek over een jong meisje dat zich af zet tegen een uiterst religieuze groepering waarin ze is opgegroeid. Tijdens het lezen, hoopte ik dat ze misschien een soort “Katniss” zou worden, maar eigenlijk doet Kieke weinig rebelse dingen en accepteert ze haar leven als verstotene zonder enige ophef. Er zaten weinig momenten in waarbij je dacht dat er nu toch wel iets interessants zou gebeuren. Daarnaast was de opbouw van het boek verre van plezierig. Het boek is opgebouwd uit 12 hoofdstukken ‘Nu’ en 24 hoofdstukken die zich afspelen in het verleden toen Kieke nog bij de Broeders hoorde. Ieder ‘Nu’ hoofdstuk begint met een aspect van de Noorse Broeders dat Kieke vervloekt. In het hoofdstuk zelf komt deze ‘vervloeking’ niet expliciet terug en hij wordt niet uitgelegd. De 24 hoofdstukken die zich afspelen in het verleden hebben ook niets te maken met de voorgaande ‘Nu’ hoofstukken, waardoor het allemaal erg ingewikkeld door elkaar loopt. Ik raakte af en toe in de war, omdat ik niet meer wist wanneer iets zich afspeelde en over wat voor gebeurtenis ik iets aan het lezen was.

Het onderwerp leek me in het begin nog interessant; de opstand tegen een omgeving van zeer sterke religieuze normen en waarden die je vanaf je geboorte iedere dag te horen krijgt. Maar de ingewikkelde opbouw en de oninteressante gebeurtenissen zorgden ervoor dat ik met moeite verder las. Af en toe had ik het gevoel dat ik toch nog een extra hoofdstuk wilde lezen, maar ik realiseer me nu dat dat alleen zo was omdat ik graag wilde dat er iets interessants zou gebeuren. Het enige wat nog een klein beetje leuk was aan dit boek was de herhalende verwijzing naar een uil die Kieke samen met haar opa zocht. Maar helaas weet ik nog steeds niet waarom die uil zo speciaal was en waarom haar opa die uil zo graag wilde zien. Die uitleg had misschien aanwezig moeten zijn of verduidelijkt moeten worden, aangezien de uil op de voorkant van het boek staat.

Dit boek is denk ik wel een aanrader voor mensen die religie en de aspecten hiervan belangrijk vinden in hun verhalen en die het niet erg vinden om af en toe in de war te raken van de wisselende tijd en de weinige echte gebeurtenissen die plaats vinden in het boek.

Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, leerling van het Blaise Pascal College te Zaandam
Blinde wereld / Ellen Heijmerikx / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / 2009 / 221 pag. / ISBN 9789046805978Bijdrage van:


Hoi, ik ben Nicky. Neurosciences Master studente, book addict en toekomstige wereldreiziger. Ik lees al van jongs af aan: Rosa’s rare avonturen in de hoe-overleef-ik serie en Harry’s ontwikkeling tot volgroeide tovenaar. Na al die voorbij vliegende kinderjaren lees ik nog steeds van alles: fantasy, sci-fi, paranormal romance, mythologische verhalen en boeken over alledaagse dingen.

‘Waarom kan ik niet zo zijn als normale mensen?’ Marianne vraagt zich dit al haar hele leven af, maar verwoordt het pas later...

 • The Eight Mountains – Paolo Cognetti
  May 27, 2019

  Mijn hele boekenkast durf ik erop te verwedden: dit boek heb je ongetwijfeld wel eens in de boekhandel zien liggen. De Nederlandse...

 • Winger – Andrew Smith
  June 8, 2018
  Winger, het eerste deel van de gelijknamige serie geschreven door Andrew Smith, kreeg in de Engelstalige gemeenschap heel wat lovende woorden. Ik daarentegen...
 • Spiegel – Cara Delevigne en Rowan Coleman
  February 27, 2018
  Cara Delevigne is een multitalent volgens velen, en een rasaansteller volgens anderen. Maar één ding moeten we haar nageven:...
 • Onder een hemel van sproeten – Alex Boogers
  December 18, 2017
  Het is altijd fijn als een boek je meteen pakt en Alex Boogers lukt dat met Onder een hemel van sproeten. Een van de redenen waarom ik zo betrokken...
 • -->  Comments Closed