Hoger dan de Zee – Francesca Melandri

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  August 5, 2013  |  Geen reacties


August 5, 2013


Hoger dan de Zee  van  Francesca Melandri is een aangrijpend verhaal over liefde, trouw en menselijk leiden. Het boek ademt een sfeer van sereniteit die niet voortkomt uit een vakantie-gevoel maar uit het accepteren van een moeilijk leven. 

Luisa en Paolo bezoeken, in 1979, hun familieleden op een zwaar beveiligd gevangeniseiland voor de kust van Italië. Luisa bezoekt haar man, een tweevoudig moordenaar, en Paolo zijn zoon, lid van een terreurgroep en verantwoordelijk voor een van de meest verafschuwde moorden van zijn tijd. Door een storm worden ze gedwongen een nacht door te brengen op het eiland. Even is daar een ontmoeting, contact tussen twee lotgenoten. Maar zelfs samen zijn ze alleen – alleen met hun gedachten, hun redenen om toch op bezoek te blijven komen. Toch is er een band, een tijdelijke verlichting van hun last nu ze hem kunnen delen. Voor de nacht opgenomen bij een gevangenisbewaarder – Nitti – thuis, krijgen ze even – zoekend en tastend – een blik in het lief en leed, het leven van de anderen. Drie mensen die elkaar normaal nooit zouden ontmoeten, een bijzondere mix, een tekening van mededogen en het ontbreken daarvan, van liefde en haat, van vertroosting.

Hoger dan de Zee is een sfeervol, aangrijpend boek in een stijl die ik ben gaan associëren met Italiaanse auteurs. Het verhaalt van een periode uit de Italiaanse geschiedenis waar ik weinig over had gehoord, een tijd van onrust en mislukte revoluties. Het is niet een typisch verhaal, waarin opeenvolgende gebeurtenissen het tempo van het verhaal bepalen. Het is een moment van verstilling, waar drie mensen elkaar ontmoeten en hun leven, leiden en last prachtig beschreven worden. Een echte aanrader – maar alleen als je van dit soort boeken houdt.

Hoger dan de zee / Francesca Melandri / Vertaald door Jan van der Haar / Uitgeverij Cossee / 2013 / 176 pag. / ISBN 9789059364332Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die niet bestaat. Het klinkt allemaal als het begin van een film in de bioscoop,...

 • Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion
  October 30, 2019

  Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project...

 • Het mooiste verhaal over mijn familie – Nelleke Zandwijk
  October 25, 2019

  In de nieuwe roman van Nelleke Zandwijk neemt de scheel-kijkende ik-figuur van middelbare leeftijd, je mee in een verhaal over...

 • De ideale man – Mathilde Hoekstra
  October 21, 2019

  In De ideale man word je als lezer meegenomen in het leven van een drukbezette moeder van twee jonge kinderen en schrijfster...

 • Gevaar, De Royals deel 5 – Erin Watt
  September 20, 2019

  Sinds Hartley Easton heeft ontmoet, staat haar leven op zijn kop. Easton is onweerstaanbaar, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk....

 • -->  Comments Closed