Hoger dan de Zee – Francesca Melandri

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  August 5, 2013  |  Geen reacties


August 5, 2013


Hoger dan de Zee  van  Francesca Melandri is een aangrijpend verhaal over liefde, trouw en menselijk leiden. Het boek ademt een sfeer van sereniteit die niet voortkomt uit een vakantie-gevoel maar uit het accepteren van een moeilijk leven. 

Luisa en Paolo bezoeken, in 1979, hun familieleden op een zwaar beveiligd gevangeniseiland voor de kust van Italië. Luisa bezoekt haar man, een tweevoudig moordenaar, en Paolo zijn zoon, lid van een terreurgroep en verantwoordelijk voor een van de meest verafschuwde moorden van zijn tijd. Door een storm worden ze gedwongen een nacht door te brengen op het eiland. Even is daar een ontmoeting, contact tussen twee lotgenoten. Maar zelfs samen zijn ze alleen – alleen met hun gedachten, hun redenen om toch op bezoek te blijven komen. Toch is er een band, een tijdelijke verlichting van hun last nu ze hem kunnen delen. Voor de nacht opgenomen bij een gevangenisbewaarder – Nitti – thuis, krijgen ze even – zoekend en tastend – een blik in het lief en leed, het leven van de anderen. Drie mensen die elkaar normaal nooit zouden ontmoeten, een bijzondere mix, een tekening van mededogen en het ontbreken daarvan, van liefde en haat, van vertroosting.

Hoger dan de Zee is een sfeervol, aangrijpend boek in een stijl die ik ben gaan associëren met Italiaanse auteurs. Het verhaalt van een periode uit de Italiaanse geschiedenis waar ik weinig over had gehoord, een tijd van onrust en mislukte revoluties. Het is niet een typisch verhaal, waarin opeenvolgende gebeurtenissen het tempo van het verhaal bepalen. Het is een moment van verstilling, waar drie mensen elkaar ontmoeten en hun leven, leiden en last prachtig beschreven worden. Een echte aanrader – maar alleen als je van dit soort boeken houdt.

Hoger dan de zee / Francesca Melandri / Vertaald door Jan van der Haar / Uitgeverij Cossee / 2013 / 176 pag. / ISBN 9789059364332Bijdrage van:


Ik lees altijd en overal. Ik lees alles wat los en vast zit. Om mezelf te verliezen in een andere wereld of een ander personage. Om gewoon mijn hoofd leeg te maken. Daarom lees ik het meeste fantasy, maar ook bijna alle andere genres. Als het maar goed geschreven is. Dan is lezen voor mij de ultieme ontspanning.

Wanneer Anna de dood van haar man op jonge leeftijd moet verwerken, verliest ze zichzelf helemaal in het leven van een ander....

 • De liefdesbrieven van Abelard en Lily – Laura Creedle
  July 26, 2019

  Zwijmelen over pubers die worstelen met zichzelf

  In boekenland zijn...

 • Verlangen – Erin Watt
  June 17, 2019
  Easton Royal heeft het allemaal: aantrekkelijk, intelligent en rijk. Hij wil zoveel mogelijk lol maken in zijn leven. Over consequenties denkt hij niet...
 • Liefde en geluk – Jenna Evan Welch
  June 7, 2019

  In Liefde & geluk volgen we Addie, die samen met haar familie in Ierland is voor de bruiloft van haar tante. In Ierland hoopt...

 • The Eight Mountains – Paolo Cognetti
  May 27, 2019

  Mijn hele boekenkast durf ik erop te verwedden: dit boek heb je ongetwijfeld wel eens in de boekhandel zien liggen. De Nederlandse...

 • -->  Comments Closed