Calamiteitenleer voor gevorderden – Marisha Pessl

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  September 19, 2013  |  Geen reacties


September 19, 2013


Eind augustus verschijnt het tweede boek van Marisha Pessl, die eerder het in eigen land bejubelde Calamiteitenleer voor gevorderden schreef. Voor mij een reden om dit debuut te herlezen. De hoofdpersoon van dit boek, Blue Van Meer, heeft een reizend bestaan met haar vader, een hoogleraar in de politicologie. Normaal verhuizen ze per semester naar een andere universiteitsstad, maar in haar eindexamenjaar besluit haar vader om in een stad te blijven, Stockton. Hier kan Blue zich op het prestigieuze St. Gallway richten op haar toelating tot Harvard. Op deze school ontmoet Blue de mysterieuze filmdocente Hannah Schneider en het groepje studenten dat zich rond haar heen heeft verzameld, de Bluebloods. Het boek lijkt een verhaal te worden over de hiërarchie op de middelbare school en De Eerste Liefde, maar verandert na de verdrinking van een vriend van Hannah en de gruwelijke afloop van een kampeeruitje in een detective.

Het tweede deel van het boek is net zo spannend als het ongeloofwaardig is. Deze ongeloofwaardigheid past wel bij het verhaal. De grote literaire meesterwerken spelen een grote rol in de opvoeding van de geniale Blue, dit blijkt ook al te meer uit indeling van het boek: het is ingedeeld als een literatuursyllabus. Door deze opvoeding en het feit dat in de inleiding duidelijk wordt dat het Blue is die het verhaal schrijft, is het niet verbazingwekkend dat zij haar verhaal een groots en meeslepend eind wil geven.

In Calamiteitenleer voor gevorderden verwijst Blue vaak naar de literatuur, dierenrijk, geschiedenis en films. Deze vergelijkingen zijn een verrijking voor het boek, het maakt dat het verhaal meer is dan een standaardverhaal over een buitenbeentje op een nieuwe middelbare school. Aan de andere kant zijn de verhalen over wat haar vader gedaan of gezegd heeft niet altijd even sterk. Soms zitten deze uitweidingen het verhaal behoorlijk in de weg en wilde ik liever weten hoe het verhaal verder ging. Bij de spannende gedeeltes van het verhaal (en die zitten er vaak in) las ik gehaast over deze passages heen zodat ik sneller bij het werkelijke verhaal was.

Bij het herlezen van het debuut van Pessl werd ik vooral enorm benieuwd naar haar tweede roman. De sterke punten aan het boek, de sfeer die Pessl weet te creëren bij Hannah en de Bluebloods thuis, de (literatuur)verwijzingen en de band tussen Blue en haar vader, zijn heel specifiek voor Blue. Aan het eind van deze maand zullen we weten of het Pessl weer lukt om in haar tweede, Nachtfilm, zo’n bijzonder hoofdpersonage te beschrijven.

Deze recensie is geschreven door Annika Meijer, 22 jaar, student geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam
Calamiteitenleer voor gevorderden / Marisha Pessl / vertaald door Paul de Bruijn / Uitgeverij Anthos / 2006 / 548 pag. / ISBN 9789041412041Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een ongewoon huwelijk gaat over Roy en Celestial, ze zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zij zijn een Afro-Amerikaans stel. Ze timmeren...

 • De onschuld zelve – Amy Lloyd
  May 24, 2019

  De Onschuld Zelve is geschreven door Amy Lloyd en vertelt het verhaal van Sam en Dennis. Dennis Danson is het onderwerp...

 • Skydancer – Lotte Kok
  April 24, 2019

  Oscar woont in het stadje Dingle met nog 74 andere inwoners. Op een dag komt Agnes met haar moeder in Dingle wonen en iedereen...

 • De ondergrondse rivier – Martha Conway
  January 25, 2019
  Martha Conway groeide op in een groot gezin in Ohio. Nu doceert ze creatief schrijven aan de Stanford University. Eerdere romans, waaronder Thieving Forest...
 • Lean on Pete – Willy Vlautin
  November 26, 2018
  Het verhaal volgt de vijftienjarige Charley Thompson, die samen met zijn vader vertrokken is naar de stad Portland in Oregon. Zijn vader is altijd weg,...
 • -->  Comments Closed