Nachtfilm – Marisha Pessl

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  September 25, 2013  |  Geen reacties


September 25, 2013


Nachtfilm begint veelbelovend. We maken kennis met onderzoeksjournalist Scott McGrath, die sinds hij op de nationale televisie geïnsinueerd heeft dat de beruchte filmmaker Stanislas Cordova ‘iets met kinderen doet’, zijn vrouw en werk is verloren. Een aantal jaar later is de 24-jarige dochter van Cordova, Ashley, dood aangetroffen in een verlaten pakhuis. Ze heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd. McGrath wil dit echter niet geloven en gaat samen met een oude bekende van Ashley en het meisje dat haar als laatste heeft gezien op zoek naar de werkelijkheid achter haar vader en haar dood.

Maar al snel in het 600 pagina’s dikke boek begonnen mij dingen tegen te staan. Het grootste minpunt is toch wel de omvang van het boek: het is te dik. Er gebeuren te veel dingen die voor de vaart in het verhaal achterwege hadden kunnen blijven.
Verder is de band tussen Scott en zijn dochter wonderlijk. Als hij zich helemaal verliest in zijn onderzoek, vergeet hij haar regelmatig, maar op andere momenten is zij het dierbaarste wat hij heeft. Als lezer is het vervelend dat Scott de afspraken met zijn dochtertje vergeet, zelf heb je het namelijk wel onthouden en zit je te wachten op het moment dat het weer fout gaat. Ook komen sommige gebeurtenissen niet echt als een verrassing, zoals wie het tweede deel van de tattoo van Ashley heeft, en is het einde van het boek verre van bevredigend.

De wereld van Cordova zit desondanks knap in elkaar. Het mysterie rondom zijn persoon, de manier waarop zijn films vertoond worden en dan zijn er nog zijn grootste fans, ‘Cordovieten’ genaamd, het draagt allemaal bij aan de mythe die Pessl weet te creëren. De toegevoegde artikelen, webpagina’s en archiefstukken zijn een leuke toevoeging. En zoals steeds vaker het geval is, heeft het boek ook een boektrailer en een app. De trailer geeft de sfeer in het boek goed aan, maar de app heb ik nog niet werkend gekregen. Mocht iemand dat wel gelukt zijn: ik ben wel benieuwd naar wat de toevoegingen zijn.

Ondanks de interessante Cordova, het spannende detectiveverhaal en de grapjes die in het boek te vinden zijn (zo staat er op pagina 232 een artikel van de site van de Vanityfair. Onder ‘Meest Gelezen’ valt ook het artikel ‘De nachtwakers. De volgende generatie Lee Harvey Oswalds?’ – een verwijzing naar haar debuut), zou ik het boek niet snel aanraden, daarvoor wegen de minpunten voor mij te zwaar. Mijn favoriet van Pessl blijft dan toch ‘Calamiteitenleer’, zie mijn recensie van vorige week! Maar je kunt je natuurlijk nog altijd laten overtuigen dor Marischa Pessl zelf:

Deze recensie is geschreven door Annika Meijer, 22 jaar, student geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam
Nachtfilm / Marisha Pessl / Vertaling door Harry Pallemans, Jan De Nijs en Paul de Bruijn / Anthos / 2013 / 597 / ISBN 978 90 414 1415 1Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

In Horen zien zwijgen wordt je als lezer meegenomen in het onderzoek naar een seriemoordenaar die Chicago al vijf jaar lang in zijn...

 • De vermisten – Emma Rowley
  June 3, 2019

  Oké mensen. Pak een glas met fris en als je dan toch bezig bent ook maar die rol met Oreo’s. Vandaag ga ik het hebben over...

 • Achterland – Arne Dahl
  October 10, 2018
  Sam Berger is een voormalig rechercheur van de Zweedse politie. Na een bloedstollend avontuur dat ervoor zorgde dat hij moest samenwerken met Molly Blom,...
 • De smokkelaar – Clive Cussler
  April 10, 2018
  Not my piece of cake De smokkelaar vormt het zevende deel in de serie van Isaac Bell, de ervaren detective. Het verhaal speelt...
 • Het duel – David Grossman
  July 12, 2017
  Een duel is een mooie manier om te sterven ‘Maar toen herinnerde ik me die woorden van Rosenthal en besloot om alles op te schrijven,...
 • -->  Comments Closed