DJP 2012 – Skippy tussen de sterren – Paul Murray

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  September 3, 2013  |  Geen reacties


September 3, 2013


Skippy tussen de sterren stond al tijden op mijn ‘boeken die ik nog moet lezen’-lijstje. Nadat ik het boek eindelijk in handen had gekregen, kreeg ik het enorm druk met school en duizend andere dingen, wat me dwong om het lezen van het boek, gezien de dikte, uit te stellen naar de zomervakantie. Het boek heeft namelijk 664 bladzijden. Deze bladzijden zijn opgedeeld in een inleiding en vier delen, Hoopland, Hartland, Spookland en Naland. Naland is het epiloog en is maar kort.

In de inleiding wordt het allerbelangrijkste moment van het boek alvast met de lezer gedeeld: de hoofdpersoon, Skippy, lijkt een soort beroerte te krijgen en overlijdt op de grond van een donutzaak. Tijdens het lezen van de inleiding is het je als lezer niet helemaal duidelijk wat er gaande is en wie de personen zijn die een belangrijke rol zullen gaan spelen. Maar de inleiding bereikt wel zijn doel; je nieuwsgierigheid is gewekt.

Na de inleiding gaat het verhaal paar maanden terug in de tijd. Alle personages druppelen langzaam het verhaal binnen en je leert de situatie rondom Skippy en enkele andere hoofdpersonen goed kennen. Skippy (die eigenlijk Daniel Juster heet) woont en heeft les op het internaat ‘Seabrooks’. Hij is een 14-jarige jongen die voor het eerst verliefd wordt, en vecht met zijn pijn om zijn zieke moeder. Psychisch lijkt hij wat problemen te hebben, te wijten aan een paar traumatische voorvallen uit het verleden. Hij ontwikkelt zich gedurende het verhaal van antiheld naar held. In de loop van het verhaal beginnen de gebeurtenissen de plotselinge dood van Skippy te verklaren. Steeds meer aspecten van het voorval komen aan bod, en langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plek.

Paul Murray werkte zeven jaar aan dit boek, en dat is te merken. Elk personage is perfect tot in detail uitgewerkt en alles klopt. Het boek beschrijft niet alleen Skippy’s leven een half jaar voor zijn dood, maar ook de gang van zaken op een jongenskostschool. En dit op een manier die ervoor zorgt dat het verhaal voor de lezer echt gaat leven. Je ziet jezelf er bijna door de gangen lopen.

Het kostte me wat tijd om echt in het verhaal te raken, maar toen ik er eenmaal in zat heb ik het in een keer uitgelezen. Het is een erg afwisselend en verrassend boek, en gaat dieper dan verwacht. Hij staat nu tussen mijn lievelingsboeken. Ik kan Skippy tussen de sterren aan bijna iedereen aanraden. Ik denk dat het boek, door de grote variatie in personages, veel verschillende doelgroepen zal aanspreken.


Deze recensie is geschreven door Eelke van de Weerd, 17 jaar, VWO-scholier op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda
Skippy tussen de sterren / Paul Murray / vertaald door Dirk-Jan Arensman / Uitgeverij Signatuur / 2011 / 664 pag. / ISBN 9789056724733Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

In mei 2019 publiceerde het CBS cijfers over de mentale gezondheid van jongeren. Hieruit bleek dat één of de twaalf jongeren...

 • Normale mensen – Sally Rooney
  August 5, 2019

  ‘Waarom kan ik niet zo zijn als normale mensen?’ Marianne vraagt zich dit al haar hele leven af, maar verwoordt het pas later...

 • The Eight Mountains – Paolo Cognetti
  May 27, 2019

  Mijn hele boekenkast durf ik erop te verwedden: dit boek heb je ongetwijfeld wel eens in de boekhandel zien liggen. De Nederlandse...

 • Winger – Andrew Smith
  June 8, 2018
  Winger, het eerste deel van de gelijknamige serie geschreven door Andrew Smith, kreeg in de Engelstalige gemeenschap heel wat lovende woorden. Ik daarentegen...
 • Spiegel – Cara Delevigne en Rowan Coleman
  February 27, 2018
  Cara Delevigne is een multitalent volgens velen, en een rasaansteller volgens anderen. Maar één ding moeten we haar nageven:...
 • -->  Comments Closed