Handel in veren – Rascha Peper

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  October 7, 2013  |  Geen reacties


October 7, 2013


Wat een groots tweeluik had moeten worden is uiteindelijk een korte roman geworden. Rascha Peper had zich dat voorgenomen, maar toen ze te horen kreeg dat ze ongeneeslijk ziek was, heeft zij het eerste deel, Handel in veren, kunnen voltooien tot een zelfstandige roman.

Het verhaalt over een vogelkenner, Henk Bronkhorst, die in Papoea op zoek is naar een bepaalde soort hoen die zeer zeldzaam is. Het andere deel van het verhaal speelt ongeveer zestig jaar later: het kleinkind van de vogelkenner, Wendy, ontvlucht haar dagelijkse leven en gaat bij haar oma, de vrouw van Bronkhorst, logeren. Daar sneupt ze de zolder af op kekke kleding en andere curiosa. Er zijn nog wat plotlijnen, zoals die van Bronkhorst zijn vrouw en zijn assistent. Peper beschrijft de levens van die mensen apart, maar daar zit een zekere vanzelfsprekendheid in die ervoor zorgt dat de gaten en relaties die niet benoemd worden, meteen opgevuld worden. Zo laat Peper dus informatie achter zonder dat dat storend is.

Peper blinkt ook uit in de details. Ze is goed op de hoogte van Engelse terminologie en weet met fraaie details een personage neer te zetten die je al dertig jaar kent, een huiskamer die al decennia lang hetzelfde is en stereotype geworden is of een voetreis door het dichte oerwoud die voelt zoals je die in films ziet. Daartussendoor merkt ze fijntjes allerlei waarheden op die als clichématig of betweterig gezien kunnen worden, zoals: “Verjankte ogen blijven lang zichtbaar.” Bij Peper is dat niet het geval. In combinatie met het scherpe observatievermogen wordt zo een harmonisch geheel gemaakt. Het heeft iets poëtisch.

Knap hoe ze in een korte tijd en in combinatie met de verwoestende kanker het verhaal nog zo heeft weten te vormen tot een zelfstandig verhaal. Het is jammer dat Nederland zo’n mooie verhalenvertelster kwijtgeraakt is, net zoals het jammer is dat het tweede deel, waarin veel van de vragen en mysteries uit het eerste deel opgelost zouden worden, niet voltooid heeft kunnen worden.

Deze recensie is geschreven door Obe Alkema, 20 jaar, student Nederlands te Groningen.
Handel in veren / Rascha Peper / Uitgeverij Querido / 2013 / 216 pag. / ISBN 9789021447711Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die niet bestaat. Het klinkt allemaal als het begin van een film in de bioscoop,...

 • Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion
  October 30, 2019

  Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project...

 • Het mooiste verhaal over mijn familie – Nelleke Zandwijk
  October 25, 2019

  In de nieuwe roman van Nelleke Zandwijk neemt de scheel-kijkende ik-figuur van middelbare leeftijd, je mee in een verhaal over...

 • De ideale man – Mathilde Hoekstra
  October 21, 2019

  In De ideale man word je als lezer meegenomen in het leven van een drukbezette moeder van twee jonge kinderen en schrijfster...

 • Gevaar, De Royals deel 5 – Erin Watt
  September 20, 2019

  Sinds Hartley Easton heeft ontmoet, staat haar leven op zijn kop. Easton is onweerstaanbaar, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk....

 • -->  Comments Closed