Nachtfilm – Marischa Pessl

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  October 16, 2013  |  Geen reacties


October 16, 2013


Ashley Cordova, dochter van de wereldberoemde film noir regisseur Stanislas Cordova, wordt teruggevonden in een leeg pakhuis in Manhattan. De doodsoorzaak is vermoedelijk zelfmoord. Maar een onderzoeksjournalist, Scott McGrath, wil de zaak tot op de bodem uitspitten en is vastbesloten het mysterie rondom Ashley’s dood te ontrafelen.

Scott is dan ook al jaren geobsedeerd door de familie Cordova. Hij wordt in zijn onderzoek gesteund door twee jonge assistenten. De reden waarom zij zo graag willen meewerken aan dit onderzoek is in het begin van het boek nog vrij onduidelijk. Samen beginnen ze aan een speurtocht die slechts een dunne scheidingslijn heeft tussen de werkelijkheid en fictie. Want des te meer je je in de geheimen van Cordova verdiept, des te meer ga je hallucinaties zien en ga je daadwerkelijk geloven in het bestaan van duistere magie. Is de dood van Ashley een jammer toeval of het gevolg van een ernstig vervloekte familie?

Nachtfilm telt ongeveer 600 pagina’s, een beetje te veel als je het mij vraagt. Het verhaal wordt tot in detail verteld waardoor het verhaal langdradig wordt. Maar enkele meeslepende hoofdstukken die telkens met een cliffhanger afsluiten maken dit dan weer goed. En dan zijn er nog toegevoegde krantenartikels, e-mails, notities en andere documenten die voor wat afwisseling zorgen. Zeer origineel trouwens.

De personages in het verhaal worden wel niet geweldig goed uitgeschreven. Zo is het hoofdpersonage Scott erg geobsedeerd door Ashley Cordova en haar familie. Terwijl de onderzoeksjournalist zelf ook een dochter heeft. Maar die lijkt, door de drukte van het onderzoek, vergeten te zijn.De beschrijving van het nachtmerriescenario op het landgoed The Peak wordt dan weer ongelooflijk goed beschreven. Je kan je moeiteloos inleven in de angsten die Scott ondergaat. Nachtfilm is zeker geen slecht boek maar de vorderingen in Scott’s onderzoek zijn niet zo verrassend. Maar het boek heeft ook zijn spannende en meeslepende momenten die het voor iemand anders wellicht toch een fantastisch boek zullen maken.

Deze recensie is geschreven door Lina Verluyten, 15 jaar, scholier van het Pius X College in Tessenderloo
Nachtfilm / Marisha Pessl / Vertaling door Harry Pallemans, Jan De Nijs en Paul de Bruijn / Anthos / 2013 / 597 / ISBN 978 90 414 1415 1Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

In Horen zien zwijgen wordt je als lezer meegenomen in het onderzoek naar een seriemoordenaar die Chicago al vijf jaar lang in zijn...

 • De vermisten – Emma Rowley
  June 3, 2019

  Oké mensen. Pak een glas met fris en als je dan toch bezig bent ook maar die rol met Oreo’s. Vandaag ga ik het hebben over...

 • Achterland – Arne Dahl
  October 10, 2018
  Sam Berger is een voormalig rechercheur van de Zweedse politie. Na een bloedstollend avontuur dat ervoor zorgde dat hij moest samenwerken met Molly Blom,...
 • De smokkelaar – Clive Cussler
  April 10, 2018
  Not my piece of cake De smokkelaar vormt het zevende deel in de serie van Isaac Bell, de ervaren detective. Het verhaal speelt...
 • Het duel – David Grossman
  July 12, 2017
  Een duel is een mooie manier om te sterven ‘Maar toen herinnerde ik me die woorden van Rosenthal en besloot om alles op te schrijven,...
 • -->  Comments Closed