Het huis in Kreis Pinneberg – Rhidian Brook

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  February 12, 2014  |  Geen reacties


February 12, 2014


Lewis Morgan, een Britse kolonel, is in 1946 tewerkgesteld in Duitsland. Hij werkt mee om Kreis Pinneberg weer op te bouwen na de oorlog. De stad ligt helemaal in puin, veel mensen zijn dakloos, en moeten helemaal van nul hun leven opbouwen. Duitse huizen worden in deze periode opgeëist om er Britten in te laten verblijven, veelal worden Duitse bewoners naar kampen buiten de stad verbannen. Lewis Morgan is hier niet mee akkoord, en beslist dat Stefan Lubert en zijn dochter Frieda in hun huis mogen blijven wonen, al moeten ze wel naar de bovenverdieping verhuizen. Dat Lewis hiermee niet de makkelijkste weg kiest, typeert hem meteen. Lewis Morgan geeft Het huis in Kreis Pinneberg meteen zijn kracht en sterkte mee.

Na zeventien maanden van elkaar gescheiden te zijn geweest, voegen zijn vrouw Rachael en zijn zoon Edmund zich bij hem. Edmund is intussen dertien, en al lang niet meer het kind dat Lewis zich herinnert. Rachael is getekend door de oorlog, ze verloor haar zoon Michael bij een bombardement. Alle gezinsleden gaan hier anders mee om. Aan Lewis is doorheen het boek haast niets te merken, al stort hij zich liever op zijn werk om de streek weer op te bouwen dan zich te bekommeren om de tegenstrijdige gevoelens van Rachael. Zij vindt het maar niets dat Stefan Lubert en zijn dochter in hun huis mogen blijven wonen, omdat ze een schuldige zoekt voor de dood van Michael. En die schuldigen, dat zijn de Duitsers. Edmund vindt het dan weer jammer dat er van hemzelf geen foto in zijn vaders portefeuille zit. Tot hij tot de ontdekking komt dat dat niet hoeft: hij is er nog.

Edmund is een brug tussen zijn moeder en Stefan Lubert. Hij vindt de Duitse bewoner een fijne man, die hem boeken leert kennen. Luberts dochter is boos om de dood van haar moeder, en zou het liefst zien dat de kolonel en zijn gezin snel weer vertrekken. Intussen houdt zij zich bezig met zaken die het daglicht het liefst niet zien.

Het huis in Kreis Pinneberg is een krachtig, prachtig boek, gebaseerd op wat Rhidian Brooks’ grootvader zelf heeft meegemaakt. Rhidian Brook maakte van Lewis, Rachel en Edmund onvergetelijke personages, die elk hetzelfde verdriet meedragen op hun eigen manier. Het boek werpt een blik op een periode waar we niet heel veel over weten. Veelal zijn er goede boeken die zich in de oorlog afspelen, en hoe mensen daarmee omgaan. Dat de oorlog nog smeult, en naweeën heeft: dat laat Het huis in Kreis Pinneberg op een prachtige wijze zien.

Deze recensie is samen geschreven met Katrien Temmerman uit Vlaanderen. Katrien schrijft over boeken op haar eigen blog http://boekenboekenboeken.blogspot.com  
Het huis in Kreis Pinneberg / Rhidian Brook / vertaald door Anne Jongeling en Carla Hazewindus / Uitgeverij Agathon / 2013 / 368 pag. / ISBN 9789000305582Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Door dit boek heb ik een ontdekking gedaan: Salman Rushdie (1947) is een genie. Nu ben ik niet bepaald de eerste die dit doorheeft....

 • De bekeerlinge – Stefan Hertmans
  December 6, 2017
  Met torenhoge verwachtingen begon ik aan De bekeerlinge van Stefan Hertmans. Het was al een tijdje geleden dat ik het boek van uitgeverij De Bezige Bij in mijn...
 • Een zaterdagmiddag – Bert Wagendorp
  June 15, 2017
  In dit biografische verhaal van Bert Wagendorp vertelt de dochter van de schoolmeester eindelijk het verhaal van haar overleden broertje....
 • De Amerikaanse prinses – Annejet van der Zijl
  June 2, 2016
  In De Amerikaanse prinses beschrijft Annejet van der Zijl het indrukwekkende leven van Allene Tew (1872-1955), die voor haar plekje in de ‘upper...
 • Boekvoorstelling ‘De Nachtspelers’ – Hilde Van Cauteren
  April 4, 2016
  Enkele weken geleden verscheen er een mailtje in mijn online brievenbus in verband met de boekvoorstelling van De Nachtspelers. Auteur...
 • -->  Comments Closed