DJP 2014 – De schok van de val – Nathan Filer

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  March 25, 2014  |  Geen reacties


March 25, 2014


Matthew vertelt in dit boek zijn verhaal. Het is geen makkelijk, duidelijk of logisch verhaal. Matt heeft schizofrenie en zit gedwongen opgenomen in een inrichting. Hij ziet zijn broertje overal, bijvoorbeeld in de vlammen van de kaarsjes op zijn verjaardagstaart. Maar zijn broertje praat ook tegen hem en hij wil met Matt spelen. Iedereen vertelt hem dat dit niet kan, dat zijn broertje dood is. En dat weet hij ook wel, Simon overleed toen Matt negen was. Matt schrijft zijn verhaal, zijn geschiedenis op. De dood van Simon speelt hierin een hele grote rol. Niks was meer hetzelfde na zijn dood.

Voor de bezigheidstherapie in zijn inrichting schrijft Matt zijn verhaal op. Nathan Filer werkt zelf in de geestelijke gezondheidszorg en heeft Matt en zijn verhaal dan ook bijzonder treffend opgeschreven. Het verhaal is niet altijd even duidelijk of logisch; Matt gaat van hot naar her, is dan weer hier, dan weer daar en gaat heel makkelijk door de verschillende periodes in zijn leven heen. Met veel opmerkingen roept hij vragen op. Zo schrijft hij ergens terloops dat hij zijn eigen broer vermoord zou hebben. Vooral de dood van zijn broertje blijft lang onduidelijk. Over hoe zijn leven verandert na zijn broertjes dood vertelt hij wel. Matt vertelt over zijn moeder die hem vanaf dat moment thuis les gaat geven en voor het minste of geringste met hem naar de huisarts gaat. Ook vertelt hij over de mierenkolonie die hij voor zijn verjaardag wil maken, wie dood is, is toch evengoed jarig?

Matts geest zit ingewikkeld in elkaar en dit boek dus ook, maar dit maakt het verhaal alleen maar heel erg geloofwaardig en op sommige momenten schrijnend. Nathan Filer heeft Matthew heel goed neergezet. Door de vragen die hij oproept, word je nieuwsgierig naar de rest van het verhaal, zonder onrustig te worden of de draad kwijt te raken. Dat het boek in korte hoofdstukken is ingedeeld, soms begeleid door tekeningen en soms ineens met een typemachine geschreven, draagt alleen maar bij aan zijn geloofwaardigheid. Het gevoel echt in Matts hoofd te zitten, is de kracht van dit bijzondere debuut.

Uitgeverij Anthos noemt het boek hartverscheurend, ontroerend en opbeurend tegelijk. Hier ben ik het niet altijd mee eens. Het verhaal van Matt is absoluut hartverscheurend. Voor hemzelf, zijn ouders, familie en eigenlijk enige vriend. Maar dat was iets waar ik eigenlijk pas bij stilstond toen ik het boek al uit had. Door de manier van vertellen heeft dit niet de overhand. Het draait vooral om Matt en omdat zijn gedachten aan bod komen, blijft het (op een paar momenten na) vrij zakelijk en nuchter. Dit vind ik absoluut geen negatief punt. Ik vond het boek alleen aan het einde echt ontroerend. Het einde vond ik ook één van de sterkste delen van het boek. De spanning in het boek blijft voor het grootste deel hetzelfde, maar aan het eind leefde ik echt nog weer even op. Aan het einde komt alles samen. In de laatste hoofdstukken worden er vragen beantwoord en zaken opgehelderd. Dit doet Filer op een ontroerende en passende manier. Hierdoor sloeg ik de laatste bladzijde om met het gevoel een heel goed boek gelezen te hebben. Zo’n boek waar je nog wat langer over nadenkt en je een nieuwe ervaring gebracht heeft.

Deze recensie is geschreven door Rhea van der Dong, 20 jaar, redacteur van De Leesfabriek
De schok van de val / Nathan Filer / vertaald door Nicolette Hoekmeijer / Uitgeverij Anthos / 2013 / 256 pag. / ISBN 9789041422330

Dennis Storm en Lize Korpershoek presenteren DJP-TV: afl. De schok van de valBijdrage van:


Hoi, ik ben 19 jaar, student Taal- en Cultuurstudies in Utrecht en, dit komt waarschijnlijk niet als een verassing, gek op lezen; ik kan er niet zonder. Vroeger keek ik altijd vol bewondering naar de volle boekenkasten van mijn ouders (ik heb het niet van een vreemde) en droomde ik er van later als ik groot was ook zo’n boekenkast te hebben. Ik kom al aardig in de buurt. Naast van lezen, houd ik ook erg van sporten, mijn vrienden en familie en reizen en dat doe ik eigenlijk ook met boeken. Ik vind het heerlijk om helemaal in een verhaal op te gaan en zo door verschillende werelden en tijden te reizen, het liefst met veel thee en drop in de buurt. Ik lees eigenlijk overal, zo veel mogelijk, en dan graag historische romans en reisverhalen. Oh en stiekem, vind ik kinderboeken ook nog heel leuk.

Wanneer Anna de dood van haar man op jonge leeftijd moet verwerken, verliest ze zichzelf helemaal in het leven van een ander....

 • Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout
  June 12, 2019

  Nicolas heeft alle stripboeken over zijn favoriete stripheld De Adelaar al honderden keren gelezen. Hij kent de heldhaftige avonturen...

 • De dag die nooit komt – Oliver Reps
  March 4, 2019
  “De dag die nooit komt” is een boek dat je in een keer kunt en wilt uitlezen. Het boek is tenslotte maar 175 bladzijden. Tijdens een lange slapeloze...
 • Door het vuur – Jenny Valentine
  February 18, 2019

  Iris vindt haar ouders niet echt geweldig en voelt veelal minachting voor hen. Haar moeder is een levende barbiepop en haar stiefvader is al jaren een soapacteur...

 • Gebr. – Ted van Lieshout
  January 23, 2019
  “Kun je nog wel iemands broer zijn als die iemand niet meer bestaat?” Na de dood van Marius besluit de moeder van Luuk zijn spullen te verbranden....
 • -->  Comments Closed