Mijn Kit heeft Down – Maaike Vogelpoel

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  April 10, 2014  |  Geen reacties


April 10, 2014


Mijn kit heeft Down is een heel mooi boek over een bijzonder meisje en haar familie.

Het boek is geschreven door de moeder van Kit, haar naam is Maaike Vogelpoel. Je leest het verhaal als het ware vanuit haar ogen mee. In alle openheid en zonder omwegen vertelt zij over haar dochter. Haar dochter is anders; ze heeft het Down-syndroom. De eerste periode ligt Kit een lange tijd in het ziekenhuis en krijgt meerdere operaties, terwijl Maaike en haar man in het Ronald MacDonald huis verblijven. Dit staat allemaal heel duidelijk beschreven in het boek, je voelt de emoties die er allemaal bij komen kijken, doordat dit zo duidelijk beschreven wordt, niets wordt weggelaten. Dat maakt het boek soms ook wat emotioneel, omdat je weet dat dit echt gebeurt is en het iedereen kan overkomen. Het is duidelijk dat ze veel steun krijgen van vrienden en familie, dat is heel mooi om te lezen.

Doordat Kit veel medische problemen heeft, staan er veel ziekenhuisbezoeken op de planning, tijdens de eerste levensjaren van Kit. Dit neemt allemaal veel tijd in beslag en tussendoor probeert het gezin een ‘’normaal’’ leven te leiden. Maar wat is ‘’normaal’’ . Een dagje eropuit met het hele gezin is niet vanzelf sprekend en in het begin ook wennen. Er moet van alles meegenomen worden om o.a. de sondevoeding te geven als ze onderweg zijn. Daarnaast hebben ze ook nog een druk maar heel lief ventje in huis: Bink, de grote broer, die alles voor zijn zusje wilt doen. Wat ik heel leuk vond was dat hij zelf ook iets geschreven heeft, wat voorin het boek staat. In het boek lees je ook dat Kit telkens stapjes vooruit maakt, niet zo snel als iedereen zou willen, maar elke stap vooruit wordt gevierd en is bijzonder.

Het is duidelijk dat Maaike, haar man Bart, Kit en haar grote broer Bink en later ook haar kleine broertje Dex allemaal doorzetters zijn. Ze gaan er helemaal voor om alles in een zo normaal mogelijk ritme te houden zo wel thuis als daarbuiten.

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 23 jaar, door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.
Mijn Kit heeft Down / Maaike Vogelpoel / Uitgeverij Palmslag / 2014 / 242 pag. / ISBN 9491773003Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project...

 • Waarom Mama Drinkt – Gill Sims
  August 19, 2019

  Het is mama’s 39ste verjaardag. Ze staat aan het randje van een toekomst vol mensen die haar vragen of ze mee wil naar yogales...

 • Expat Exit – Patricia Snel
  May 10, 2019

  Expat Exit is geschreven door Patricia Snel en vertelt het verhaal van Elisa van Egmond die samen met haar elfjarige...

 • Het onvolmaakte wonder – Andrea de Carlo
  February 15, 2019
  Boeken die me het gevoel geven dat ik op vakantie ben maken me altijd blij. Een van de dingen die voor mij vakantie uitademt is het halen van likijsjes...
 • Blinde drift – Berlinda Bauer
  November 21, 2018
  Al drie jaar lang zorgt de veertienjarige Jack Bright voor zijn zusjes. Vlak voor ze weg ging om een praatpaal te vinden, nadat ze autopech hadden gekregen,...
 • -->  Comments Closed