La Superba – Ilja Leonard Pfeiffer

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  May 14, 2014  |  Geen reacties


May 14, 2014


In 2008 vertrok Ilja Leonard Pfeijffer samen met zijn Russische vriendin op de fiets naar Rome. Ze waren compleet onvoorbereid, wisten alleen dat ze om moesten fietsen via Genua, vanwege de visa die de Russin nodig had. Toen ze in Rome aangekomen waren, wilde zijn vriendin weer terug naar Genua voor haar verjaardag en omdat ze beiden verliefd op de stad waren geworden. Sindsdien wonen ze daar en heeft Pfeiffer aan deze roman gewerkt.

La Superba gaat over de schrijver Leonardo die van Nederland naar Genua is verhuisd. Hij maakt aantekeningen over de stad, ontmoet mensen op terrassen en in cafés en dwaalt rond in de steegjes, net zo lang tot hij opgaat in de stad. Leonardo ontdekt dat in Genua niets is wat het lijkt.

Dat Pfeijffer een dichter is, merk je aan de vele vergelijkingen die hij gebruikt, dat hij ook een classicus is, wordt duidelijk door de complexe zinsopbouw en de stijlmiddelen, die klassieke dichters en schrijvers graag gebruiken. De stad wordt vaak vergeleken met een vrouw en de gevoelens van Leonardo worden filosofisch benaderd. De stijl is erg moeilijk en alleen geschikt voor een gevorderd lezer. Wat ik vooral het lastigst vond, was dat hij veel moeilijke woorden gebruikt, die ik soms niet eerder had gezien.

Ingewikkeld was, dat Leonardo niet Ilja Leonard Pfeijffer is, maar een fictief personage en dat het verhaal ook fictie is. Door de ik-figuur vorm en de grote gelijkenissen, dacht ik toch de hele tijd dat hij de hoofdpersoon was. In het verhaal staan verschillende dingen centraal, de stad, de liefde, de waarheid en het schrijverschap. Het motto van het boek is “A Zena a prendre ma a non rendre.”, dat betekent dat Genua neemt, maar dat zij niet teruggeeft. Door dat spreekwoord wordt de liefde voor de stad Genua, La Superba, heel tegenstrijdig, omdat de liefde vaak niet wederzijds is.

Ik vond La Superba een heel mooi boek, maar omdat het van zo’n hoog niveau is, moest ik soms op dezelfde manier lezen als wanneer ik een Latijnse tekst lees.

Deze recensie is geschreven door Laure Dijkstra, 16 jaar, 5VWO-scholiere van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.
La Superba / Ilja Leonard Pfeiffer / Uitgeverij de Arbeiderspers / 2013 / 360 pagina’s / ISBN 9789029587273Bijdrage van:


Ik ben Laure, twintig en studeer Geschiedenis. Al sinds ik kan lezen, lees ik. Als ik geen boek of tijdschrift heb, zoek ik wel iets anders. Ik lees van alles: klassiekers, Amerikaanse young-adults en literatuur. Ik hoop dat door De Leesfabriek meer jongeren gaan lezen, niet alleen omdat het zo leuk is, maar ook omdat het je wereld zoveel groter maakt.
Wil je hier ook iets over kwijt?