Waarom ik soms op en neer spring – Naoki Higashida

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  May 10, 2014  |  Geen reacties


May 10, 2014


Deze recensie ziet er iets anders uit dan jullie gewend zijn. Het is namelijk niet zo dat dit boek een verhaal bevat dus praten over de opbouw valt al af. Het lijkt meer op een vraaggesprek. Dit boek geeft je een kijkje in het hoofd van een dertienjarige jongen, die een vorm van autisme heeft. Ik kan niet zeggen dat het een mooi verhaal is, maar een mooi boek noem ik het wel. Er worden vragen gesteld zoals de titel van het boek al in zich draagt: waarom spring je soms op en neer? En de jongen, hij is pas 13 op het moment van schrijven, geeft heel open en eerlijk antwoord.

Dit boek is echt heel mooi geschreven door Naoki Higashida. Naoki is een dertienjarige jongen uit Japan Hij heeft autisme en kan niet spreken. Maar communiceren lukt uiteindelijk wel: hij wijst tekens aan, en die vormen de woorden die zijn moeder typt. Uiteindelijk is dit boek ontstaan waarin Naoki antwoord geeft op vragen over autistisch zijn.

Hij vertelt waarom hij niet kan stilzitten en wat er door hem heen gaat op een dag. Ik zelf studeer voor hulpverlener en nadat ik mijn stage met autistische kinderen had afgerond kreeg ik dit boek in handen. Helaas nu pas, want ik heb er echt veel van opgestoken. Iedereen die in de hulpverlening zit, of voor hulpverlener studeert zou dit boek moeten lezen. Zo handig is het!

Achterin het boek staat een kort verhaal dat Naoki zelf heeft geschreven, een verhaal van ongeveer tien pagina’s over de dood. Het verhaal is onwijs mooi en raakt waarschijnlijk iedereen. Inmiddels kan Naoki Higashida typen en is hij bezig aan een tweede boek. Ik hoop van harte dat het wordt vertaald want ik wil het lezen!

Deze recensie is geschreven door Mascha Vermeulen, 22 jaar, student SPH aan Avans Hogeschool in Breda. Mascha schrijft ook een eigen blog over lezen en boeken, Het Leeslint.
Waarom ik soms op en neer spring / Naoki Higashida / vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / 2014 / 128 pag. / ISBN 9789046816325Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project...

 • De liefdesbrieven van Abelard en Lily – Laura Creedle
  July 26, 2019

  Zwijmelen over pubers die worstelen met zichzelf

  In boekenland zijn...

 • Het ongelukproject – Julie Buxbaum
  September 14, 2018
  David houdt van feiten, getallen en zijn notitieboekje en zit al 622 dagen alleen in de pauze. Kit daarentegen heeft genoeg vrienden om mee op te trekken,...
 • Zondagskind – Judith Visser
  September 3, 2018
  “Ik was het stille wezen met de intense blik, het kind dat het gezelschap van haar hond verkoos boven dat van mensen. En dat vonden de mensen vreemd....
 • Broertje – Michael Berg
  March 19, 2018
  Familie voor alles Michael Berg start Broertje met een uiterst herkenbaar en actueel probleem: een groepje vluchtelingen...
 • -->  Comments Closed