De waarheid en andere leugens – Sascha Arango

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  June 25, 2014  |  Geen reacties


June 25, 2014


Ken je de film ‘The talented mister Ripley’? De film met Matt Damon in de hoofdrol waarin hij een meesteroplichter speelt? Enerzijds besef je dat deze mister Ripley niet echt een fijne vent is, anderzijds sta je toch aan zijn kant. Dit gevoel had ik voortdurend tijdens het lezen van De waarheid en andere leugens.

Het boek gaat over Henry, schrijver en een meester in het vertellen van leugens. Deze man liegt de hele wereld voor: zijn vrouw, zijn minnares, zijn uitgever, ehh wie niet? Het verhaal vangt aan wanneer zijn minnares – tevens zijn redactrice – hem vertelt dat ze zwanger van hem is. Hij zegt haar dat hij zijn ontrouw gaat vertellen aan zijn vrouw, maar beseft thuisgekomen dat dat geen slimme zet is. Beter kan hij zijn relatie met zijn minnares beëindigen, want zijn vrouw is zijn inkomen. De avond dat hij zijn relatie wil verbreken, maakt hij een onomkeerbare fout waardoor hij zich dieper en dieper in de nesten werkt. Leugen op leugen vertelt hij, maar men blijft hem geloven. Maar tot hoever kan je zelf in je leugens blijven geloven?

Sascha Arango is de schrijver van deze bestseller in Duitsland. Zijn zinnen zijn soms wat complex, maar dat houd je – mijn inziens – juist bij de les. Ik ben vaak geneigd even snel een boek te lezen, maar dat kan (gelukkig) bij dit boek niet. Henry verzamelt recensies over zijn boeken en een van zijn lievelingsopmerkingen is dat ‘elke zin een vesting is’. Deze zin vind ik goed toepasbaar op Arango’s werk, want hij schrijft in volzinnen waarvan ik echt geniet. Het verhaal bevat veel wendingen en hoewel ik de auteur probeerde voor te blijven, lukte mij dat niet. Slechts twee van de vele wendingen wist ik te voorspellen, en blijk ik (in tegenstelling tot Honor Eisendraht, de tarot leggende secretaresse van Henry’s uitgever) dus geen goede toekomstlezer te zijn.

Het verhaal is origineel en de karakters zijn goed uitgewerkt. Ieder persoon heeft een verleden en krijgt karaktertrekken, gedachten en (toekomst)plannen toebedeeld. Vanaf de eerste pagina is het verhaal pakkend en wil je eigenlijk alleen maar doorlezen. De waarheid en andere leugens is het debuut van Sascha Arango, hopelijk komt er meer werk van deze auteur!

Deze recensie is geschreven door Bibi Rumping, 23 jaar, student Jeugdliteratuur aan de Universiteit Tilburg en student Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Bibi heeft haar eigen boekenblog en werkt daarnaast bij een boekhandel.
De waarheid en andere leugens / Sascha Arango / Vertaling door Goverdien Hauth-Grubben/ Uitgeverij Signatuur / 288 pagina’s / 2014 / ISBN 9789056725129Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Nog voor ik aan het boek begonnen was, heb ik het al aan iedereen aanbevolen. De achterflap en cover stonden me zo aan dat ik dacht...

 • Ik beken – Jo Spain
  March 29, 2019
  In Ik beken speelt de schatrijke McNamara familie de hoofdrol. Harry, bankdirecteur, en zijn vrouw Julie zitten op een avond rustig voor de televisie als plots...
 • De vrouw na mij – Sarah Pellanen en Greer Hendricks
  January 30, 2019
  “In mijn huwelijk waren er drie waarheden, drie wisselende en soms concurrerende werkelijkheden. Er was Richards waarheid. Er was mijn waarheid....
 • Bed & Breakfast – Jet van Vuuren
  July 11, 2018
  Myrthe Nieuwlandt erft na het overlijden van haar vader de wijngaard in de Achterhoek. Wat ze nog niet weet is dat dit haar hele leven zal veranderen....
 • Door het vuur – Jenny Valentine
  July 20, 2017
  Het leven van Iris loopt niet bepaald op rolletjes. Ze minacht haar moeder, die enkel bezig is met dure kleding en zichzelf, haar stiefvader is een mislukte...
 • -->  Comments Closed