Landgoed Longbourne – Jo Baker

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  July 11, 2014  |  Geen reacties


July 11, 2014


Een kijkje achter de schermen bij Pride and Prejudice

De eerste keer dat ik Pride and Prejudice van Jane Austen las, werd ik verliefd. Vervolgens werd ik de jaren daarna nog 100 keer verliefd op andere boeken. Je zou toch zeggen dat mijn hart nu te vol was om nog meer boeken zó te omarmen. Landgoed Longbourn van Jo Baker is het weer gelukt.

In huize Longbourn, met aan het hoofd mijnheer Bennet, is er werk genoeg. Sarah, het dienstmeisje, heeft haar handen vol aan de vijf dochters en het huishouden. Met het kleine meisje Polly en de huishoudster mevrouw Hill aan haar zijde houden ze het huishouden draaiende. Als er op een dag plotseling een livreibediende aan wordt genomen, wordt de vertrouwde rust enigszins verstoord. Er is iets aan de bediende, James Smith genaamd, dat Sarah niet geheel vertrouwt. Om nog maar te zwijgen over het overbezorgde gedrag van mevrouw Hill jegens James. Terwijl op de achtergrond van dit verhaal Elizabeth Bennet en mijnheer Darcy druk bezig zijn verliefd op elkaar te worden, spelen er ook bij het personeel intriges, hartstochten en diep bewaarde geheimen.

Jo Baker heeft als uitgangspunt de verhaallijn van Pride and Prejudice genomen en neemt de lezer mee naar de wereld áchter de mooie jurken, de bals en de heerlijke maaltijden. Zoals Baker het zelf beschrijft: “Wanneer er in Pride and Prejudice een maaltijd wordt opgediend, is die in Landgoed Longbourn bereid. Wanneer de meisjes Bennet in Austens roman de balzaal binnengaan, laten ze in dit boek het rijtuig wachten.” De lezer kruipt afwisselend in de gedachten van Sarah – met haar droom om ooit het leven van een dienend meisje te verlaten -, in die van James, die na lang dwalen eindelijk weer thuis komt – maar waarom was hij eigenlijk op de vlucht? -, in die van mevrouw Hill, die haar problemen in haar werk stopt en wanhopig haar verleden probeert weg te stoppen, en dan ook nog in die van de onwetende Polly, die alles met haar onschuldige ogen gadeslaat.

De trouwe lezers van Pride and Prejudice zullen weten wat er op de achtergrond zal gebeuren, nog voordat het personeel het weet. Wat er op de voorgrond in Landgoed Longbourn gebeurt, is voor de lezer echter een raadsel. Hoe reageren zij op alle intriges ? Hoe is het om je hele leven gewijd aan een welgestelde familie door te brengen, om elke dag weer neerbuigend en onopgemerkt te worden behandeld?

Jo Baker laat met dit boek zien dat ook het hardwerkend personeel bestaat uit mensen van vlees en bloed, met verlangens en behoeftes. Landgoed Longbourn is een boek over gemiste kansen, gemis en vooral : liefde van elke soort. Voor iedereen die houdt van Downton Abbey en Jane Austen.

Deze recensie is geschreven voor Marije Tel, 16 jaar, VWO-leerlinge van het Pascal College in Zaandam
Landgoed Longbourne / Jo Baker / vertaald door Marijke Versluys en Aleid van Ekelen-Benders / Uitgeverij Cargo-De Bezige Bij / 416 pag. / ISBN 9789023485377Bijdrage van:


Hoi, ik ben Marije en ik ben 20 jaar. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers, met een lichte voorkeur voor engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

De Onschuld Zelve is geschreven door Amy Lloyd en vertelt het verhaal van Sam en Dennis. Dennis Danson is het onderwerp...

 • Het huis van je dromen – Veronica Henry
  December 28, 2018
  Het prachtige huis Hunter’s Moon wordt al vijftig jaar bewoond door de familie Willoughby, maar door omstandigheden moet er een nieuwe eigenaar gezocht...
 • The remains of the day – Kazuo Ishiguro
  April 3, 2018
  Dit boek straalt aan alle kanten kalmte en nostalgie uit. Ik las het op een chaotische, drukke dag, maar het moment dat ik dit boek opende en butler Stevens...
 • De dagboeken van Cassandra Mortmain – Dodie Smith
  January 12, 2018
  In januari 2016 was ik net een dag Engeland voor mijn nieuwe au pair avontuur en was het mijn verjaardag. Van mijn gastgezin ontving ik het boek "I Capture...
 • Lichte jaren – Elizabeth Jane Howard
  August 3, 2017
  Het begin van veel meer Lichte jaren van Elizabeth Jane Howard start indrukwekkend: een zeer uitgebreide stamboom,...
 • -->  Comments Closed