Dansen in de hemel – Michael Pilarczyk

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  August 4, 2014  |  Geen reacties


August 4, 2014


Mishka Kamadev heeft het helemaal voor elkaar. Hij is getrouwd met de liefde van zijn leven, woont in een gigantisch huis, is The God of House Music in het nachtleven en verdient bakken vol geld. Tenminste, zo lijkt het toch. Maar achter de schermen van zijn glamourbestaan gaat het er heel anders aan toe. In dat leven is hij de verzorger van zijn ongeneeslijke zieke vrouw, zoekt hij vergetelheid in drank en pillen, stort hij zich in een affaire met de hartsvriendin van zijn vrouw en op de beurs verliest hij zijn fortuin. En dan overvalt zijn oude jeugdliefde hem met een verbijsterende mededeling. Hoe legt hij alles uit aan zijn stervende vrouw?

Altijd spannend, zo’n debuutroman. Vaak bepaalt dat eerste boek je beeld over een auteur en het wordt moeilijk om dat beeld nog drastisch te veranderen. Michael Pilarczyk heeft duidelijk begrepen dat je beter meteen uitpakt met een parel van een roman.
Vanaf het begin van het verhaal bestookt de auteur de lezer met tal van vragen. Er zijn zoveel gaten die opgevuld moeten worden zodat je nieuwsgierigheid meteen geprikkeld is en je absoluut verder moet lezen. Het verhaal leest ook enorm vlot. Deels komt dit door het actuele thema dat voor velen geen ver-van-hun-bedshow is. Het hoofdpersonage worstelt met zijn verlangens, heeft ernstige geldproblemen en is rusteloos op zoek naar geluk en echte liefde. Door deze thema’s zo sterk te benadrukken, creëert de auteur een fictieve wereld (‘elke gelijkenis met de werkelijkheid berust op toeval’) waarin de lezer zich toch gemakkelijk verplaatst en meereist. Het verhaal is sterk door zijn eenvoud en ik twijfelde geen enkel moment aan de eerlijkheid van Pilarczyks woorden.
Dansen in de hemel is zo’n boek dat de lezer zelfs na het allerlaatste woord niet loslaat. Een boek dat je je nog lang herinnert en af en toe in je gedachten opduikt. Ik heb mezelf voorgenomen om dit boek ooit opnieuw te lezen, ook al ken ik de afloop en het plot. Het feit dat de auteur je een les wilt meegeven, die iedereen ongetwijfeld al kent en al vele malen heeft aangehoord, maakt dit boek zo mooi. Een verhaal over hoe geld en roem geen eeuwig geluk kunnen bekostigen lijkt misschien een groot cliché, maar niet in deze versie van Michael Pilarczyk.

Dansen in de hemel is een aangrijpend verhaal over twee mensen die worstelen met liefde en dood. Zo realistisch, zo tragisch, maar toch zo mooi…

Dansen in de hemel / Michael Pilarczyk / Invictus Publishing / 2014 /   pag. / ISBN 9789079679201Bijdrage van:


Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.

In De ideale man word je als lezer meegenomen in het leven van een drukbezette moeder van twee jonge kinderen en schrijfster...

 • Een tweede leven voor Norbert Z. – Keziah Frost
  September 2, 2019

  Een tweede leven voor Norbert Z. van Keziah Frost vertelt het verhaal van de 73-jarige weduwnaar Norbert Zelenka, die met zijn...

 • Fuzzie – Hanna Bervoets
  June 13, 2017
  En stilistisch sterk bolletje overtuigt ‘Fuzzie gaat over die genegenheid. Wat is affectie, hoe ontstaat het, waarom hebben we het nodig?’...
 • Het gelukkigste meisje ter wereld – Jessica Knoll
  March 24, 2017
  “Zijn lippen plooiden zich in een vileine glimlach, terwijl hij honend, maar uitnodigend naar me gebaarde, als Vanna White bij de presentatie van de fonkelnieuwe...
 • Vanille – Kris Van Hoofstadt
  September 28, 2016
  Elly's droom wordt werkelijkheid wanneer ze een schooljaar freelance mag lesgeven aan kinderen van 14 jaar. Haar professionele leven floreert en haar rustige...
 • -->  Comments Closed