Lessen van Loki – Joanne Harris

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  August 28, 2014  |  Geen reacties


August 28, 2014


Joanne Harris is al sinds haar jeugd gefascineerd door de folklore, mythen en legendes van verschillende culturen en landen. De Noorse varianten waren haar favoriet en ze kon niet genoeg krijgen van de verhalen over de Noorse goden, zoals Thor, Odin en Loki. Lessen van Loki (origineel: The Gospel of Loki) is haar eerste fantasy boek. Het geeft een hervertelling van de Noorse mythologie. Zoals de titel al verklapt doet ze dit door de ogen van Loki, god van bedrog. Maar, zoals zijn naam al zegt, hij zal waarschijnlijk niet de meest betrouwbare verteller zijn….

In grote lijnen bevat het verhaal de opkomst en de ondergang van de Noorse goden en beschrijft het zo het begin en einde van de Noorse mythologie. Maar Loki begint zijn verhaal bij zíjn begin en vertelt over hoe hij God is geworden en leefde in Asgard, de woonplaats van de Goden. Hij verwacht een warm welkom van de andere goden, maar die zien hem juist met wantrouwen aan. Gedurende het verhaal leer je hoe het gekwetste en sarcastische karakter van Loki in stand is gekomen en de reden dat hij de Goden uiteindelijk verraadt. Dit doet Joanne Harris door een serie van episodische avonturen, waarin alle Goden aan bod komen (ja, ook Thor, Heimdal, Frigg en Sif!) en de lezer een exclusief kijkje krijgt in het leven van Loki.

Loki is een hilarische, intelligente, sarcastische en leuke verteller. Als lezer begon ik meer aan zijn kant te staan dan aan de kant van de Goden. Loki’s vertelling heeft vaart, blijft boeiend en vraagt om sympathie. De hoofdstukken zijn kort en bevatten onafhankelijke avonturen van Loki, die allemaal even amuserend en interessant zijn. Stukje bij beetje leer je steeds meer over de Noorse mythologie. Het is van de pagina’s af te lezen van Joanne Harris veel onderzoek heeft gedaan over de Noorse mythologie en soms kan al die informatie overweldigend zijn, waardoor ik passages weleens tweemaal moest lezen.

Een van de leuke aspecten van het boek is de leuke beschrijvingen die Loki aan de personages geeft. Hij heeft een erg spottende, maar hilarische en verlichtende kijk op de Goden en de andere personages uit het boek. Hij beschrijft ze als stereotypen en probeert zoveel mogelijk grappige, beschamende en spottende feiten over de personages te vertellen. Soms lijken al die Goden bij elkaar wel een groep ruziënde en roddelende tieners! Joanne Harris’ jeugdige schrijfstijl draagt daar erg aan bij. Het is duidelijk dat ze zich op een jeugdig publiek heeft gericht.
Als je onbekend met de Noorse mythologie en de verhalen over de Goden bent (zoals ik was), is dit het perfecte boek om mee te beginnen. Joanne Harris geeft aan het begin een lijst met de namen en eigenaardigheden van alle personages en dat bleek naarmate het boek vorderde erg verhelderend te zijn. Ik ben mij door De Lessen van Loki erg gaan interesseren in de Noorse mythologie en zal hoogstwaarschijnlijk het boek nogmaals lezen om nog meer van de mythologie te begrijpen. Een erg leuk en amuserend boek met de beste verteller die iemand zich maar kan wensen!

Deze recensie is geschreven door Christina Eecen, 18 jaar en studente Geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
De lessen van Loki / Joanne Harris / Vertaling door Renée Vink / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2014 / 335 pagina’s / ISBN 9789024563814Bijdrage van:


Ik ben Christina, 19 jr, 2e jaars student Geneeskunde in Amsterdam. Dat ik recensies ging schrijven, was een onvermijdelijk gevolg van mijn passie voor lezen en mijn mening te willen delen. Ik vind recenseren een mooie en leuke manier om andere mensen aan te sporen om te gaan lezen en hun daarnaast ook boeken aan en af te raden. Door De Leesfabriek heb ik de laatste tijd ook boeken gelezen, die ik normaal nooit gelezen zou hebben. Bijna elk boek dat je je kan bedenken, wordt hier door ons onder de loep genomen. Letterlijk dus een leesfabriek! Daar voelt iedereen die van lezen houdt zich thuis.

Na het veelbelovende eerste deel keek ik reikhalzend uit naar het tweede deel van de Warcross-serie. Ik kon dan ook niet snel...

 • De kleine Odessa: De val van Scribopolis boek 2 – Peter Van Olmen
  April 15, 2019

  Odessa keert na een lange tocht eindelijk terug naar haar geliefde stad Scribopolis. Helaas blijft er weinig over van de stad...

 • De kleine Odessa: De val van Scribopolis boek 1 – Peter Van Olmen
  April 12, 2019

  Mabarak is het geheim van de Aquila’s op het spoor en om de geliefde stad Scribopolis van de ondergang te redden, moet Odesa...

 • De kleine Odessa: Het geheim van Lode A. – Peter Van Olmen
  April 10, 2019

  Ondertussen woont Odessa al een tijdje in het prachtige Scribopolis en neemt ze deel aan de lessen. Ze heeft het er erg naar haar...

 • De kleine Odessa – Peter Van Olmen
  April 8, 2019

  Odessa is twaalf jaar en mag van haar moeder niet buiten de veilige muren van hun huis komen. Maar ’s nachts, wanneer haar moeder...

 • -->  Comments Closed