Meisje van glas – Frank Gunning

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  August 14, 2014  |  Geen reacties


August 14, 2014


In een revalidatiecentrum zoekt kleine Eva vergetelheid in de armen van de beheerder. Ze heeft een aandoening waardoor ze verwacht niet lang meer te leven: Situs Inversus, haar hart zit aan de verkeerde kant. Al snel blijkt Eva’s ontroerende geschiedenis onderdeel van een groter geheel, een huiveringwekkend verhaal, waarin de levens van de verschillende personages met elkaar verbonden zijn. Dat van de ontroostbare Flo, eenzaam levend in een souterrain onder een kraakpand. Dat van de oude jonkheer H.U. Kampvliet van Beurden en dat van diens verwaarloosde, duivelse zoon, die zich Strijdvloed noemt. En dat van Hanna, het vermiste zusje, het onbereikbare, gesublimeerde spiegelbeeld van Eva.

Meisje van glas is het debuut van schrijver Frank Gunning. Het is een ijzersterk boek dat zowel spannend als aangrijpend is. Het mooie aan het boek is dat er ook een écht verhaal in zit waarin veel gebeurt, maar ook weer niet te veel. Hierdoor is er genoeg tijd om alle hoofdpersonages uitvoerig te beschrijven van hun jeugd tot hun dood, maar worden deze fragmenten ook tijdig afgewisseld met wat actie én verwarring.

Ik hou van boeken waarin niet één persoon, maar meerdere personen centraal staan. Dat is ook hier het geval en dat maakt het boek voor mij net dat tikkeltje beter. Verder vind ik een mooi contrast dat al het leven in het boek meteen al verbonden wordt door de dood, de dood die later in het boek nog meer slachtoffers gaat eisen. De dood wordt mooi voorgesteld als het definitieve einde, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in andermans leven. Het toont de niet te negeren verbondenheid van twee uitersten, die echter enkel verbonden worden door hun enorm contrast.

Het verhaal is strikt genomen onrealistisch te noemen, met nogal wat gehavende mensen, maar tóch werkt het. Alle personages zijn op hun eigen manier anders en hebben zo hun eigen problemen, maar ze vullen elkaars mankementen aan met hun eigen onvolledigheid. Het verhaal lijkt ietwat vergezocht, maar is toch geloofwaardig door de kleine gevaren en handelingen van een bepaald individu die naadloos verbonden blijken en overlopen in de andere levens.

De schrijver laat ook duidelijk merken zich verdiept te hebben in verschillende leefwerelden. Het boek zit bomvol benamingen van prooidieren en zeldzame bloemen, chemische producten en lichamelijke aandoeningen. Het doet deugd om een boek te lezen dat voldoende kennis reflecteert, wat zowel de karaktervorming van de personages als de sfeerschepping ten goede komt. Meisje van glas is een ijzersterk debuut, bomvol levenswijsheid dat bovendien erg snel leest. Een aanrader voor iedereen die een waardig boek wil lezen.

Deze recensie is geschreven door Fran Verdeyen, 16 jaar, scholier aan het Humaniora Kindsheid Jesu in Kiewit/Hasselt
Meisje van glas / Frank Gunning / Uitgeverij Querido / 2014 / 256 pag. / ISBN 9789021455976Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Wanneer Anna de dood van haar man op jonge leeftijd moet verwerken, verliest ze zichzelf helemaal in het leven van een ander....

 • Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout
  June 12, 2019

  Nicolas heeft alle stripboeken over zijn favoriete stripheld De Adelaar al honderden keren gelezen. Hij kent de heldhaftige avonturen...

 • De dag die nooit komt – Oliver Reps
  March 4, 2019
  “De dag die nooit komt” is een boek dat je in een keer kunt en wilt uitlezen. Het boek is tenslotte maar 175 bladzijden. Tijdens een lange slapeloze...
 • Door het vuur – Jenny Valentine
  February 18, 2019

  Iris vindt haar ouders niet echt geweldig en voelt veelal minachting voor hen. Haar moeder is een levende barbiepop en haar stiefvader is al jaren een soapacteur...

 • Gebr. – Ted van Lieshout
  January 23, 2019
  “Kun je nog wel iemands broer zijn als die iemand niet meer bestaat?” Na de dood van Marius besluit de moeder van Luuk zijn spullen te verbranden....
 • -->  Comments Closed