Boek van de doden – Philip Huff

Geplaatst door:     Tags:  , , , ,     Datum geplaatst:  October 30, 2014  |  Geen reacties


October 30, 2014


In de nieuwste roman van Huff wordt er gewanhoopt, gesnoven, gesekst, herinnerd en overpeinsd. Het is vlak voor Kerst en Felix dwaalt door de straten van Amsterdam, gaat van feestje naar feestje en probeert niet te veel te denken aan zijn leven dat er even niet al te best voor staat. Een writersblock voorkomt inspiratie voor een nieuwe roman, de vrouw met wie hij een geheim leven had, is samen met die ander en eigenlijk snuift en slikt hij te veel.

Dit alles klinkt deprimerend, maar Huff weet deze staat van wanhoop in mooie woorden te vatten. Korte, krachtige dialogen, afgewisseld met beschrijvingen van de stad, van de tijd voor het ongeluk en ontmoetingen, al dan niet met bekenden. Ongewild schiet ik in de lach bij een passage over een man die op het punt staat van de Westertoren te springen. Een van de omstanders merkt op dat de man op de toren onderweg naar beneden misschien wel vleugels zal ontwikkelen, want dat is immers evolutie. Je past je aan aan je omstandigheden. Bij Huff komt zo’n vleugje zwarte humor wel vaker om de hoek kijken, ik mag dat wel.

In Het boek van de doden staan ook weer de nodige verwijzingen naar liedjes en dichters. Dit lijkt een handelsmerk in de boeken van Huff. Wanneer je de liedjes en gedichten opzoekt op het moment dat je ze tegen komt, geven ze, voor mij althans, een extra laagje aan het verhaal. De soundtrack onder het boek.

Ondanks dat het Felix niet bepaald mee zit, is hij geen slachtoffer. Dat maakt hem als personage sterker en sympathieker. Hij weet dat hij een deel van de tegenslag aan zichzelf te wijten heeft en wil er wat aan doen. Ook al weet hij niet wat of hoe. De terugblik op de affaire tussen Felix en Victoria is mooi beschreven en net als Felix vraag je je af waar het dan precies mis is gegaan. Ze komen elkaar na het ongeluk, waarna Victoria hun affaire beëindigde ,nog af en toe tegen op een feestje. Het ongemak is dan duidelijk voelbaar, vermengd met een vleugje weemoed. Het is een prachtige beschrijving van een mislukte liefde.

Wat mij betreft kan een nieuwe roman van Huff niet snel genoeg komen. Ondertussen herlees ik hem met plezier en luister naar de soundtracks.

Boek van de doden / Philip Huff / Uitgeverij De Bezige Bij / 2014 / 285 p. / ISBN:9789023488040Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

“Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden…” – Nimrod.

In...

  • Clean – Juno Dawson
    August 28, 2019

    Afkicken is afzien. Dat is de zin die boven op de cover gedrukt staat. Dit geeft heel kort weer waarover het boek gaat.

    Comments Closed