Het Rosie Effect – Graeme Simsion

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  December 23, 2014  |  Geen reacties


December 23, 2014


Yes, mijn favoriete hoofdpersoon of all time is terug! Don Tillman verblijdt ons weer met zijn oneindige kennis en zijn nuchtere kijk op het leven. Hij en Rosie zijn inmiddels getrouwd en wonen in New York. Juist als Don wil vertellen dat zijn beste vriend Gene, die na zijn gedrag als rokkenjager is gescheiden van zijn vrouw, een tijdje bij hen komt logeren, heeft Rosie groot nieuws: ze is zwanger. Wacht, zwanger? Dat stond niet op het lijstje van Don. Dit was niet gepland. Op zijn eigen wijze verwerkt de autistische professor dit onverwachte nieuws. Zijn oude zwakheden komen echter weer boven en brengen hem in de problemen. Terwijl hij opgaat in het perfectioneren van alle praktische details, verliest hij zijn emoties uit het oog. Hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat ze hem het hardste nodig heeft…

Het is Graeme Simsion gelukt met Het Rosie Effect zijn wereldwijde hit, Het Rosie Project, te evenaren. Het is wel aan te raden om vóór dit boek in te duiken, ook het eerste deel te lezen. Zo wordt er vaak verwezen naar de eerste afspraakjes van Rosie en Don, waarschijnlijk om duidelijk te maken dat hun huwelijk op het spel staat. Het bijzondere aan deze boeken is, dat je écht in de huid kruipt van de autistische Don, die gewoon heel anders denkt dan de meesten van ons. Je voelt je soms gedesoriënteerd als iemand een grapje maakt en jij als lezer weet dat het een grapje is, maar Don dat totáál niet door heeft. Dat de directheid van onze professor hem onbewust niet erg geliefd maakt bij veel mensen, wisten we al. In dit boek gaat Simsion daar nog een stapje verder mee, door Don in aanraking te laten komen met de politie. Hilarische taferelen tijdens een verhoor maakten mij hardop aan het lachen. Ik kan niet genoeg benadrukken wat een feel-good boek dit is.

Natuurlijk is het niet alleen grappig en vermakelijk, maar is er ook een duidelijk thema aan dit boek verbonden. Met het aankomende ouderschap hebben Rosie en Don het allebei niet makkelijk. Er komt duidelijk naar voren dat het opvoeden van een kind niet zomaar iets is en dat daar een hoop bij komt kijken. Volgens Don moet er vooral goed voor de praktische details gezorgd worden, zoals een ultra-veilige kinderwagen met kogelwering. Ook houdt hij in zijn werkkamer (dat toevallig ook de badkamer is) elke week op tegels bij hoe de baby er nu uitziet in Rosie’s buik. Rosie weet van dit alles niks af en denkt dat Don helemaal geen vader wil worden. Zij denkt dat Don geen liefde voor het kind kan voelen, ter gevolge van zijn autisme. Don gaat alles op alles zetten om het tegendeel te bewijzen. Waarom zou hij geen liefde voor het kindje kunnen voelen, als hij zoveel van Rosie houdt?

Het zou misschien beter zijn als ik ook nog wat kritiek in mijn recensie had verwerkt, want geen enkel boek is perfect, toch? Ik vind echter dat iedereen deze boeken móét lezen, want bij mij krijgen ze de mooiste plekjes in de boekenkast.

Het Rosie Efffect / Graeme Simsion / Vertaling door Linda Broeder / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2014 /424 pag. / ISBN 9789024565719

 Bijdrage van:


Hoi, ik ben Marije en ik ben 20 jaar. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers, met een lichte voorkeur voor engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project...

 • De liefdesbrieven van Abelard en Lily – Laura Creedle
  July 26, 2019

  Zwijmelen over pubers die worstelen met zichzelf

  In boekenland zijn...

 • Het ongelukproject – Julie Buxbaum
  September 14, 2018
  David houdt van feiten, getallen en zijn notitieboekje en zit al 622 dagen alleen in de pauze. Kit daarentegen heeft genoeg vrienden om mee op te trekken,...
 • Zondagskind – Judith Visser
  September 3, 2018
  “Ik was het stille wezen met de intense blik, het kind dat het gezelschap van haar hond verkoos boven dat van mensen. En dat vonden de mensen vreemd....
 • Broertje – Michael Berg
  March 19, 2018
  Familie voor alles Michael Berg start Broertje met een uiterst herkenbaar en actueel probleem: een groepje vluchtelingen...
 • -->  Comments Closed