Vergeten Waarom ik van je Hou – Gabrielle Zevin

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  January 28, 2015  |  Geen reacties


January 28, 2015


Vergeten Waarom ik van je Hou van Gabrielle Zevin gaat over Naomi. Naomi is van de trap bij haar school gevallen en als ze wakker wordt, blijkt dat ze de laatste vier jaar van haar leven is vergeten. Ze herkent onder andere haar vriendje niet meer, is vergeten waarom ze voor het jaarboek schreef en het net als haar beste vriend Will Landsman geweldig vond. Naomi probeert uit te zoeken wie ze is, door met mensen te praten die ze eerst goed kende, maar ook door de jongen te leren kennen die haar vond na haar val, James.

Ik had moeite om in het verhaal te komen, ik had hoge verwachtingen na De Verzamelde Werken van A.J. Fikry, Boekhandelaar, maar jammer genoeg zijn die niet helemaal waargemaakt. Ik miste een bepaalde binding met het verhaal, tot een bladzijde of 150 vroeg ik me af wat ik er mee moest en leefde ik niet erg met Naomi mee. Af en toe kreeg ik wel het gevoel dat er zeker iets in zat, want op sommige momenten merkte ik wel degelijk dat ik me iets meer betrokken voelde. En naar het einde van het verhaal toe, wanneer er meer puzzelstukjes op zijn plaats vallen, kreeg het voor mij pas echt een diepere laag.
Het verhaal is zeker niet slecht en ik vond het einde wel mooi, maar toch miste ik een aantal dingen. Zo vond ik de verhaallijn met James niet erg sterk. Vanaf het begin kan je eigenlijk al wel zien aankomen dat hij en Naomi iets krijgen, maar ik geloofde Naomi gewoon niet. Ik geloofde haar gevoelens niet, het was dat iemand op een gegeven moment tegen haar zei dat ze zo verliefd keek, maar op mij kwam dat absoluut niet zo over.

Het personage waar ik het meeste mee had was Will. Hij was een interessant karakter om te leren kennen en ook een heel menselijk personage, ik vond het leuk om hem samen net Naomi weer beter te leren kennen en het feit dat hij cd’s voor haar brandde vond ik ook erg leuk. Zoals ik Will een heel leuk en mooi personage vond zaten er ook wel kleine momenten in het verhaal die ik prachtig vond, maar om de een of andere reden kwam niet het hele boek zo op mij over.

Het verhaal geeft wel mooi aan hoe Naomi zich ontwikkelt en hoe ze dingen anders gaat zien door haar geheugenverlies en de boodschap van het verhaal vind ik ook mooi. Naar mijn idee gaat het er vooral om dat je de kans hebt om dingen uit je verleden los te laten en dat als je het wil, je kan veranderen en mensen kan vergeven. Als dat je aanspreekt zou ik dit boek wel een kans geven. Misschien ligt het ook wel aan de vertaling, maar het boek was het voor mij gewoon net niet. Ik heb er geen spijt van dat ik het gelezen heb, maar het heeft me ook niet omver geblazen zoals ik had gehoopt.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
Vergeten Waarom Ik van Je Hou / Gabrielle Zevin / vertaald door Ellis Post Uiterweer / Uitgeverij Pimento / 2011 / 285 pag. / ISBN 9789049925192Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een zeer meeslepend boek over een vrouw wiens leven overhoop wordt gegooid waardoor ze zichzelf moet herontdekken. Dat is Mijn...

 • Jongen verslindt heelal – Trent Dalton
  November 11, 2019

  Een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die niet bestaat. Het klinkt allemaal als het begin van een film in de bioscoop,...

 • Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion
  October 30, 2019

  Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project...

 • Het mooiste verhaal over mijn familie – Nelleke Zandwijk
  October 25, 2019

  In de nieuwe roman van Nelleke Zandwijk neemt de scheel-kijkende ik-figuur van middelbare leeftijd, je mee in een verhaal over...

 • De ideale man – Mathilde Hoekstra
  October 21, 2019

  In De ideale man word je als lezer meegenomen in het leven van een drukbezette moeder van twee jonge kinderen en schrijfster...

 • -->  Comments Closed