DLP 2015 -Birk – Jaap Robben

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  March 27, 2015  |  Geen reacties


March 27, 2015


Mikael woont met zijn vader en moeder in een van de drie huizen op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen, op redelijke vaarafstand van de grote stad Tramsund. Wanneer hij met zijn vader naar zee gaat maar alleen terugkeert en er niet over durft te spreken, verandert de relatie tussen hem en zijn moeder drastisch. Verdriet, schuldgevoel en verwijt maken daarna het leven van Mikael erg onaangenaam.

De krachtige titel, het sterke omslag, de eerste zin van het boek: ‘In mijn tong jeukten mieren, mijn voeten waren zwaar.’ Een prachtige eerste indruk van een prachtig boek dat je na hoofdstuk 1 al een benauwd gevoel bezorgt dat je de rest van het verhaal niet meer los kunt laten en niet meer los durft te laten.

Meerdere elementen maken dit boek zo ontzettend interessant. Ten eerste de mooi geformuleerde beschrijvingen en de geweldig beschreven machteloosheid waarmee alle gebeurtenissen omgeven zijn. Daarnaast de realistische manier waarop vanuit het oogpunt van Mikael geschreven wordt, zowel wanneer hij nog klein is als wanneer hij een tiener is. Ook de wijze waarop Mikael vrienden probeert te maken en voor zijn meeuwtje zorgt en het gevoel en de hoop die dit naar voren brengt is erg bijzonder. En de relatie tussen Mikael en zijn moeder, die pijnlijk blijft en gekenmerkt wordt door mateloze stemmingswisselingen en een genuanceerd verschil tussen goed en kwaad.

Na de dood van zijn vader blijft Mikael met zijn moeder en een buurman over op het eiland. Wat deze kleine gemeenschap van drie met zich meebrengt: randzaken zijn er vrijwel niet. Waarschijnlijk een zeer goede weergave van het eilandleven. Met drie huizen en maar één buurman is er niet zo veel wat je af kan leiden van de ellende waar je in zit. Alle gevoelens die opgeroepen worden lijken hierdoor sterker.

Birk is een sterk boek, aan de buiten- en de binnenkant.

Birk / Jaap Robben / Uitgeverij de Geus / 2014 /  256 pag. /  ISBN 9789044532777Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

In mei 2019 publiceerde het CBS cijfers over de mentale gezondheid van jongeren. Hieruit bleek dat één of de twaalf jongeren...

 • Normale mensen – Sally Rooney
  August 5, 2019

  ‘Waarom kan ik niet zo zijn als normale mensen?’ Marianne vraagt zich dit al haar hele leven af, maar verwoordt het pas later...

 • The Eight Mountains – Paolo Cognetti
  May 27, 2019

  Mijn hele boekenkast durf ik erop te verwedden: dit boek heb je ongetwijfeld wel eens in de boekhandel zien liggen. De Nederlandse...

 • Winger – Andrew Smith
  June 8, 2018
  Winger, het eerste deel van de gelijknamige serie geschreven door Andrew Smith, kreeg in de Engelstalige gemeenschap heel wat lovende woorden. Ik daarentegen...
 • Spiegel – Cara Delevigne en Rowan Coleman
  February 27, 2018
  Cara Delevigne is een multitalent volgens velen, en een rasaansteller volgens anderen. Maar één ding moeten we haar nageven:...
 • -->  Comments Closed