De boekenapotheek aan de Seine – Nina George

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  March 18, 2015  |  Geen reacties


March 18, 2015


De boekenapotheek aan de Seine is een verhaal over een vijftig jarige man, genaamd Jean Perdu. Hij bezit een groot schip, ook wel de Boekenapotheek genoemd. Alles gaat rustig zijn gangetje. Op zijn schip aan de Seine verkoopt hij als boekhandelaar boeken als medicijn voor de kwalen van het leven. Zodra een man of vrouw zijn boekenapotheek instapt en een kort praatje maakt met Perdu , weet hij direct welk boek geschikt is om te lezen voor deze persoon, hier staat hij in Parijs ook om bekend.

Het enige wat hem niet lukt is zichzelf genezen van liefdesverdriet. Eenentwintig jaar geleden verliet zijn grote liefde Manon hem, terwijl hij sliep, het enige wat ze voor hem achterliet was een brief. In de zomer, eenentwintig jaar later komt er een nieuwe bewoonster aan in huis nummer 27, waar ook de boekhandelaar woont. Dat de aankomst van deze vrouw van ongeveer dezelfde leeftijd een grote invloed zal hebben op het rustige leven van Jean Perdu is dan nog niet bekend. Het begint allemaal met de vraag om een tafel voor deze nieuwe bewoonster, de andere bewoners uit de flat verwachten van Perdu dat hij deze wel heeft staan, maar niemand weet dat hij leeft met weinig en dat de enige echte tafel staat te wachten in een afgesloten kamer, al eenentwintig jaar.

Als blijkt dat in diezelfde tafel uiteindelijk een belangrijke brief voor Perdu zit, die daar dus al eenentwintig jaar ongeopend ligt, begint er na het lezen van deze brief een belangrijke reis. Jean Perdu gaat op reis over de rivier naar het hart van de Provence, terug naar de streek van zijn herinneringen. Al vanaf het moment dat hij plotseling vertrekt met de boekenapotheek, heeft hij al een ‘’verstekeling’’ aan boord, die net op net laatste nippertje aan boord is gesprongen. Het is een vrij bekende, maar nog jonge schrijver, die moeite heeft om inspiratie te vinden voor een tweede boek. Door met Perdu mee te reizen hoopt hij zijn fans te ontlopen. Samen beginnen ze aan een lange reis. Ze komen allerlei verschillende mensen tegen, telkens wanneer zij aanleggen bij een steiger. In veel gevallen lukt het hen om zonder geld ergens aan te meren en eten te regelen, door de mensen te voorzien van boeken die bij hen passen.

Het is een bijzonder boek, over een boekhandelaar die als het ware de reis van zijn leven maakt, in de hoop zijn leven juist terug te krijgen en om te kunnen gaan met verlies en zijn herinneringen aan vroeger. Het boek is vrij poëtisch beschreven met hier en daar soms deftig taalgebruik. Ik zou het boek zelf niet direct aan andere jongeren aanraden wat betreft taalgebruik, maar het verhaal zelf is wel bijzonder. Juist omdat boeken in het verhaal de hoofdrol spelen zou ik het aan de andere kant ook weer wel aanraden aan iedereen die iets met boeken heeft, ook jongeren zouden hierin mogelijk dingen kunnen herkennen. De boekenapotheek aan de Seine is eigenlijk een boek dat je eerst zelf zou moeten lezen voordat je weet of het echt bij jou past.

De boekenapotheek aan de Seine / Nina George / vertaald door Roelof Posthuma / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2014 / 352 pag. / ISBN 9789021810034Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Hoewel de meeste kerstbomen al staan en het buiten al heel koud is geweest, begint de winter pas echt op 21 december. Om de vakantie...

 • Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt – Sara Lapido Manyika
  March 27, 2019
  Als de Nigeriaanse Morayo als 74-jarige vrouw haar heup breekt, weet ze niet goed wat ze met zichzelf aan moet. Ze was eigenlijk druk bezig met het organiseren...
 • De verloren brief – Christina Caboni
  September 28, 2018
  ‘Liefde is voor hen die durven’ Wanneer Sofia na vijf jaar huwelijk besluit dat het op is tussen haar en haar man, verdiept ze zich weer...
 • Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret-Fleury
  September 26, 2018
  Als je op deze site kijkt zul je wel van boeken houden (anders moet je misschien een andere site bezoeken). Daarin ben je niet de enige: Juliette heeft...
 • Echte liefde vind je in de boekhandel – Victoria Henry
  June 21, 2017
  Echt liefde vind je in de boekhandel, ik kan wel zeggen dat ik mijn echte liefde voor dit boek gewoon op de bank vond. Dit boek bevat een mooie mix tussen...
 • -->  Comments Closed