De voorlezer van 6:27 – Jean-Paul Didierlaurent

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  March 2, 2015  |  Geen reacties


March 2, 2015


De voorlezer van 6:27 is het absurde en romantische debuut van Didierlaurent. Op de achterflap wordt het boek vergeleken met ‘Amélie’ en daar heeft het inderdaad wel wat van weg.

De roman speelt zich af in Parijs en vertelt het verhaal van Guylain Vignolles, een eenvoudige arbeider met een grote liefde voor boeken. Iedere ochtend stapt hij om 6:27 in de trein naar zijn werk en leest hij een aantal willekeurige pagina’s voor aan de mensen die samen met hem in de coupé zitten. Op deze kleine optredens na leidt Guylain een behoorlijk teruggetrokken bestaan. Hij deelt zijn leven met weinig personen, van wie één een goudvis is. Het boek beslaat slechts een paar weken uit zijn leven, maar in die paar weken wordt Guylain uitgedaagd om meer naar de voorgrond te treden. Zo wordt hij onder anderen verliefd op een toiletjuffrouw van wie hij de memoires vindt in de trein en begint hij een wanhopige zoektocht naar de schrijfster.

Het verhaal begint grimmig. Het beroep van Guylain roept visioenen van de hel op, zeker voor mensen die net als Guylain een grote liefde hebben voor boeken, en een van zijn ‘vrienden’ is een oude man die probeert zijn geamputeerde benen weer terug te krijgen. Maar naarmate de tijd verstrijkt, brengt Didierlaurent meer licht in het leven van de hoofdpersoon, met de introductie van twee hoogbejaarde zussen en de belofte van liefde.

De beschrijving van Guylain en de manier waarop hij zijn leven leidt, roept de vraag op of hij wellicht (wat) autistisch is. Alles in Guylains leven verloopt volgens een zeer strak patroon en hij telt van alles: “De ene keer putdeksels, de andere keer geparkeerde auto’s, vuilnisbakken of de deuren van de huizen die hij passeerde. De avenue had geen geheimen meer voor hem.” Dezelfde vraag kan worden gesteld voor de schrijfster wier memoires hij vindt in de trein. Ook zij lijkt obsessief te tellen; in haar geval de tegels van de toiletruimte waar ze werkt.

De roman moet eerst een beetje op gang komen. Pas in hoofdstuk 12 worden de twee bejaarde zussen geïntroduceerd en pas in hoofdstuk 15 krijgen de memoires een plaats in het verhaal. Op een boek van 183 pagina’s, 25 hoofdstukken, is dat een forse aanloop. In de eerdere hoofdstukken moet de lezer het doen met beschrijvingen van de soms wat troosteloze levens van Guylain en de mensen die hij tot zijn vrienden rekent.

Deze recensie is geschreven door Tina Bruinsma. Zij studeerde in 2012 af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij volgde daar de opleiding Engelse Taal en Cultuur.
De voorlezer van 6:27 / Jean-Paul Didierlaurent / vertaling Richard Kwakkel / Xander Uitgevers BV / 2014 / 183 pag. / ISBN 9789401602921Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Hoewel de meeste kerstbomen al staan en het buiten al heel koud is geweest, begint de winter pas echt op 21 december. Om de vakantie...

 • Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt – Sara Lapido Manyika
  March 27, 2019
  Als de Nigeriaanse Morayo als 74-jarige vrouw haar heup breekt, weet ze niet goed wat ze met zichzelf aan moet. Ze was eigenlijk druk bezig met het organiseren...
 • De verloren brief – Christina Caboni
  September 28, 2018
  ‘Liefde is voor hen die durven’ Wanneer Sofia na vijf jaar huwelijk besluit dat het op is tussen haar en haar man, verdiept ze zich weer...
 • Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret-Fleury
  September 26, 2018
  Als je op deze site kijkt zul je wel van boeken houden (anders moet je misschien een andere site bezoeken). Daarin ben je niet de enige: Juliette heeft...
 • Echte liefde vind je in de boekhandel – Victoria Henry
  June 21, 2017
  Echt liefde vind je in de boekhandel, ik kan wel zeggen dat ik mijn echte liefde voor dit boek gewoon op de bank vond. Dit boek bevat een mooie mix tussen...
 • -->  Comments Closed