Het boek van Tess – Miriam Bruijstens

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  March 28, 2015  |  Geen reacties


March 28, 2015


Ook dit boek, net als Gebroken en De Laatsten, las ik voor het YA evenement van De Leesfabriek op 28 maart (vandaag dus!). Miriam Bruijstens zal zelf ook aanwezig zijn om te praten over haar boek – Het boek van Tess. Meld je HIER snel aan!

“Beleef een zomer lang hoe Tess inspiratie opdoet voor haar boeken. Want om schrijfster te worden, moet je eerst veel meemaken, vindt ze. Daarom onderneemt ze wilde avonturen. Maar dan ontmoet ze Patrick, die haar rust geeft. Aan hem vertelt Tess haar grootste geheim …” [goodreads]

Tess feest er op los: ze woont op zichzelf in een huisje aan het strand, drinkt graag een lekker drankje en heeft twee beste vriendinnen met wie ze (bijna) alles deelt. Ze geniet van het leven, maar verlangt naar meer. Ze wil schrijfster worden. En volgens Tess kan ze alleen een boek schrijven als ze daar genoeg ervaring voor opdoet. Door middel van een notitieboekje dat ze altijd bij zich heeft, houdt ze spannende momenten bij. Op haar laptop typt ze alles uit. Ze heeft zelfs een bestandje over de gekke acties van haar dementerende moeder.

Tess gaat met veel jongens naar bed – soms niet eens in bed. In het begin schrok ik hier een beetje van. De cover en de beschrijving van het boek klonken iets onschuldiger dan het boek uiteindelijk bleek te zijn. De eerste scène, de rostsscène, verklapt dan ook nog niets over het feestende meisje die zo veel alcohol drinkt dat ze de volgende dag niet meer weet waar ze is geweest of met wie ze die nacht heeft doorgebracht. Say what? Ja, dat gebeurt. En het wordt in Het boek van Tess zonder blad voor de mond geschreven. Als lezer moet je daar tegen kunnen. De leeftijdsgrens voor dit YA boek ligt daarom ook net wat hoger. Maar dat is prima, dat mag.

Tess is bijzonder, dat merk je vanaf het eerste moment. Ondanks dat ze een wild leven leidt, zit er pijn verstopt onder haar zongebruinde dunne huid. Maar dat laat ze aan niemand weten, zelfs niet aan de lezer. Ik dacht: ga ik nu 131 pagina’s lang lezen over alle sex-avonturen van een begin twintiger? Maar dat veranderde halverwege het boek, toen er ineens een overbezorgde moeder en een psycholoog bij kwamen kijken. Als lezer word je dus op pagina één letterlijk in het diepe gegooid – Tess blijkt nogal wat innerlijke demonen bij zich te dragen, die ze maar niet lijkt te kunnen verslaan.

Wanneer er duidelijk is wat er met Tess is gebeurd toen ze 12 jaar oud was, snap je als lezer waarom ze leeft zoals ze leeft. En dan is het boek ineens geen oppervlakkig verhaal over een feestende jonge dame. Dan is het een boek over een meisje met problemen, die er maar niet uit weet te komen.

Ik vond het begin van het boek daarom ook een beetje tegenvallen. Al las het wel heel erg fijn. De schrijfstijl van Miriam is héérlijk, complimenten! Qua opmaak vind ik het boek ook fantastisch. Het verhaal van Tess wordt afgewisseld door aantekeningen en gedichten. Die geven het boek iets extra’s. Die maken het verhaal van Tess een stuk persoonlijker. Hierdoor wordt Tess ‘echt’, en dat vond ik fijn. Ik voelde mee met haar, ondanks dat er dingen gebeurden die ik niet zo snel zie gebeuren in mijn eigen leven. Maar dat maakte voor mij niet uit. De psychologische lading maakte het voor mij hoe dan ook een stuk geloofwaardiger.

Je moet even door het begin van Het boek van Tess heen komen, maar dat is ook zeker de moeite waard. Het boek van Tess heeft zoveel literaire en psychologische schatten in zich verstopt, dat je tot aan de allerlaatste pagina moet en wilt doorlezen, om het hele concept te begrijpen. Ik heb er van genoten!

Deze recensie is geschreven door Nanouk Meijer, 20 jaar, student Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Nanouk leest, zingt en schrijft en publiceert haar ervaringen op haar eigen blogsite www.dutchbookchick.com
Het boek van Tess / Miriam Bruijstens / Uitgever: Clavis Young Adult / 2015 / 131 pag. / ISBNBijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Vanaf de eerste woorden van het eerste hoofdstuk word je als lezer al in het verhaal gezogen. Een verhaal dat geschreven is vanuit...

 • Merel – Sarah Moon
  July 8, 2019

  De 14-jarige Merel wordt van het dak van haar school geplukt. Waarom? Ze weigert hierover te praten. Merel was tevreden met haar...

 • Zoek me tussen de sterren – Francesca Zappia
  November 19, 2018
  Zoek me tussen de sterren geschreven door Francesca Zappia gaat over Eliza Mirk. Ze is introvert, heeft nauwelijks vrienden en gaat altijd op in de menigte....
 • Het vorige meisje – J. P. Delaney
  June 27, 2018
  Alles wat van jou is, was eerst van haar… Om te ontsnappen aan de vreselijke gebeurtenis die haar leven tekent, besluit Jane te verhuizen. Tijdens...
 • Angst – Dirk Kurbjuweit
  February 12, 2018
  Langzaam gaat alles kapot ‘Mijn vader zou kunnen praten, maar hij wil niet meer. Hij is moet, geloof ik, uitgeput door dit lange...
 • -->  Comments Closed