Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  June 5, 2015  |  Geen reacties


June 5, 2015


In Kom hier dat ik u kus volgt de lezer Mona op verschillende leeftijden, van klein meisje (vanaf 9 jaar) en als 24 jarige en 35 jarige vrouw. Als klein meisje verliest zij haar moeder aan een auto-ongeluk, al snel vind haar vader een nieuwe vrouw genaamd Marie. Maar Marie is niet de makkelijkste en Mona’s vader is meer aan het werk dan bezig met het opgroeien van Mona en haar broertje Alexander. De gevolgen van deze opvoeding en de ontwikkeling van de relaties staan centraal in Kom hier dat ik u kus.

Mona als 9 jarig meisje heeft een andere stem dan die van de oudere Mona’s en deze stem is erg geloofwaardig. Griet op de Beeck slaagt erin om een 9-jarig meisje op een dusdanige manier te laten vertellen, dat je perfect snapt hoe alles voelt, maar de ‘kinderlijke’ vertelwijze is op geen enkel moment geforceerd of ongeloofwaardig. De opmerkingen van de 9-jarige Mona zijn raak, maar ook herkenbaar. De stem van de oudere Mona is uiteraard veranderd, maar de ontwikkeling is goed en de persoonlijkheid loopt bij alle drie de leeftijden mooi door.

Het verhaal van Mona is bijzonder, maar aan de andere kant zitten er ook veel punten van herkenning in. Mona is een meisje met een aparte familie, de relatie met haar ouders is niet doorsnee, maar zelf heeft zij eigenlijk niet goed door dat zoals ze behandeld wordt niet helemaal normaal is. Door het boek heen zie je hoe Mona zich dit meer realiseert en het boek draait dan ook niet om heftige gebeurtenissen maar meer om hoe Mona zich ontwikkelt door de jaren heen en hoe de gebeurtenissen, die wel heftig zijn af en toe, haar vormen. Het is heel mooi om te zien hoe de relaties in de familie zich ontwikkelen en doordat Griet op de Beeck voor een beperkt aantal jaren uit Mona’s leven heeft gekozen vind ik dat de ontwikkeling extra sterk overkomt en ondanks de gaten in de tijd voelt het niet alsof je dingen mist. De stukken sluiten namelijk naadloos op elkaar aan.

De andere personages zijn ook goed vormgegeven en wat ik mooi vond om te zien is hoe personages verschillend naar hun omgeving kijken. Elk personage voegt iets toe, ook al heeft het een kleine rol in Mona’s leven. Allemaal voelen ze aan als mensen van vlees en bloed die je op straat zou kunnen tegen komen, al zijn het geen gemiddelde mensen. Dit maakt het verhaal juist zo geloofwaardig, de personages hebben gebreken en de familiebanden zijn een zooitje, maar in het echte leven is dit misschien ook meer regel dan uitzondering. Lang niet alles wordt onthuld en uitgelegd, maar ook dat draagt alleen maar bij aan het gevoel dat je over echte mensen leest. Ik denk dat Kom hier dat ik u kus een tijd in mijn hoofd rond zal blijven spoken. Ik ben van Mona gaan houden en ondanks dat ik haar graag vaker zou zien is het verhaal naar mijn idee prachtig afgesloten.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 18 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
Kom hier dat ik u kus/ Griet op de Beeck/ Uitgeverij Prometheus/ 2014 / 382 pag. / ISBN: 9789044623109Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een zeer meeslepend boek over een vrouw wiens leven overhoop wordt gegooid waardoor ze zichzelf moet herontdekken. Dat is Mijn...

 • Jongen verslindt heelal – Trent Dalton
  November 11, 2019

  Een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die niet bestaat. Het klinkt allemaal als het begin van een film in de bioscoop,...

 • Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion
  October 30, 2019

  Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project...

 • Het mooiste verhaal over mijn familie – Nelleke Zandwijk
  October 25, 2019

  In de nieuwe roman van Nelleke Zandwijk neemt de scheel-kijkende ik-figuur van middelbare leeftijd, je mee in een verhaal over...

 • De ideale man – Mathilde Hoekstra
  October 21, 2019

  In De ideale man word je als lezer meegenomen in het leven van een drukbezette moeder van twee jonge kinderen en schrijfster...

 • -->  Comments Closed