The young elites – Marie Lu

Geplaatst door:     Tags:  , , , ,     Datum geplaatst:  August 31, 2015  |  Geen reacties


August 31, 2015


The Young Elites is het eerste deel in een nieuwe trilogie van Marie Lu. In dit deel maken we kennis met Adelina Amouteru, een meisje dat 10 jaar geleden de blood fever overleefde. Aan de ziekte verloor ze haar oog en hij veranderde haar haarkleur in zilver. Dit maakt haar net als de andere overlevenden een malfetto. Sommige van de malfetto’s hebben echter meer dan alleen uiterlijke veranderingen ondergaan, zij hebben ook bijzondere gaven. De bijzondere malfetto’s, genaamd The Young Elites, worden als dreiging gezien en de inquisitie probeert hen op te sporen met Teren Santoro als leider. De Young Elites vechten terug onder hun naam Dagger Society met als leider de charismatische Enzo Valenciano.

Van Marie Lu las ik al de Legend-trilogie, wat een van mijn favoriete dystopische series is. Mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen ik aan dit boek begon. Gelukkig voldeed het aan die verwachtingen en werden die zelfs overtroffen. Net als de Legend-trilogie leest The Young Elites snel, maar Lu weet toch heel duidelijk de omgeving neer te zetten en de wereld te omschrijven zonder dat dit de snelheid uit het verhaal haalt.

De wereld van The Young Elites is kleurrijk en prachtig beschreven, samen met Adelina leer je meer over zowel haar gaven als die van de andere Young Elites, die haar gered hebben van de inquisitie. Adelina is niet de typische YA heldin, er zit namelijk een duister randje aan haar persoonlijkheid dat je niet zo vaak in andere boeken ziet. Dit duistere aspect is er niet zomaar, het is te begrijpen vanwege haar geschiedenis en Adelina realiseert zich dat ze die duistere kant heeft. Ze moet leren wat haar plek is in de wereld en ik vermoed dat in de vervolgdelen er nog een grote ontwikkeling voor Adelina’s personage is weggelegd.

Niet alleen Adelina heeft een boeiend karakter, ook de andere personages zijn niet eendimensionaal. Het is interessant om te zien hoe acties van de ene persoon de andere beïnvloeden en Lu zorgt ervoor dat de keuzes die gemaakt worden te begrijpen zijn. Of die keuzes goed of slecht zijn is soms lastig te zeggen, net zoals de karakters niet zwart wit zijn, maar complex.

Lu vergemakkelijkt het kunnen meeleven met de karakters door af en toe te switchen van perspectief, zo volgt de lezer ook Teren en Raffaele, een van de Young Elites. Ze switcht niet te vaak, maar op een manier dat het extra spanning oproept zodat je nog nieuwsgieriger wordt naar hoe alles uiteindelijk af zal lopen. Met het einde weet Lu te verrassen, ze maakt keuzes waarvoor lef nodig is, maar daardoor valt dit boek op en weet ik zeker dat ik geen probleem zal hebben om me de gebeurtenissen uit dit deel te herinneren, wanneer deel 2 uitkomt.

The Young Elites/ Marie Lu/ Engelstalig/ Uitgeverij Putnam/ 2014/ 355 blz./ ISBN: 9780399167836Bijdrage van:


Ik was zo’n meisje dat toen ze klein was, elke woensdagmiddag naar de bieb ging. Met lezen ben ik nooit gestopt. Afwisseling van verschillende genres is voor mij een must en boeken kopen doe ik altijd teveel. Gelukkig zal ik nooit kunnen zeggen: ‘Ik heb alles gelezen wat ik wilde’, want er blijven maar goede boeken uitkomen en op De Leesfabriek zal ik mijn liefde voor deze goede boeken graag delen!

Terwijl ik eigenlijk niet zo’n fan was van Cel 7, het eerste deel van deze serie, vond ik Dag 7 verrassend....

 • The Walled City – Ryan Graudin
  June 3, 2016
  The Walled City is een zeldzaamheid binnen het YA genre, het is namelijk een standalone en geen contemporary. Een fijne afwisseling tussen...
 • Station Elf – Emily St. John Mandel
  December 1, 2015
  Station Elf is een boek waarvan iedereen waarschuwt dat je er blind in moet gaan. Zelf had ik expres de synopsis niet gelezen en ook geen...
 • Overlevers – Chris Weitz
  February 12, 2015
  Welkom in New York, een stad die wordt geleid door tieners! Na de mysterieuze Ziekte, die alle volwassenen en kinderen heeft uitgeroeid, wordt de wereld...
 • Across the Universe – Beth Revis
  January 12, 2015
  Across the Universe neemt je mee de ruimte in! Dit eerste boek van de Across the Universe Trilogie van Beth Revis is 'breathtaking'....
 • -->  Comments Closed