Terug naar de bergen – Sarah Leipciger

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  October 20, 2015  |  Geen reacties


October 20, 2015


Tom Berry moest zijn zoon Curtis en dochter Erin alleen opvoeden, nadat zijn vrouw Elka het gezin had verlaten. Nu de kinderen bijna volwassen zijn, verlangt hij als jager steeds meer terug naar zijn geliefde bergen. Met zijn bedrijf midden in de wildernis is hij lange periodes van huis. Terwijl Tom daar worstelt met zijn eigen problemen op het land en in de liefde, speelt het drugsprobleem en het liefdesverdriet van Curtis hem parten. Net wanneer Tom denkt dat hij zijn kinderen los kan laten, blijken ze hem het hardst nodig te hebben.

In Terug naar de bergen schrijft Sarah Leipciger over de ingewikkelde vader-zoonrelatie, die misschien wel herkenbaar is voor velen anderen. Door de mensen om hem heen wordt Tom beschreven als gevoelloos en alleen maar bezig met praktische dingen. Er komt heel duidelijk naar voren dat hij niet de ideale vader is voor zijn kinderen. En dat laat zo zijn sporen achter.

Er wordt veel beeldspraak gebruikt in het boek. Naast de verschillende verhaallijnen van de personages, worden er regelmatig situaties geschetst in de natuur die dan worden gebruikt om de gevoelens van en de relatie tussen Tom en Curtis te weerspiegelen. Het zijn grotendeels herinneringen van Tom, Curtis en Erin op jacht, die de verhoudingen in het gezin duidelijk maken en tegelijkertijd voor een rustpuntje in het boek zorgen.

Een klein negatief puntje vind ik de afronding van sommige verhaallijnen. Een aantal personages komen uitvoerig aan bod in het eerste deel van het boek en verdwijnen vervolgens in een korte scène van het toneel. Ik ontwikkel al gauw favoriete personages in boeken, vaak bijpersonen, dus als die zo abrupt weggehaald worden, kan ik daarvan balen. Aan de andere kant snap ik ook wel dat de schrijfster waarschijnlijk alle focus op de vader-zoonrelatie wilde leggen, door het leven van Tom en Curtis verder stil te leggen. Alsof de achtergrondmuziek langzaam vervaagt, maar de stem van de zanger nog blijft klinken.

Ik vind het heel mooi dat de schrijfster de personages onvolmaakt en kwetsbaar neerzet. In dit boek bestaan er geen helden, alleen maar stervelingen die verwoed proberen het beste van het leven te maken.

Terug naar de bergen / Sarah Leipciger / Ambo|Anthos / 2015 / 284 pag. / ISBN 978 90 263 2994 4Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

In het laatste deel van de Duizend Hoog trilogie keren we terug naar New York in 2119. Een stad vol wolkenkrabbers, die worden...

 • Mensen als ik – Christophe Vekeman
  November 22, 2019

  Het is natuurlijk geen pretje om de dreiging van teelbalkanker boven je hoofd te hebben hangen, maar dit zwaard van Damokles is voor...

 • Het nabestaan van Anna Portier – Judith Maassen
  August 16, 2019

  Wanneer Anna de dood van haar man op jonge leeftijd moet verwerken, verliest ze zichzelf helemaal in het leven van een ander....

 • Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout
  June 12, 2019

  Nicolas heeft alle stripboeken over zijn favoriete stripheld De Adelaar al honderden keren gelezen. Hij kent de heldhaftige avonturen...

 • De dag die nooit komt – Oliver Reps
  March 4, 2019
  “De dag die nooit komt” is een boek dat je in een keer kunt en wilt uitlezen. Het boek is tenslotte maar 175 bladzijden. Tijdens een lange slapeloze...
 • -->  Comments Closed