Oranges are not the only fruit – Jeanette Winterson

Geplaatst door:     Tags:  , ,     Datum geplaatst:  November 10, 2015  |  Geen reacties


November 10, 2015


Oranges are not the only Fruit gaat over Jeanette en speelt zich af in de Jaren 60. Jeanette komt uit een christelijk gezin en wil later voor de kerk gaat werken net als haar adoptieouders. Maar  terwijl ze opgroeit komt ze problemen tegen zoals haar seksualiteit. Jeanette ontdekt dat er niet alleen goed of fout bestaat.

Laat ik begin met het feit dat dit boek echt niet leuk was. Ik kreeg er zelfs een naar gevoel van. Drie weken lang heb ik met Oranges Are Not the Only Fruit lopen worstelen om alleen maar een einde te lezen waarmee ik geen vrede had. Hoewel ik me nu in de motieven heb verdiept en snap waar het verhaal over ging kreeg ik van het echte verhaal niks mee. Ik heb er geen moment van genoten.

Omdat de hoofdpersoon, Jeanette, en haar familie erg christelijk waren, voelde ik compleet geen band met ze. Nou betekent dit nou niet meteen dat ik het boek daardoor slecht vond of dat ik een negatieve kijk op religies heb, maar soms vond ik het zo bekrompen en gemeen dat ik er ziek van werd.

Nou vind ik de religieuze elementen ook wel weer mooi en dan vooral omdat Jeanette zichzelf ontwikkeld en leert dat niet alles zwart wit is of anders gezegd, goed en fout. Oranges Are Not the Only Fruit is beslist een coming-of-age boek waarin iemand haarzelf echt leert kennen.

Dat leren kennen betreft vooral het gedeelte waarin duidelijk wordt welke seksualiteit Jeanette heeft.  Het is niet duidelijk tot later in het boek, waar het hele verhaal naar toe uitloopt. Het is toch wel het hoogtepunt van het boek zonder al te veel spoilers te geven.

Een ander element wat het toch nog een beetje draagbaar maakt is dat het hoofdstuk is ingedeeld in hoofdstukken die vernoemd zijn naar de bijbel. Deze hoofdstukken hebben ook allemaal een soort link met het originele bijbelboek wat het heel interessant maakt.

Ik herinner me vrij weinig van het boek. Het was erg saai en niks bleef hangen. Dit is beslist niet een boek dat ik leuk vind.

Deze recensie is geschreven door Saskia Peeters, 17 jaar en student Engels aan Windesheim in Zwolle. In haar vrije tijd schrijft Saskia graag verhalen en blogt ze op Saskia’s Bookshelf over boeken en meer.

Oranges Are Not the Only Fruit / Jeanette Winterson /1997 / Grove Press / 182 p. / ISBN 9780802135162
In het Nederlands is deze roman verschenen onder de titel Sinaasappels zijn niet het enige fruit.Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

In mei 2019 publiceerde het CBS cijfers over de mentale gezondheid van jongeren. Hieruit bleek dat één of de twaalf jongeren...

 • Normale mensen – Sally Rooney
  August 5, 2019

  ‘Waarom kan ik niet zo zijn als normale mensen?’ Marianne vraagt zich dit al haar hele leven af, maar verwoordt het pas later...

 • The Eight Mountains – Paolo Cognetti
  May 27, 2019

  Mijn hele boekenkast durf ik erop te verwedden: dit boek heb je ongetwijfeld wel eens in de boekhandel zien liggen. De Nederlandse...

 • Winger – Andrew Smith
  June 8, 2018
  Winger, het eerste deel van de gelijknamige serie geschreven door Andrew Smith, kreeg in de Engelstalige gemeenschap heel wat lovende woorden. Ik daarentegen...
 • Spiegel – Cara Delevigne en Rowan Coleman
  February 27, 2018
  Cara Delevigne is een multitalent volgens velen, en een rasaansteller volgens anderen. Maar één ding moeten we haar nageven:...
 • -->  Comments Closed