Zijn jaar – Gayle Forman

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  November 12, 2015  |  Geen reacties


November 12, 2015


Wat gebeurde er in Parijs, waardoor Willem nooit meer terugkwam naar Allyson? De lezers van het eerste deel Haar dag van Gayle Forman  zullen zich dat zeker afvragen. In Zijn jaar wordt er al in het eerste hoofdstuk antwoord gegeven op deze vraag. Willem blijkt haar niet zomaar achtergelaten te hebben, zoals Allyson dacht, maar het ligt allemaal veel ingewikkelder. In het jaar nadat Willem de Amerikaanse student Allyson had meegenomen voor een dagtrip naar Parijs, komt ook hij zichzelf tegen in zijn zoektocht naar dat ene meisje, dat uiteindelijk ook een zoektocht naar geluk blijkt te zijn. Willem worstelt met het verlies van zijn vader en is na zijn overlijden ook het contact met zijn moeder deels verloren. In dit boek lees je hoe hij niet alleen de relatie met zijn moeder, maar ook die met zijn oude vrienden weer op probeert te pakken. Dat is echter niet zo gedaan na twee jaar de wereld rond gerezen te hebben.

Ik heb Haar dag in het Nederlands gelezen, maar Zijn jaar (Just one year) in het Engels. Op de één of andere manier was dat vrij storend, omdat ik heel erg moest omschakelen in mijn hoofd. Tip: lees de boeken dus in dezelfde taal! En ik was dan ook nog zo slim om het boek vanuit Allyson’s perspectief, die Amerikaanse is, in het Nederlands te lezen en het boek vanuit het perspectief van de Nederlandse Willem in het Engels te lezen. Heel verwarrend allemaal.

Maar goed, dat maakt het verhaal niet minder leuk natuurlijk. Het gevoel van een zorgeloze Young Adult zet zich voort in dit tweede deel, alhoewel ook hier weer een duidelijke boodschap naar voren komt. Het is heel duidelijk dat Willem vrij geblokkeerd is, wat veel te maken heeft met de dood van zijn vader. Ik vind het knap van de schrijfster dat ze de pijn van Willem, die hij zelf eigenlijk niet kan uiten, toch naar voren kan laten komen. Je zou bijna Willem en zijn moeder door elkaar willen schudden, omdat ze allebei zo vast zitten in hun verdriet.

Verder is het leuke aan dit boek, dat het hele tijdsverloop deels gelijk is met de tijd in Haar dag. Door een aantal subtiele details kan je dit boek heel goed linken aan het eerste deel en weet je precies wat Allyson op het moment van lezen aan het doen was in het vorige boek. Uitdaging: Zoek de oranje slippers!

Zoals altijd ben ik alweer veel te lang aan het typen in deze recensie. Dat doet Gayle Forman met mij, ik ben weer veel te enthousiast. Zijn jaar is een vervolg zoals een vervolg zou moeten zijn, waarin je pas op de laatste bladzijde leest wat je in Haar dag zou willen weten: kunnen Allyson en Willem elkaar vergeven? Voelen ze allebei nog hetzelfde voor elkaar als wat ze voelden op die ene dag in Parijs?

Gewoon lezen. Gewoon doen.

Zijn jaar / Gayle Forman / The House of Books / 2013 / 323 pag. / ISBN 9789044344103Bijdrage van:


Hoi, ik ben Marije en ik ben 20 jaar. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers, met een lichte voorkeur voor engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!
Comments Closed