Corvus – Rob van der Staaij

Geplaatst door:     Tags:  , , , ,     Datum geplaatst:  December 28, 2015  |  Geen reacties


December 28, 2015


Raban wordt uit huis geplaatst nadat zijn vader zijn moeder ernstig mishandeld heeft. Na een paar bladzijden wordt de lezer al met deze gebeurtenis geconfronteerd. En voor je het weet wordt Raban uit huis geplaatst. De inleiding is dus te kort naar mijn idee, terwijl deze gebeurtenis juist de basis legt voor de rest van het leven van Raban. Vanaf het moment dat Raban uit huis geplaatst wordt, is zijn leven een rollercoaster van opvangtehuizen en heftige gebeurtenissen. Toch komen zijn ouders en verleden maar weinig naar voren en ook in de rest van het verhaal is het lastig om te achterhalen wat Raban voor zijn ouders voelt.

De beschrijvingen in Corvus zijn gedetailleerd en de schrijver lijkt moeite te hebben gedaan om dingen origineel te beschrijven met behulp van metaforen en vergelijkingen. Normaal gesproken is dat iets waar ik van houd, maar bij dit boek leidde het af van het verhaal en dat is jammer. Gelukkig begon ik later in het boek aan de schrijfstijl te wennen, maar nog steeds bleven er zinnen die zo geforceerd leken dat ik nooit helemaal in het verhaal getrokken werd. Het gebruik van moeilijke woorden en zinnen past ook niet bij de verteller, die aan het begin van het boek nog maar vijf jaar oud is. Sowieso blijft het lastig om Rabans leeftijd te schatten, Van der Staaij licht namelijk alleen fragmenten uit het leven van Raban uit en de tijd die daartussen verstrijkt, is vaak onduidelijk.

Raban komt bij veel verschillende mensen terecht. Maar eigenlijk leer je deze mensen amper kennen. Sommigen van hen worden wel heel zwart neergezet, zo zwart dat het meer typetjes zijn dan ronde karakters. Ook Raban laat maar weinig merken van wat hij voelt. Dit komt ook omdat het grootste gedeelte van het boek lijkt te focussen op observeren, het uiterlijk van alle personen wordt tot in detail beschreven, maar daardoor lijken gevoelens onder te sneeuwen.

Van der Staaij lijkt de lezer ook te willen shockeren. Zo wordt er bijvoorbeeld erg grafisch omschreven hoe een koe wordt geslacht en komen er veel vloeken voorbij, met name kanker, andere ziektes en godverdomme zijn niet meer te tellen. De achterflap beschrijft het boek als rauw en inderdaad zijn de beschrijvingen dus niet zo gepolijst, maar het leidt er voor mij alleen maar toe dat het me afstoot, want echt belangrijk voor het verhaal lijken deze shockfactors niet te zijn.

Naarmate het verhaal vorderde hoopte ik Raban echt te zien ontwikkelen, maar ik heb nooit sympathie voor zijn karakter gevoeld. De achterflap klonk veelbelovend, maar juist de aspecten waar ik benieuwd naar was, komen maar amper in het verhaal terug. Voor mij dus geen geslaagd boek.

Corvus/ Rob van der Staaij/ Uitgeverij Magonia/ 2015/ 326 blz./ ISBN: 9789492241047Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een tweede leven voor Norbert Z. van Keziah Frost vertelt het verhaal van de 73-jarige weduwnaar Norbert Zelenka, die met zijn...

 • De buitenjongen – Paolo Cognetti
  May 6, 2019
  In ‘De buitenjongen’ volgen we een dertigjarige schrijver met writersblock die zich terugtrekt in de bergen. We volgen hem gedurende vier seizoenen,...
 • De geliefden van Allerheiligen – Juan Gabriel Vásquez
  January 16, 2019
  Sinds zijn roman Het geluid van vallende dingen ben ik in de ban van Juan Gabriel Vásquez. Vandaar dat ik een verhalenbundel van zijn hand ook zeker...
 • The heart is a lonely hunter – Carson McCullers
  March 1, 2018
  John Singer, een bewoner van een klein dorpje in het Amerikaanse Zuiden, is een man van weinig woorden - letterlijk, want hij is doof geboren en heeft...
 • De heilige Rita – Tommy Wieringa
  December 20, 2017
  Haarscherp en nietsontziend Paul Krüzen is nog maar een kind wanneer een Russische piloot met zijn vliegtuig in de achtertuin van Pauls...
 • -->  Comments Closed