Legend – Marie Lu

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  February 10, 2016  |  Geen reacties


February 10, 2016


“Het is een cliché, maar het is echt waar: als je genoten hebt van De Hongerspelen, vind je dit fantastisch. – Sarah Rees Brennan, auteur van The Demon’s Lexicon”

Dit was het citaat waar direct mijn oog op viel toen ik de cover van Legend in mijn handen had. Persoonlijk ben ik een enorme fan van De Hongerspelen en vind ik vooral het eerste deel van de serie geweldig. Precies om die reden worden dit soort citaten op de omslag gezet: mensen zijn eerder bereid het boek te kopen vanwege de link naar de beroemde serie van De Hongerspelen. Het had bij mij echter een averechts effect: ik nam automatisch een sceptische houding aan tegenover het boek. Wat ik mij afvroeg was: “Is dit boek daadwerkelijk op hetzelfde niveau of borduurt het alleen maar voort op de roem die anderen hebben vergaard”.

Mijn twijfels vervlogen al nadat ik de eerste twee hoofdstukken had gelezen waarin direct de hoofdpersonages worden geïntroduceerd: Day en June. Aan de ene kant de straatarme staatsvijand Day die in leven probeert te blijven terwijl hij zijn familie ondersteunt die hem al jaren dood waant en aan de andere kant June, het hoogbegaafde rijkeluiskind dat juist onder appèl staat van de Republiek, het voormalige westen van de Verenigde Staten. Ze leven beide in een compleet andere wereld maar als Metias, June’s broer sterft, wijst al het bewijs erop dat Day de dader is. June, vervult van verdriet om haar geliefde broer en haat tegenover zijn moordenaar, gaat op een missie om Day te arresteren. Maar haar wereld komt op losse schroeven te staan als blijkt dat de idealistische normen en waarden van de Republiek in de praktijk niet blijken te worden toegepast.

Ik vond het verhaal op zich echt super spannend. Het boek draait om de kleinste details die je aan het begin compleet ontgaan of die je afdoet als totaal onbelangrijk maar die tijdens de ontknoping de sleutel blijken te zijn tot de oplossing. Je volgt zowel June als Day die ieder hun eigen pad volgen. June moet Day zien te arresteren maar tegelijkertijd probeert Day zijn broertje Eden te redden als blijkt dat die besmet is met de pest. Doordat beide personages ontzettend oplettende personen zijn kan Marie Lu een zeer gedetailleerde schrijfstijl toepassen die niet langdradig aandoet. Het gaat juist om die minieme details.

Daarbij komt ook nog dat vooral June een enorme persoonsontwikkeling meemaakt. Aan het begin maak je kennis met een weliswaar levenslustig en ondeugend meisje maar June heeft totaal geen weet van de barre omstandigheden van de meeste andere inwoners van de Republiek. Ze noemt die mensen “straatratten” en ergert zich aan bedelaars die te dichtbij komen. Ook waardeert ze de rijkdommen niet die ze bezit zoals een luxe huis en genoeg eten, ze beschouwd dit als compleet normaal. Dit wereldbeeld verandert drastisch wanneer ze zelf tijdelijk moet leven als een “straatrat” om informatie over Day te verzamelen. Ze ziet in dat veel mensen niet anders kunnen dan zich kleden in vodden en voedsel zoeken in vuilnisbakken om te overleven. Een overkoepelend thema is dan ook dat van schuld. Hoe komt het dat mensen in die situatie terecht komen? De oude June zou hebben gezegd dat straatratten lui zijn en het over zichzelf hebben afgeroepen. De nieuwe June is daar niet meer zo zeker van…

Kortom, Legend is echt een aanrader. Het biedt een geweldig verhaal met interessante en sympathieke personages die openstaan voor groei en een nieuwe kijk op de zaken. Zodra je eenmaal in het verhaal zit wordt je meegesleurd in de spannende gebeurtenissen en treedt je toe in een wereld waar blijkt dat alles wat je eerst voor waar aannam een dubbele bodem blijkt te hebben.

Deze recensie is geschreven door Christa Laurens,  17  jaar, 6e klas VWO, leerling aan het Rijnlands Lyceum Sassenheim

Legend / Marie Lu / Uitgeverij Gottmer / 2012 / 320 pag. / ISBN 9789025751173Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Je ooit al afgevraagd wat er gebeurde vóór het bekende verhaal van Assepoester? Waar haar bijnaam vandaan kwam en waarom de relatie...

 • Zomervacht – Jaap Robben
  January 4, 2019
  Als één van de eersten mocht ik dit boek lezen: ik kreeg het binnen nog voor het in de winkel lag! Zomervacht vertelt het verhaal van Brian, 13 jaar...
 • Titans – Victoria Scott
  May 7, 2018
  De Titanenrace is een wedstrijd die voor het gewone volk tot de verbeelding spreekt. Titanen zijn voor hen onbetaalbaar, maar de race is een gebeurtenis...
 • Wees onzichtbaar – Murat Isik
  May 3, 2018
  In Wees onzichtbaar volg je Metin vanaf het moment dat hij in de Bijlmer komt wonen tot aan het moment dat hij studeert. Voor Metin zelf, zijn moeder en zus is het geen...
 • Zo’n lief meisje – Mary Kubica
  March 1, 2016
  Mary Kubica studeerde geschiedenis en Amerikaanse literatuur aan de Miami University in Oxford, Ohio. Ze woont buiten Chicago met haar man en twee kinderen....
 • -->  Comments Closed