Zand erover – Elsbeth Witt

Geplaatst door:     Tags:  , ,     Datum geplaatst:  April 29, 2016  |  Geen reacties


April 29, 2016


Zand erover is een roman, geschreven door dezelfde schrijfster als van de Barista!-trilogie. Ik heb deze trilogie niet gelezen, maar er wel hele positieve recensies van voorbij zien komen. Daarom, en omdat de samenvatting van dit boek mij aansprak, wilde ik het boek Zand erover graag lezen. Ik was dan ook erg nieuwsgierig toen dit boek bij mij op de deurmat viel.

Op de achterkant van het boek staat dat het verhaal zich afspeelt op Vlieland, een van de Waddeneilanden van Nederland. Hierdoor raakte ik geïnteresseerd. Het komt niet vaak voor dat boeken zich ergens anders dan op het vasteland afspelen. Het leek mij leuk om te weten hoe het leven op een Waddeneiland er uitziet, en misschien werd daar in dit boek wel wat over verteld. Ik verwachtte, doordat het zich op Vlieland afspeelt, een origineel verhaal.

De hoofdpersoon is een volwassen vrouw van dertig, Fien. Ze is haar baan kwijtgeraakt door een stomme fout, en heeft er zelf voor gezorgd dat haar relatie is stukgelopen. Hierdoor heeft ze geen vrienden meer. Wanneer ze hoort dat er een familiehuis op Vlieland leeg staat, hoeft ze niet lang na te denken. Ze verhuist van Rotterdam naar Vlieland. Fien wil helemaal opnieuw beginnen, waar ze alle rust en tijd voor heeft op Vlieland. Ze maakt nieuwe vrienden en vind eindelijk wat structuur in haar leven. Deze structuur wordt verstoord als er plotseling iemand van de veerpont komt die ze letterlijk en figuurlijk niet had zien aankomen. Ze krijgt te maken met een aantal dilemma’s, waardoor ze haar gevoel moet volgen en zichzelf moet vergeven.

In het begin moest ik even wennen aan het verschil in genre met sciencefiction, aangezien de meeste boeken die ik lees daar mee te maken hebben. Er gebeurt, in tegenstelling tot sciencefiction, niet op elke bladzijde iets dodelijks, maar daar kwam ik gelukkig snel overheen. Het boek is vanaf het begin goed te volgen, doordat alles duidelijk aan je wordt uitgelegd. Hierdoor wordt het verhaal wel iets minder spannend. Bij elke gebeurtenis weet je al waarom het gebeurt. Ik zat hier echter niet mee, want een roman hoeft niet per se spannend te zijn. Het is leuk dat het verhaal zich op Vlieland afspeelt, zo pik je zonder dat je het doorhebt wat informatie over het eiland en de leefstijl daar mee.

Ik verwachtte een origineel verhaal, maar afgezien van het feit dat het zich op Vlieland afspeelt, is de verhaallijn wel een beetje cliché. Ik vind dit geen probleem, want ik hou wel van af en toe een romantisch cliché tussen alle moordboeken die ik lees door. Zand erover is zeker een aanrader als je van romans houdt, maar ook als je van sciencefiction houdt en tussendoor eens een rustige roman wilt lezen, waar je ook nog wat van leert!

Sara gaat naar het Roelof van Echten College waar ze in het derde jaar van het VWO zit. Sara leest het liefst science fiction boeken, waar spanning en liefde in voorkomt. Natuurlijk staat ze ook open voor het uitproberen van andere genres 😉

Zand erover/Elsbeth Witt/ Uitgeverij Xander/2016/320 blz./ ISBN: 9789401604888Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Nadat Lucies man is overleden, doet ze kort daarna een schokkende ontdekking en haar wereld stort in. Ze zoekt troost en warmte...

 • Die zomer in Italië – Sue Moorcroft
  January 29, 2020

  Sofia woont in Engeland en zorgt al meer dan 15 jaar voor haar doodzieke vader. Op zijn sterfbed doet Sofia haar vader een aantal...

 • The Burning Shadow – Jennifer L. Armentrout
  January 24, 2020

  The Darkest Star van Jennifer L. Armentrout is het eerste deel van een spin-off serie over de Luxen dat eerder dit jaar...

 • Mijn leven na jou – Katherine Center
  January 17, 2020

  Een zeer meeslepend boek over een vrouw wiens leven overhoop wordt gegooid waardoor ze zichzelf moet herontdekken. Dat is Mijn...

 • Als morgen niet bestaat – Jennifer L. Armentrout
  January 15, 2020

  Jennifer L. Armentrout is weer terug met een nieuwe Young Adult roman. Haar nieuwe boek getiteld Als morgen niet bestaat...

 • -->  Comments Closed