Het glazen huis – Leonora Christina Skov

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  July 25, 2016  |  Geen reacties


July 25, 2016


Zeven kunstenaars en wetenschappers zijn uitgenodigd om een maand lang op het eiland Stormø aan hun project te werken. Degene die hen uitgenodigd heeft wenst anoniem te blijven en ook het huis is anders dan de genodigden in gedachten hebben. Het huis is helemaal van glas en er zijn geen mogelijkheden om contact met de buitenwereld te hebben.

In het eerste hoofdstuk wordt een van de kunstenaars geconfronteerd met haar verleden, het is een half jaar nadat Robin Lee uit het glazen huis is teruggekeerd en uit het eerste hoofdstuk kan je al afleiden dat het helemaal niet gelopen is zoals gehoopt. Hiermee maakt Skov je meteen nieuwsgierig.

Na het eerste hoofdstuk leren we de rest van de personages kennen wanneer ze naar Stormø op weg zijn. Hoewel in korte tijd veel personages voorbij komen, is het goed te doen om ze uit elkaar te houden, want Skov geeft de lezer al genoeg info over de achtergronden van de personages en hun drijfveren verschillen van elkaar.

Naast de werkelijke personages is het eiland Stormø een belangrijk element in het boek. Het wordt door de personages op verschillende manieren bekeken en als lezer krijg je daarmee de verschillende vormen die de natuur aanneemt mee, van dreigend tot wijds en vrij. Wel is duidelijk dat deze kijk op het eiland dus erg afhangt van de diverse karakters en wanneer de spanning tussen hen oploopt lijkt het eiland steeds kleiner te worden.

Naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk wat de personages met elkaar verbindt en waarom ze met elkaar in het glazen huis beland zijn. Skov doet dit in een fijn tempo en omdat alles zo geniaal met elkaar verweven is, is het niet moeilijk om je aandacht erbij te houden omdat je wil weten hoe alles in elkaar steekt. Wat mij erg verraste was hoe alles uiteindelijk bij elkaar kwam. Wat dit boek daarnaast prachtig illustreert is hoe dingen er vanuit verschillende standpunten totaal anders uit kunnen zien en de lezer kan zelf bepalen welk standpunt hij of zij wil geloven. Juist omdat het boek de lezer vrijlaat dingen op zijn of haar manier te interpreteren is het een boek dat blijft hangen.

Het glazen huis heeft aspecten van een thriller, maar het is met name een psychologische roman met goed uitgewerkte personages waardoor het verhaal van de eerste tot de laatste bladzijde boeit. Ik hoop dan ook dat we in de toekomst meer verhalen van Skov mogen verwachten.

Het glazen huis / Leonora Christina Skov / vertaald door Lammie Post-Oostenbrink / Uitgeverij Cargo / 2016 / 368 pag. / ISBN: 9789023495796Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Vanaf de eerste woorden van het eerste hoofdstuk word je als lezer al in het verhaal gezogen. Een verhaal dat geschreven is vanuit...

 • De huizenruil – Rebecca Fleet
  November 8, 2019

  Nog voor ik aan het boek begonnen was, heb ik het al aan iedereen aanbevolen. De achterflap en cover stonden me zo aan dat ik dacht...

 • Ik beken – Jo Spain
  March 29, 2019
  In Ik beken speelt de schatrijke McNamara familie de hoofdrol. Harry, bankdirecteur, en zijn vrouw Julie zitten op een avond rustig voor de televisie als plots...
 • De vrouw na mij – Sarah Pellanen en Greer Hendricks
  January 30, 2019
  “In mijn huwelijk waren er drie waarheden, drie wisselende en soms concurrerende werkelijkheden. Er was Richards waarheid. Er was mijn waarheid....
 • Bed & Breakfast – Jet van Vuuren
  July 11, 2018
  Myrthe Nieuwlandt erft na het overlijden van haar vader de wijngaard in de Achterhoek. Wat ze nog niet weet is dat dit haar hele leven zal veranderen....
 • -->  Comments Closed