De Mandibles: een familiekroniek 2029-2047 – Lionel Shriver

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  October 7, 2016  |  Geen reacties


October 7, 2016


Een bijzondere toekomstroman die angstaanjagender is dan menig andere dystopische roman. De toekomst die in De Mandibles: een familiekroniek 2029-2047 geschetst wordt, komt namelijk wel héél dichtbij…

Het is 2029, slechts 13 jaar verwijderd van nu. De economische situatie is al een tijd niet meer wat hij ooit geweest is. Toch weet de familie Mandible elke keer het hoofd boven water te houden dankzij het vooruitzicht op een geweldig fortuin van grootvader Douglas Mandible. Hoewel de verschillende familieleden naast hun bloedband, geen echte emotionele band meer met elkaar lijken te hebben, redt de familie zich uitstekend. Iedereen weet maar al te goed zijn of haar eigen boontjes te doppen.

Als de president plotseling aankondigt dat alle schulden teniet worden verklaard, gaat echter ook de waarde van alle obligaties en leningen van Douglas Mandible in rook op.
De familie Mandible komt al snel in een financiële roller coaster met apocalyptische proporties terecht waar ze alleen uit kunnen komen als ze elkaar door deze bittere tijd heen bijstaan.

Wat De Mandibles zo sterk maakt, is de sterke opbouw van het verhaal.
In het begin van het boek focust Lionel Shriver zich vooral op het kenschetsen van de verschillende persoonlijkheden die in de familie voorkomen. Zo is Lowell een keiharde econoom die zijn zaakjes wel op orde denkt te hebben, totdat de crisis toeslaat. Zijn schoonzus Florence is daarentegen een hardwerkende vrouw die tijdens de crisis pas ontdekt wat voor een enorme veerkracht ze heeft.

Na deze kennismaking met de familie Mandible gaat Shriver over op de actie. Hij schuift de vaste grond onder de voeten van zijn personages zomaar in één keer weg en laat ze aan hun lot over.
Langzaam maar zeker leren de Mandibles zichzelf en elkaar beter kennen. Ze leren te overleven in de storm van verwoesting die hun oude, vertrouwde leventjes omver heeft geblazen.

Door de hoofdpersonages eerst in hun dagelijkse leven te tonen en ze daarna genadeloos in het diepe te gooien, begin je je als lezer zelf ook af te vragen: wat zou ik doen?
Deze gedachte wordt nog eens versterkt door het uiterst geloofwaardige plot. Het is namelijk niet ondenkbaar dat de dollar, die tot nu toe altijd staande is gebleven door het grote vertrouwen dat consumenten op deze geldeenheid stellen, op een dag valt. En wat dan? Zullen wij die economische ramp wel overleven?

Het is overduidelijk dat Shriver kennis van zaken heeft. Ze schetst een economie die erg veel weg heeft van de onze en werpt deze “financiële dominostenen” één voor één omver. Als lezer zie je niet alleen de gevolgen van een financiële crisis, je wordt ook op de hoogte gesteld van de oorzaken. Alle losse puzzelstukjes passen precies in elkaar en zo schetst Shriver een levensecht scenario van de ondergang van de Amerikaanse economie.

Juist omdat het boek zo perfect in elkaar zit, kan het voor de lezer met weinig verstand van (economische) zaken af en toe wel lastig zijn om precies te begrijpen wat er aan de hand is. Als lezer wordt je verondersteld bekend te zijn met begrippen als “kapitaalbeperking”, “monetariseren” en “kwantitatieve versoepeling”.
Hoewel je, zelfs zonder enige economische kennis, als lezer al snel zult merken dat de Amerikaanse economie op de rand van de afgrond staat, blijft het voor een leek af en toe toch lastig om door de ingewikkelde redeneringen van Lowell en de betogen van grootvader Douglas heen te ploeteren.

Toch is De Mandibles ook voor niet-economen de moeite meer dan waard. Shriver heeft tijdens het schrijven op alle kleinste details gelet om een zo overtuigend mogelijke wereld neer te zetten. Zo gebruiken de inwoners van Amerika allemaal een “fleXface” om met elkaar te kunnen communiceren en noemen jongeren elkaar een “boemerpoeperd” wanneer ze boos zijn.
Alles in het boek, van de economie tot de sociale omgangsvormen en van de technologische snufjes tot de setting van het verhaal, lijkt te kloppen.

 

Al met al is De Mandibles een boek waar je u tegen kunt zeggen. Shriver weet dankzij haar vakkundigheid en inlevingsvermogen een verhaal te creëren dat zowel beangstigend als indrukwekkend is. Shriver neemt je mee naar een toekomst die toch niet zo’n “ver-van-mijn-bed-show” is als je misschien zou denken.

 Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een ongewoon huwelijk gaat over Roy en Celestial, ze zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zij zijn een Afro-Amerikaans stel. Ze timmeren...

 • De onschuld zelve – Amy Lloyd
  May 24, 2019

  De Onschuld Zelve is geschreven door Amy Lloyd en vertelt het verhaal van Sam en Dennis. Dennis Danson is het onderwerp...

 • Skydancer – Lotte Kok
  April 24, 2019

  Oscar woont in het stadje Dingle met nog 74 andere inwoners. Op een dag komt Agnes met haar moeder in Dingle wonen en iedereen...

 • De ondergrondse rivier – Martha Conway
  January 25, 2019
  Martha Conway groeide op in een groot gezin in Ohio. Nu doceert ze creatief schrijven aan de Stanford University. Eerdere romans, waaronder Thieving Forest...
 • Lean on Pete – Willy Vlautin
  November 26, 2018
  Het verhaal volgt de vijftienjarige Charley Thompson, die samen met zijn vader vertrokken is naar de stad Portland in Oregon. Zijn vader is altijd weg,...
 • -->  Comments Closed