De voltooiing – David Baldacci

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  October 24, 2016  |  Geen reacties


October 24, 2016


In De Voltooiing van David Baldacci maken we kennis met Vega Jane, een inwoner van het Bitterbos. De wereld waarin ze leeft is duidelijk en strikt; iedereen heeft zijn eigen taak, kent zijn plek en stelt geen vragen. Maar als Quentin Hermes, de mentor van Vega Jane, plotseling verdwijnt, belandt Vega in een wervelstorm van geheimen. De machthebbers van het Bitterbos lijken te weten wat er met Quentin gebeurd is, maar houden het angstvallig verborgen voor de inwoners. Vega Jane gaat, met gevaar voor eigen leven, op zoek naar de waarheid over het Bitterbos, haar familie en Quentin Hermes.

Een young-adult boek is iets anders dan we van David Baldacci gewend zijn. Ieder die het boek blind koopt, omdat ze de thrillers van Baldacci geweldig vinden, kunnen nog wel eens teleurgesteld worden. De schrijver is met dit boek namelijk op zoek naar een geheel nieuwe doelgroep, maar de vraag is of hij niet beter bij zijn gebruikelijke genre kan blijven.

Originaliteit
In het young-adult fantasy genre is het ontzettend moeilijk om origineel te blijven. Jongeren worden doodgegooid met nieuwe verhalen die volgens de kaften doen denken aan “The Hunger Games” of “Harry Potter”. Zo ook dit boek. Waar veel van deze boeken tegenvallen qua verhaal, haalt Baldacci een dikke 8 voor originaliteit. Jonge vrouwen kunnen wel een voorbeeld als Vega Jane gebruiken en de nieuw gecreëerde wereld heeft een spannende sfeer die we nog niet eerder hebben gezien. Dat verdient op zichzelf al een chapeau.

Gekke termen
Helaas draaide Baldacci tijdens het schrijven een beetje door in zijn originaliteit. Ondanks dat zijn schrijfstijl vlot leest, remt hij de lezer af met allerlei nieuwe termen waarmee hij waarschijnlijk de wereld wat meer diepgang wilde geven. Dat werkt helaas averechts en je wordt als lezer doodgegooid met termen die je niet begrijpt. Secondes worden flinters, jaren worden anni en dat is pas het begin. Als lezer moet je af en toe stoppen om termen te vertalen en dat haalt je ook meteen uit de spanning van het boek.

Boek voor op vakantie
Ondanks dat de nieuwe termen je af en toe uit de flow van het lezen halen, blijft het verhaal an sich spannend en origineel. Het is dan wel niet persé een must-have, zoals bijvoorbeeld “The Hunger Games”, maar zeker een fijn boek om te lezen op vakantie of om te lezen op een regenachtige herfstdag. Kortom, David Baldacci hoeft zich zeker niet alleen tot het thrillergenre te beperken.

 

De Voltooiing / David Baldacci / Bruna Uitgevers, A.W. / 408 pagina’s / ISBN: 978 940 050 5179Bijdrage van:


Ik lees alles, van Tolkien tot Cornelisse en van Dahl tot Záfon. Urenlang varen over de woorden en zinnen van schrijvers is het fijnste wat er is. Dat is de reden waarom ik De Leesfabriek zo leuk vind. Je krijgt de vrijheid om briljante boeken te lezen die je zelf misschien nooit uit de kast gepakt zou hebben. En daardoor wordt je leesgedrag alleen maar extra gestimuleerd.

Odessa keert na een lange tocht eindelijk terug naar haar geliefde stad Scribopolis. Helaas blijft er weinig over van de stad...

 • De kleine Odessa: De val van Scribopolis boek 1 – Peter Van Olmen
  April 12, 2019

  Mabarak is het geheim van de Aquila’s op het spoor en om de geliefde stad Scribopolis van de ondergang te redden, moet Odesa...

 • De kleine Odessa: Het geheim van Lode A. – Peter Van Olmen
  April 10, 2019

  Ondertussen woont Odessa al een tijdje in het prachtige Scribopolis en neemt ze deel aan de lessen. Ze heeft het er erg naar haar...

 • De kleine Odessa – Peter Van Olmen
  April 8, 2019

  Odessa is twaalf jaar en mag van haar moeder niet buiten de veilige muren van hun huis komen. Maar ’s nachts, wanneer haar moeder...

 • Everless – Sara Holland
  April 5, 2019
  Hoewel de naam van de schrijfster haast niet Nederlandser kon, is Sara Holland een Amerikaanse schrijfster. Everless is deel 1 van de Everless...
 • -->  Comments Closed