Ik geef je de zon – Jandy Nelson

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  December 29, 2016  |  Geen reacties


December 29, 2016


Via Blossom Books zag ik vrij snel na uitkomst van dit boek een berichtje met de zin: “Maak kennis met je nieuwe lievelingsboek”. Mijn nieuwsgierigheid won van mijn desinteresse en afgelopen zomer las ik het boek ‘Ik geef je de zon’. Met dit boek zit je af en toe in een tweestrijd: je wilt verder lezen, omdat je wilt weten hoe het afloopt, aan de andere kant wil je het soms even wegleggen, omdat het nog niet afgelopen mag zijn. Het boek is samen te vatten in één woord: wauw.

Ik geef je de zon gaat over Noah en Jude, een onafscheidelijke tweeling tot een gebeurtenis hen uit elkaar trekt. Een tweeling, maar toch ook het tegenovergestelde van elkaar.
Het verhaal van Noah lezen we op het moment dat hij 13 jaar is, het verhaal van Jude als zij 16 jaar is. Beide hebben ze hun eigen verhaal, maar dit is niet compleet. Om beurten lees je een deel van hun verhaal, maar toch missen er gebeurtenissen, namelijk die van de afgelopen 3 jaar. Op elk hun eigen manier gaan ze op zoek, komen zij elkaar weer tegen?

Voordat ik het boek las verwachtte ik dat het een mooi en meeslepend boek zou zijn en dit is zeker uitgekomen. Nelson schrijft op zo’n manier dat je niet meer kunt stoppen met lezen. De manier waarop het verhaal in elkaar steekt en de manier van haar perfecte schrijven, heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het was zoveel beter dan ik had gedacht en hoe meer ik erover nadenk, hoe bijzonderder het boek wordt. Nelson beschrijft gevoelens alsof je het zelf meemaakt, de pijn, de verwarring, de liefde en de vreugde, alsof je zelf onderdeel bent van het verhaal. De manier hoe personen samenkomen in het boek is mooi beschreven, ik had het niet aan zien komen.

Dit is het boek wat ik zou willen herlezen, zoveel mooie stukken, prachtig om te zien hoe Noah en Jude op zoek gaan naar elkaar. Dit is een boek wat iedere veellezer op de boekenplank moet hebben staan. Blossom Books had gelijk: hier is mijn nieuwe lievelingsboek. Die van jou ook?

Mijn naam is Irene Bregman en ik ben 20 jaar. Wonend/werkend in Woerden en studerend in Amersfoort op de Hogeschool Utrecht, de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Lezen is iets wat ik al mijn hele leven doe en het is niet meer weg te denken. Ik ben een veellezer van allerlei soorten genres, van thriller tot romantisch en YA. Daarnaast lees ik voor de basisschoolbibliotheek waar mijn moeder actief is regelmatig kinderboeken. 

Ik geef je de zon/Jandy Nelson/vertaling Aimeé Warmerdam/Blossom Books/2015/364 blz./ISBN: 9789020679779

 Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!
Comments Closed