De onderkant van sneeuw – Ilse Ruijters

Geplaatst door:     Tags:  , ,     Datum geplaatst:  January 3, 2017  |  Geen reacties


January 3, 2017


Het lijkt mij verschrikkelijk om als persoon een kind aan te rijden met als gevolg dat het overlijdt. Het gebeurd Irene Visser in ‘De onderkant van sneeuw’. Na een ongelukkig verkeersongeval met als gevolg de dood van een 3-jarig meisje verhuist Irene naar een ander dorp, om opnieuw te beginnen. Het verleden laat haar niet met rust, zeker niet als zij een bedreiging ontvangt met daarin de tekst dat ze voor het einde van het jaar zal weten hoe het is om een dochter te verliezen. De gevolgen voor Irene zijn groot, ze begint aan zichzelf te twijfelen en verwijderd zich steeds meer van haar gezin. Irene is vastberaden om alles op alles te zetten om haar dochtertje te beschermen voor het gevaar.

Het mooie aan dit boek vind ik dat het in de ik-vorm is geschreven. Hierdoor had ik het idee dat ik in de huid van Irene kroop en haar gevoelens werkelijk kon voelen. Je leest hoe Irene worstelt met haar schuldgevoel en haar pijn.
De schrijfstijl van Ilse Ruijters vond ik ook erg prettig, het leest vlot, ondanks het thema met psychologische aspecten erin verwerkt. Als je denkt het hoofdstuk even uit te lezen om vervolgens wat anders te gaan doen, dat gaat je niet lukken. Aan het einde van een hoofdstuk wordt je nieuwsgierig gemaakt waardoor je het boek niet weg kunt leggen.

Dit boek laat zien wat een traumatische ervaring met iemand kan doen. We weten bijna allemaal hoe verschrikkelijk het is om iemand te verliezen, maar niet alleen voor de nabestaanden is dit erg, in dit geval kampt ook Irene met problemen. De innerlijke strijd die Irene voert met zichzelf wordt steengoed neergezet met een zeer goed in elkaar gezet plot.

Het verhaal greep mij vast totdat ik wist hoe de vork in de steel stak. Ik werd zo erg in het verhaal gezogen, dat ik niet na kon denken over het plot, hierdoor zag ik het niet aankomen: het was verpletterend. Wanneer ik dacht dat er iets zou gaan gebeuren, nam het verhaal weer een heel andere wending, zoals hoort in een thriller.

Mijn naam is Irene Bregman en ik ben 20 jaar. Wonend/werkend in Woerden en studerend in Amersfoort op de Hogeschool Utrecht, de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Lezen is iets wat ik al mijn hele leven doe en het is niet meer weg te denken. Ik ben een veellezer van allerlei soorten genres, van thriller tot romantisch en YA. Daarnaast lees ik voor de basisschoolbibliotheek waar mijn moeder actief is regelmatig kinderboeken. 

De onderkant van sneeuw/Ilse Ruijters/The House of Books/2014/303 blz./ISBN:9789048822072Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Sinds Hartley Easton heeft ontmoet, staat haar leven op zijn kop. Easton is onweerstaanbaar, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk....

 • De dag van Eden – Liz Flanagan
  April 17, 2019
  De dag van Eden gaat over twee vriendinnen genaamd Eden en Jess. Ze zijn al heel lang vriendinnen en delen alles met elkaar. Toen Jess het moeilijk had,...
 • Soms lieg ik – Alice Feeney
  December 7, 2018
  Er zijn drie dingen die je over me moet weten:
  1. Ik lig in coma
  2. Mijn man houdt niet meer van me
  3. ...
  4. Het ongelukproject – Julie Buxbaum
   September 14, 2018
   David houdt van feiten, getallen en zijn notitieboekje en zit al 622 dagen alleen in de pauze. Kit daarentegen heeft genoeg vrienden om mee op te trekken,...
  5. Blindelings – Kris Van Steenberge
   November 15, 2016
   Zomer aan de kust. In een appartement met uitzicht op zee zit een man. Zijn gezicht is naar de deur gekeerd. Hij wacht, met een pistool in zijn schoot. In Blindelings raken...
  6. -->   Comments Closed