Decadenza – Pino Corrias

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  January 11, 2017  |  Geen reacties


January 11, 2017


Wauw, wat een boek! Drama, flair, intrigerende personages, misleiding, decadentie, intimidatie en een klein filmwereldje waarin gevleid en geglimlacht wordt, terwijl ondertussen de messen geslepen worden. Melodramatisch? Dat zeker, en toegegeven soms iets te veel, maar door de verhaallijn en de personages is het Corrias vergeven.

Grootste speler in deze roman is Oscar Martello, een megalomane regisseur die zwaar onsympathiek is én dit consequent blijft. Niks ruwe bolster, blanke pit. Oscar manipuleert, misleid en gebruikt iedereen om hem heen zonder ook maar een moment last van zijn geweten te hebben. Zo ook Andrea, scenarioschrijver en vriend van Oscar. Alhoewel die loyaliteit wel voornamelijk van één kant komt.
Wanneer een film van Oscar een flop dreigt te worden, neemt hij het rigoreuze besluit om Andrea en Jaracanda, hoofdrolspeelster in de film, te laten verdwijnen. Niets zo goed voor de publiciteit immers als een mogelijk drama. Andrea en Jaracanda, die in het complot zitten, duiken samen onder. Tijdens hun zogenaamde verdwijning doet Jaracanda een boekje open over Oscar, die ze nog van vroeger kent. Andrea, die uiteraard weet hoe Oscar is, begint te twijfelen aan zijn vriendschap met de regisseur. Helemaal wanneer Jaracanda verdwijnt vanuit hun schuilplaats.

Het meest aansprekend van deze roman zijn de personages. Ondanks dat ze onsympathiek, soms ruggengraatloos en vooral op eigen gewin uit zijn, grijpen en intrigeren ze je. Je wilt meer over deze mensen weten en daarin komt Corrias je zeker tegemoet.  Waardoor elk personage in het verhaal staat, ook als ze maar een kleine rol spelen.
De filmwereld wordt genadeloos neergezet en je kan alleen maar hopen dat Corrias overdrijft, ook al is al het drama wel smullen. Eigenlijk is deze roman het best weer te geven door een quote van de schrijver:

Film is heel wat onschuldiger dan het leven. Ook als het leven een onschuldig etentje onder vrienden is.

Dat is een quote om goed over na te denken. Het lijkt heel eenvoudig geschreven, maar er gaat een wereld aan betekenis achter schuil: hoezo is een etentje onder vrienden niet onschuldig?

Je kunt goed merken dat Corrias naast schrijver en journalist zelf een scenarioschrijver is. Zijn beschrijvingen van plaatsen, mensen en gebeurtenissen zijn gedetailleerd. Ik zag alles zó voor me en hoop van harte dat dit boek zijn weg naar het witte doek zal vinden.

Het einde van de roman heeft me zeer verrast, ook al ga ik hier niet vertellen waarom (geen spoilers). Een mooi eind en realistisch. Het liet mij achter met een ‘jij duivel’ gevoel en een glimlach.

Decadenza/Pino Corrias/vertaling Carolien Steenbergen/Xander Uitgevers/2016/280 blz./ISBN: 9789401605922Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Al langere tijd ben ik fan van de romans van Christophe Vekeman. Een jaar of wat geleden zag ik hem optreden met de Night Writers...

 • De Mitford moorden – Jessica Fellows
  October 7, 2019

  Engeland, 1920. Florence Nightingale Shores neemt de trein naar de kust, maar stapt er nooit meer van af. De politie ontdekt dat de oorlogsverpleegster...

 • Icarië – Uwe Timm
  July 31, 2019

  Het is april 1945. Het einde van de Tweede Wereldoorlog is een feit en de platgebombardeerde Duitse steden moeten stilaan weer...

 • Verlangen – Erin Watt
  June 28, 2019
  Verlangen is het vierde deel in de verslavende serie over de familie Royal. Terwijl in de eerste drie delen we het verhaal volgen van Ella Harper...
 • De jongen en de zee – Denis Thériault
  March 22, 2019
  Twee jongens met een tragisch verhaal: de ene verliest zijn vader, de ander zijn moeder. Hoe wordt met zo’n verlies omgegaan door jonge tieners? Denis...
 • -->  Comments Closed