One – Sarah Crossan

Geplaatst door:     Tags:  , , , ,     Datum geplaatst:  January 26, 2017  |  Geen reacties


January 26, 2017


‘Een’ van Sarah Crossan vertelt het verhaal van Grace en Tippi – een Siamese tweeling die zich het leven niet anders zouden kunnen voorstellen dan als iets wat ze ‘samen’ doen. Ze hebben er altijd voor gekozen om hun leven privé te houden, en blijven het liefst van al het gestaar weg. Als de medische kosten blijven oplopen en er geen geld meer is voor thuisscholing, moeten ze er toch aan geloven: ze gaan naar een echte middelbare school. De middelbare school is voor de meeste tieners al niet de favoriete plek, maar voor een Siamese tweeling brengt het veel extra gedoe met zich mee.

Het bestaan van Grace en Tippi is al zestien jaar een wonder, maar aan elk wonder komt z’n einde. Grace en Tippi staan voor een onmogelijke keuze en een onvoorspelbaar resultaat.

Sarah Crossan’s ‘Een’ is in z’n geheel geschreven in versvorm, wat ervoor zorgt dat je snel door het verhaal heen gaat. Daarnaast maakt de gelimiteerde vertel vorm het verhaal veel persoonlijker en focust het alleen op de gebeurtenissen die er écht toe doen voor de bevordering van het verhaal.

‘Een’ is een ontroerend verhaal, niet alleen over twee zussen die een lichaam en een leven delen, maar ook over de gevolgen voor de rest van de familie. Veel (young adult) boeken die als contemporary worden gepresenteerd volgen vaak alleen de hoofdpersoon en de belangrijkste bijrollen. Maar ‘Een’ brengt ook focus op wat de omstandigheden met de rest van het gezin doen; de jongere zus van Grace en Tippi heeft haar eigen lichaamsproblemen, en de werkeloze vader heeft zijn eigen manier van omgaan met tegenslagen.

Het aangrijpende verhaal en de unieke vertelvorm maakt dit boek een aanrader, voor zowel jong als oud.  ‘Een’ gaat over leren leven, keuzes maken en de onvoorwaardelijke verbondenheid die kan ontstaan tussen mensen.

Een/Sarah Crossan/Vertaling Sabine Mutsaers/PEPPER Books/2016/240 blz./ISBN: 9789020608410. .

Engelse versie:
One/Sarah Crossan/Greenwillow Books/2015/388 blz/ISBN: 978-0-06-211875-2Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

“Ik voelde me gevangen, een dolend schaap, hoe vrij het zich ook bewoog en waarheen het ook liep, alle wegen en paden kwamen...

 • De regen is warm – Joke Benoot
  March 27, 2020

  Chloë (16) zwijgt al bijna een jaar. Elias (half 11) baant zich een weg met zijn fiets door een modderig bestaan. Ana (66) vlecht...

 • De verdwenen stad – Camilla Sten
  March 25, 2020

  ‘Hoor je dat?’ Vroeg hij. […] ‘Wat moet ik horen?’ […] ‘Niets’, zei Gustaf. Door de nadrukkelijke toon in zijn...

 • De dag die nooit komt – Oliver Reps
  March 18, 2020

  In een lange slapeloze nacht overdenkt de zeventienjarige filmfanaat Elias de gebeurtenissen die hem in de situatie hebben gebracht...

 • In mijn hoofd – Sharon M. Draper
  March 16, 2020

  In mijn hoofd gaat over de tienjarige Melody. Melody heeft een fotografisch geheugen en houdt ontzettend veel van woorden en zinnen,...

 • -->  Comments Closed