De greppel – Herman Koch

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  February 21, 2017  |  Geen reacties


February 21, 2017


De hoofdpersoon van de nieuwe roman van Herman Koch is de burgemeester van Amsterdam, Robert Walter. Hij is een blanke man van middelbare leeftijd met een buitenlandse vrouw en een puberdochter. De nationaliteit van zijn vrouw weigert hij te noemen, dat zou alleen maar vooroordelen opleveren bij de lezer. Vanuit het ik-perspectief verteld de burgemeester achteraf zijn verhaal.

Dit is typisch een van die boeken waarbij je niet de flaptekst of achterkant moet lezen. Dit geeft dusdanig veel weg dat de eerste helft van het boek nauwelijks meer een interessant plot heeft. Aan de ene kant is dit niet heel erg, het gaat vooral over de manier waarop Robert met de gebeurtenissen omgaat, aan de andere kant is het toch erg jammer als bepaalde wendingen geen verassing meer zijn.

Aan het begin van het verhaal is Robert een zelfverzekerd en succesvol man, wiens zelfvertrouwen grotendeels uit zijn ambt als burgemeester en zijn ontmoetingen met wereldleiders lijkt te komen. Dit blijkt echter maar schijn te zijn als hij aan het begin van het boek zijn vrouw ziet lachen met een in zijn ogen saaie ambtenaar en meteen het ergste vermoed. Al snel wordt duidelijk hoe onzeker Robert werkelijk is, maar ook hoeveel vooroordelen hij heeft en hoe overtuigd hij is van zijn gelijk.

Aan de hand van meerdere gebeurtenissen, waarbij Koch actuele thema’s aansnijd, wordt Robert langzaam aan onzekerder en wantrouwiger, maar vooral ook onstabieler. Dit wordt uitgewerkt op een manier die Koch vaker gebruikt; veel korte en duidelijke zinnen waarin de gedachtes, herinneringen en overdenkingen van de hoofdpersoon duidelijk naar voren komen. De schrijfstijl en uitwerking is dan ook zeer vergelijkbaar met zijn eerdere werk “Het Diner”.

Ook qua opbouw en ontwikkeling van de hoofdpersoon zijn de overeenkomsten tussen dit boek en “Het Diner” niet te ontkennen. Dit is dan ook zeker een aanrader voor iedereen die “Het Diner” een goed boek vond en graag meer boeken wil lezen in dezelfde stijl. Herman Koch heeft duidelijk een succesformule gevonden die iedere keer weer boeit. Het boek brengt echter niks nieuws op tafel, wat toch een klein beetje jammer is.

Deze recensie is geschreven door Sara Everhart, 18 jaar, scholier van het Canisius College in Assen.

De greppel / Herman Koch / Uitgeverij Ambo|Anthos / 2016 / 230 pag. / ISBN 9789026332296Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!
Comments Closed