De sprookjesverteller – Antonia Michaelis

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  March 23, 2017  |  Geen reacties


March 23, 2017


Een gitzwart sprookje

Er was eens, nog niet zo heel lang geleden, een zeventienjarig meisje: Anna. Op een dag vindt ze een pop die haar leven doet veranderen. Het lijkt het begin van een romantisch sprookje. Echter, het is het begin van De sprookjesverteller van Antonia Michaelis. Het is het begin van een gitzwart sprookje.

Geheel vernieuwend lijkt Michaelis in de eerste instantie niet. Anna, het meisje in kwestie, komt er al snel achter dat de pop van het zusje (Micha) van Abel Tannatek is. Abel staat bekend als de ‘Poolse straatventer’; een drugsdealer. Anna wordt op slag verliefd op de jongen. Als een ware spion probeert ze meer over zijn leven te weten te komen met het ware ‘ik-heb-begrip-voor-de-Poolse-straatventer-en-zal-daardoor-een-beter-mens-worden’-project. Ze volgt Abel en z’n zusje Micha en ontdekt wie deze Abel – de sprookjesverteller – echt is: ‘Pas later, veel later, zou Anna begrijpen dat dit sprookje dodelijk was.’

Zeker niet vernieuwend is daarbij het levensverhaal van Abel. Hij blijkt al snel een jongen te zijn met een zeer ingewikkeld en gevaarlijk leven. Zijn moeder, en dus ook de moeder van Micha, is vertrokken en de twee vaders van de jongeren zijn niet meer in beeld. Abel zorgt voor zijn kleine zusje, probeert zijn examen te halen en verdient op allerlei manieren beetjes geld. Met de jeugdzorg op zijn nek probeert hij 13 maart te halen; het moment waarop hij achttien is en voor zijn zusje mag zorgen. Om het leven voor Micha dragelijker te maken én om haar te waarschuwen voor de maatschappij vertelt hij haar het sprookje over de klippenkoningin en de zeeleeuw.

Hoewel het verhaal op zichzelf niet geheel bijzonder is, heeft Michaelis het concept bijzonder goed ingevuld. Ze combineert een sprookjesverhaal, met een realistisch verhaal waarbij ze romantiek en thrillerelementen samen laat gaan. Langzaam creëert ze een emotionele, met suspense vervlochten, reis. Met een pakkende schrijfstijl sleurt ze de lezer mee in het verhaal en plaatst ze hem zijlings naast Anna. Ze siert het werkelijke verhaal met prachtige boodschappen, ‘Je kunt dingen niet zomaar veranderen. Arm blijft arm en rijk blijft rijk, en zíj komen elkaar nooit tegen,’ en schrijft zo beeldend dat iedereen het begrijpt: ‘Probeert het te begrijpen. Er zijn te veel doornen op het eiland van de rozenmensen.’

Met wending naar wending, soms wat clichématig, houdt Michaelis het verhaal aantrekkelijk en bijzonder. Goed gekozen daarbij zijn de wisselingen in het perspectief. Op diverse plaatsen laat ze een mysterieuze spreker aan het woord, waardoor ze extra suspense creëert. Op andere plaatsen doorbreekt ze Anna’s verhaal met het sprookje; een vlucht uit de werkelijkheid en tevens een waarschuwing voor de maatschappij met al haar gevaren. Het sprookje lijkt symbool te staan voor het leven van Abel en Micha, en fungeert tegelijkertijd als een soort beschermingsmechanisme: het is voor Abel dé manier om Micha te leren over de gevaren van het leven.

Met een prachtig en zeer emotioneel slot rondt Michaelis haar sprookje af. Haar slot laat zien dat elk verhaalgegeven van belang is geweest en dat elke letter in het sprookje een aanwijzing kon zijn. Het sprookje in De sprookjesverteller blijkt zwart, met hier en daar een roze randje. Het emotioneert, choqueert en doet bij vlagen denken aan Waar het licht is : ‘‘Op dertien maart…’ begon Anna. ‘Die dag bereiken we het vasteland,’ zei Abel en glimlachte.’

Antonia Michaelis / De sprookjesverteller / Vertaling Merel de Vink / Uitgeverij Lemniscaat / Rotterdam / 366 blz. / ISBN: 9789047704355Bijdrage van:


Ha boekenwurmen! Ik ben Marloes Otten en ik ben docente Nederlands. Inmiddels geef ik al een aantal jaar les op een middelbare school in Drenthe. Daar geef ik Nederlands aan de leerlingen in de onderbouw van mavo, havo en vwo. In mijn vrije tijd – en ook voor mijn werk – lees ik heel veel boeken. Van literatuur tot YA-boeken, van thrillers tot een enkele chicklit: alles komt langs! Je kunt mij dan ook niet blijer maken dan met een mooi boek  Dus: van Charles Lewinsky tot Herman Brusselmans en van Dimitri Verhulst tot Cis Meijer; bijna elke schrijver kan mij blij maken met een boek

Een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die niet bestaat. Het klinkt allemaal als het begin van een film in de bioscoop,...

 • Clean – Juno Dawson
  August 28, 2019

  Afkicken is afzien. Dat is de zin die boven op de cover gedrukt staat. Dit geeft heel kort weer waarover het boek gaat.

  Expat Exit is geschreven door Patricia Snel en vertelt het verhaal van Elisa van Egmond die samen met haar elfjarige...

 • In dromen lieg je niet – Malin Persson Giolito
  January 2, 2019
  Scandinavische thrillers vallen me altijd meteen op bij boekhandels en, zoals in dit geval, op de recensielijst van De Leesfabriek. Een thriller over een high...
 • Wie niet weg is – A.J. Arlidge
  March 12, 2018
  Lekker gruwelen in de vrouwengevangenis Wellicht is M.J. Arlidge zo populair vanwege het feit dat zijn boeken lezen als een trein. Of komt het door...
 • -->  Comments Closed