Selfie – Kaat De Kock

Geplaatst door:     Tags:  , ,     Datum geplaatst:  March 17, 2017  |  Geen reacties


March 17, 2017


Eigenlijk ben ik nog steeds verbaasd over het feit dat dit boek mijn aandacht heeft weten te trekken. De omslag en titel van het boek geven namelijk duidelijk aan dat het gaat om een verhaal waarbij de gevaren van social media centraal zullen staan. Ik ben nooit zo geïnteresseerd geweest in dit soort real-life stories. Verhalen van auteurs als Carry Slee of Francine Oomen over gescheiden ouders, drama met vriendjes, drugs, etc. heb ik weinig gelezen en degenen die ik heb gelezen vond ik saai. Het fantasy ­genre spreekt mij nou eenmaal veel meer aan omdat ik me volledig kan verliezen in magische, betoverende werelden waar de personages spannende avonturen beleven. Desondanks, toen ik de achterkant van Selfie had gelezen, besloot ik om de gok te wagen en te kijken of mijn mening over het real-life genre door de jaren heen misschien zou kunnen zijn veranderd.

Als lezer ervaar je het verhaal vanuit Lindes perspectief, de hoofdpersonage van het verhaal. Linde is zestien jaar oud, haar ouders zijn gescheiden en haar beste vriendin is Julie, een klasgenoot van school met wie ze alles, maar dan ook alles, deelt. Het boek geeft een kijkje in haar leven waarin (fantasieën over) vriendjes, de relatie met haar beste vriendin en haar omgang met de afwezigheid van haar vader een belangrijke rol spelen. Zoals de titel suggereert speelt ook de social media een rol in het leven van Linde, een rol die erg vervelend voor Linde zal uitpakken..

Tegen mijn verwachtingen in is Selfie mij ontzettend goed bevallen. Tja, het is een beetje cliché en de puberhormonen spatten van de pagina’s, maar dat was eigenlijk best wel leuk. De Kock schrijft lekker vlot en zoals op de achterkant van het boek al wordt aangegeven, is het zowel een spannend als grappig verhaal. Ik kon me als lezer gewoon heerlijk in Linde verplaatsen. Haar onzekerheden en gevoelens wat betreft jongens, maar ook wat betreft haar omgang met andere mensen, waren heel herkenbaar. Ze is wel echt het perfecte voorbeeld van een drama queen, maar welk meisje kan zeggen dat ze dat op die leeftijd niet ook af en toe is geweest? Het verhaal is redelijk voorspelbaar, ik heb dit echter niet als storend ervaren. Het gaat vooral om de groei die Linde meemaakt en de dingen die ze leert van haar fouten, dingen die elke tiener zal moeten leren.

Kortom, ik heb ervan genoten. Ik kan niet zeggen dat ik nu ineens een enorme fan ben van het genre, maar Selfie heeft wel degelijk een hernieuwde, positieve draai gegeven aan mijn kijk op het genre. De gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op en bovendien telt het boek nog geen 150 pagina’s. Het is dan ook het perfecte meidenboek voor tussendoor als je even toe bent aan een kort, luchtig, romantisch verhaal met een duidelijke boodschap.

Deze recensie is geschreven door Christa Laurens, 18 jaar, eerstejaars studente Antieke Wijsbegeerte, Universiteit Leiden

Selfie/Kaat De Kock/Uitgeverij Clavis B.V.B.A./2017/142 blz./ISBN 9789044827620Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Terwijl ik eigenlijk niet zo’n fan was van Cel 7, het eerste deel van deze serie, vond ik Dag 7 verrassend....

 • Social Creature – Tara Isabella Burton
  September 17, 2018
  Louise is normaal. Ze krijgt met moeite genoeg geld bij elkaar om haar huur te betalen in New York, werkt als barista en geeft bijles om genoeg te verdienen....
 • Misschien wel niet – Jannah Loontjes
  May 8, 2015
  Jannah Loontjens heeft met haar nieuwste boek Misschien wel niet als voornaamste doel het leven van een jonge, hedendaagse vrouw te schetsen....
 • Two Boys Kissing – David Levithan
  December 30, 2014
  Two Boys Kissing wordt verteld vanuit het perspectief van de generatie mannen die is overleden aan aids. Zij observeren als het ware de generatie...
 • Blind verleden – Ursula Poznanski
  July 22, 2014
  Het boek Blind Verleden is het tweede deel in de serie van Ursula Poznanski over politierechercheur Beatrice Kaspary. Op een camping worden...
 • -->  Comments Closed