Phobos – Victor Dixen

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  June 12, 2017  |  Geen reacties


June 12, 2017


Zes meisjes
Zes jongens
Zes minuten om elkaar te leren kennen
De eeuwigheid om van elkaar te houden 

Léonor, een achttienjarige Française die opgroeide in een tehuis voor wezen, is één van de twaalf geselecteerde kandidaten voor de ruimtemissie naar Mars. De directie van Genesis, de organisatie die instaat voor de selectie van de kandidaten en uitvoering van de missie, voorziet een grote tv-show om alle kijkers op aarde te laten meegenieten van de datesessies tussen de meisjes en de jongens en de huwelijken die op deze manier tot stand komen. Het is de bedoeling dat ze allemaal hun grote liefde vinden en instaan voor de eerste menselijke kolonie op Mars. Léonor droomt ervan verliefd te worden en aan haar nieuwe leven te kunnen beginnen op de rode planeet. Maar wanneer er duistere geheimen komen bovendrijven, verandert haar droom in een duistere nachtmerrie. En de kandidaten zijn niet de enigen met een geheim…

Victor Dixen won al verschillende Franse prijzen met zijn boeken, ook met Phobos. Op dit moment is deze reeks enkel te verkrijgen in het Frans, het Pools en het Nederlands, maar er wordt hard gewerkt aan een Engelse versie. In maart verscheen dan eindelijk deel 2 in deze geweldige reeks in het Nederlands.

Hoewel ik meestal twijfelend begin aan een sciencefiction verhaal, was dat deze keer niet het geval. Ik wist dat ik vanaf de eerste seconde zou genieten. Dixen schetst met Léonor een ijzersterk hoofdpersonage dat zowel heel onzeker is als een echte doorbijter en een vechter. De andere personages vormen een geschikte aanvulling. Ze weerspiegelen de maatschappij in zekere zin: ze zijn allemaal heel erg verschillend, maar proberen in de kleine ruimtecabine zo goed mogelijk samen te leven. Dat leidt soms tot zeer ongemakkelijke situaties en enkele confrontaties, maar vormt voor de lezer keer op keer een zeer herkenbare situatie. Hierdoor zit je onmiddellijk in het verhaal en laat het je geen seconde los.

Deel één eindigt naar mijn gevoel met een gigantische cliffhanger en ik ben heel blij dat deel twee hier naast mij ligt om meteen verder te kunnen lezen! Uiteraard is Léonor mijn favoriete personage: hoe zij vecht, tegen de rest maar ook met zichzelf, is zeer boeiend om te volgen en ze maakt doorheen het verhaal een grote transformatie door waardoor het blijft boeien. Ook de geheimen die laagje per laagje boven komen drijven, zorgen voor een aanhoudende spanning die de lezer tot op het puntje van zijn stoel drijven.

Phobos is een miniatuurversie van de realiteit: mensen met macht, die strijden om het geld. Hun pionnen zijn jongeren, die met een belofte op een betere toekomst de ruimte worden ingestuurd en elk op hun manier op zoek gaan naar ware liefde. Een ideaal boek voor iedereen die houdt van een mysterieuze Young Adult die zich afspeelt in de ruimte, met een vleugje romantiek, maar vooral nagelbijtende spanning. Ik begin meteen in deel twee!

 

Phobos / Victor Dixen / Vertaald door Robbin Besselink / 2016 / Uitgeverij Q / 398 blz. / ISBN 9789021403403Bijdrage van:


Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.

Aan het einde van Opal zagen we hoe Katy gevangen werd genomen door Daedalus. Eenmaal daarbinnen wordt ze onderworpen...

 • De kleine Odessa: De val van Scribopolis boek 1 – Peter Van Olmen
  April 12, 2019

  Mabarak is het geheim van de Aquila’s op het spoor en om de geliefde stad Scribopolis van de ondergang te redden, moet Odesa...

 • De kleine Odessa: Het geheim van Lode A. – Peter Van Olmen
  April 10, 2019

  Ondertussen woont Odessa al een tijdje in het prachtige Scribopolis en neemt ze deel aan de lessen. Ze heeft het er erg naar haar...

 • De kleine Odessa – Peter Van Olmen
  April 8, 2019

  Odessa is twaalf jaar en mag van haar moeder niet buiten de veilige muren van hun huis komen. Maar ’s nachts, wanneer haar moeder...

 • -->  Comments Closed